Η AI της Huawei μεταφράζει το φως και μας χαρίζει το τραγούδι των ωκεανών

13 Δεκεμβρίου, 2018

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι χρώμα έχει η χαρά; Τι γεύση να έχει το χρυσοκόκκινο ηλιοβασίλεμα στην Σαντορίνη; Πως μυρίζει το πρώτο σκίρτημα μιας ερωτευμένης καρδιάς;
Ήδη από τον 4ο αιώνα π.χ ο άνθρωπος προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει και να μετρήσει τα ανθρώπινα συναισθήματα με τον Αριστοτέλη να διδάσκει ότι 14 από αυτά βρίσκονται στην καρδιά και το μυαλό μας. Ευγένεια, εμπιστοσύνη, φιλία, ηρεμία, άμιλλα αλλά και φόβος, θυμός, εχθρότητα, ντροπή, αναίδεια, κρίμα, φθόνος, αγανάκτηση και περιφρόνηση.

O τροχός των συναισθημάτων του Robert Plutchik από την άλλη εντοπίζει οκτώ βασικά συναισθήματα – τη χαρά, τη θλίψη, την εμπιστοσύνη, την αηδία, το φόβο, το θυμό, την έκπληξη, και την αναμονή.
Ο τροχός των συναισθημάτων παρομοιάζεται με τον τροχό των χρωμάτων, στον οποία τα βασικά χρώματα συνδυάζονται για να σχηματίσουν τα δευτερεύοντα και συμπληρωματικά χρώματα. Αυτά τα βασικά συναισθήματα στη συνέχεια αναμειγνύονται και συνδυάζονται για να σχηματίσουν μια ποικιλία συναισθημάτων.

 

Στην σύγχρονη εποχή έχουμε μάθει να απωθούμε ενστικτωδώς σκέψεις που ενεργοποιούν τα συναισθήματά μας. «Μην κάνεις σαν παιδί», «φέρσου ώριμα», «δεν καταλαβαίνω γιατί κλαις».
Δυστυχώς όμως η καταστολή των συναισθημάτων είναι σαν ένα αυτοκίνητο που πάει με τέρμα το γκάζι ενώ ταυτόχρονα έχουμε και τέρμα πατημένο το φρένο. Συσσωρευμένη πίεση που μοιραία διαγράφει τα θετικά συναισθήματα και φέρνει στην επιφάνεια παθογένειες της σύγχρονης εποχής όπως το άγχος, η κατάθλιψη και τέλος η αδιαφορία.

Και όμως, η ανθρώπινη φύση χρειάζεται το συναίσθημα και μπορεί να μεταφράσει ήχους, εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις σε κάτι πιο δυνατό και σημαντικό. Ο ήχος μιας καταιγίδας μπορεί να είναι αγχολυτικός ή ακόμη και αγχωτικός. Η βροχή συνήθως μας χαλαρώνει ενώ τα έντονα χρώματα και ο ήχος από τα πυροτεχνήματα μας φέρνουν νοσταλγία και χαρά. Μια και μόνη μουσική νότα μπορεί να μας κάνει να χαμογελάσουμε, να ανατριχιάσουμε ή ακόμη και να κλάψουμε. Αυτή είναι η δύναμη των συναισθημάτων. Το μυαλό μας είναι ένα πολύπλοκο εργαλείο που κάνει συνεχώς την αξιολόγηση αυτών των ερεθισμάτων, αλλά χρειάζεται μια ανώτερη νοημοσύνη για να μπορέσει να μεταφράσει ένα ερέθισμα σε κάτι άλλο.

 

Το Φως του Βορρά

Πως ακούγεται το φως; Αυτή ήταν η ερώτηση που έκανε η Huawei σε μια ομάδα από καλλιτέχνες και ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Sound of Light. Ένα φιλόδοξο έργο το οποίο είχε ως σκοπό να ακούσει το κοσμικό τραγούδι που έχει να μας πει το Βόρειο Σέλας!

Στην ύπαιθρο του Τρόμσο της Νορβηγίας, κάτω από το νυχτερινό ουρανό, ο κυνηγός του Βόρειου Σέλατος Kjetil Skogli και ο πολυβραβευμένος συνθέτης Mark Sayfritz, αναζήτησαν και βιντεοσκόπησαν το Φως του Βορρά. Έτσι η ομάδα απέκτησε το πρώτο «συστατικό» την εικόνα. Έπειτα ήρθε η σειρά της τεχνητής νοημοσύνης και του smartphone Huawei Mate 20 Pro να πάρει τις εικόνες αυτές και να δημιουργήσει από το μηδέν μια μουσική συμφωνία βασισμένη επάνω τους.

[youtube v=”TQ3KNXQwO1o”]

Το τελικό αποτέλεσμα έφτασε τέλος στα χέρια του James Shearman, ενός από τους κορυφαίους μαέστρους στον κόσμο, ο οποίος και φρόντισε για την ορχηστρική συμφωνική παράσταση Sound of Light η οποία παρουσιάστηκε στην Brahms Hall του Musikverein στην Βιέννη.
Αναρωτιέστε πως το κατάφερε αυτό ένα μικρό και ασήμαντο κινητό; Η AI που βρίσκεται μέσα στον επεξεργαστή του πήρε τις εικόνες από το Βόρειο Σέλας και ανέλυσε το χρώμα, την διάσταση, το σχήμα και την ταχύτητα. Έτσι ένα ιδιαίτερα έντονο φως μεταφράστηκε σε ένταση στην μουσική και μια απαλή απόχρωση σε πιο συναισθηματικές νότες. Το αποτέλεσμα είναι απλά εξαιρετικό και αξίζει να το ακούσετε.

 

A Whale’s Song by Huawei AI

Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης όμως μοιάζουν να μην έχουν όρια, και η Huawei ως άλλος πρωτοπόρος εξερευνητής ψάχνει τρόπους να τις ανακαλύψει.
Κάπως έτσι προέκυψε η συνεργασία της μεγάλης κινεζικής εταιρίας με την WWF Ιταλίας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ FREQUENCY OF LOVE

Αυτή την φορά σκοπός ήταν να ακούσει και να μεταφράσει σε μουσική το ερωτικό τραγούδι της μεγάπτερης φάλαινας. Και σε αυτή την περίπτωση το Mate 20 Pro και η τεχνητή του νοημοσύνη ανέλαβαν δράση. Η AI ξεχώρισε το τραγούδι των φαλαινών εξαφανίζοντας τους άλλους ήχους του περιβάλλοντος. Στην συνέχεια συνέδεσε το τραγούδι τους με μια σειρά από νότες και συγχορδίες και δημιούργησε μια μοναδική μελωδία.

Και ερχόμαστε πάλι σε αυτό που σας γράψαμε παραπάνω για το συναίσθημα. Δεν μπορώ να σας κρύψω ότι το τραγούδι αυτό από τις πρώτες νότες με συντάραξε και με έκανε να δακρύσω. Ίσως το τραγούδι αυτό να είναι κωδικοποιημένο στο DNA μας, ίσως να ξυπνάει αρχέγονα συναισθήματα από την εποχή που και το είδος μας ήταν υδρόβιο και μπορούσε να καταλάβει το νόημα του τραγουδιού. Ίσως πάλι η τεχνητή νοημοσύνη να επέλεξε τις νότες αυτές γιατί γνωρίζει ότι μπορούν να μας συγκλονίσουν. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε πολύ, απλά δείτε το βίντεο με την πρωτοβουλία της WWF και της Huawei και κατεβάστε το τραγούδι των μεγάπτερων φαλαινών στο κινητό σας.

[youtube v=”Ag7XHvzI6cw”]

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να συνδέεται απλά και μόνο με τρομακτικά σενάρια ενός δυστοπικού μέλλοντος όπου ο άνθρωπος γίνεται υποχείριο της. Ακόμη και σε αυτή την βρεφική της μορφή είναι ικανή να δημιουργήσει απίστευτη ομορφιά. Μπορεί να ρίξει μια ματιά στον ουρανό και να δημιουργήσει κάτι όμορφο, να ακούσει την φύση και να μας προκαλέσει μια έκρηξη συναισθημάτων.
Ποιο να είναι άραγε το επόμενο task της Huawei και της τεχνητής της νοημοσύνης; Ίσως να ακούσει τους ήχους του σύμπαντος και δώσει απαντήσεις για την δημιουργία του;