Οι νέοι 3D αισθητήρες της Sony υπόσχονται να κάνουν την διαφορά το 2019!

29 Δεκεμβρίου, 2018

Ένα από τα νέα trends στις φωτογραφικές μηχανές κινητών το 2019 αναμένεται να είναι οι νέοι αισθητήρες ToF ή πιο αναλυτικά Time of Flight sensors. Η Sony φαίνεται να το γνωρίζει καλά μιας και είναι ο μεγάλος κατασκευαστής των αισθητήρων αυτών και ήδη έχει ανεβάσει την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα ώστε να είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στην ζήτηση.

Οι αισθητήρες αυτοί έχουν τεχνολογία 3D και ο τρόπος λειτουργίας τους είναι παρόμοιος με τα LiDAR που διαθέτουν τα αυτόνομα οχήματα. Παλμοί laser «διαβάζουν» οτιδήποτε βρίσκεται γύρω από τον αισθητήρα και υπολογίζει με ακρίβεια το σχήμα, το μέγεθος αλλά και την απόσταση που βρίσκεται κάθε σημείο του αντικειμένου.

Η πιο συνηθισμένη λειτουργία είναι φυσικά η αναγνώριση προσώπων ακόμη και αν είναι σκοτάδι ή αν ο χρήστης φοράει καπέλο ή γυαλιά αλλά ο αισθητήρας αυτός είναι εξαιρετικός και στην βελτίωση των νυχτερινών φωτογραφιών αλλά και στο σκανάρισμα και την δημιουργία 3D μοντέλων.

Αυτή την στιγμή περισσότερα από τα μισά κινητά που βρίσκονται στον πλανήτη χρησιμοποιούν αισθητήρες της Sony με την λίστα να περιλαμβάνει ονόματα όπως η Samsung, Huawei και Honor. Η Honor μάλιστα χρησιμοποίησε τον αισθητήρα 3D ToF στο νέο View 20 ένα κινητό το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί για την Ευρωπαϊκή αγορά στα τέλη του Γενάρη ενώ και το επερχόμενο Samsung Galaxy S10 5G αναμένεται να κάνει χρήση της τεχνολογίας αυτής.

Η Sony σε πρόσφατη συνέντευξη του Satoshi Yoshihara, υπεύθυνου του τμήματος αισθητήρων τόνισε ότι η νέα αυτή τεχνολογία έχει πραγματικά μεγάλες προοπτικές και δυνατότητες και μάλιστα έκανε επίδειξη σε κάποιες από τις ιδέες που έχουν ήδη υλοποιήσει οι τεχνικοί της εταιρίας. Από την δημιουργία 3D μοντέλων έως το gaming με χειρισμό μέσω gestures την εμφάνιση ενός 3D χρυσόψαρου το οποίο κολυμπάει μέσα στον χώρο και μπορεί να παίζει με τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω του. Η Sony μάλιστα τόνισε ότι η νέα αυτή τεχνολογία είναι ιδανική και για υλοποιήσεις AR αλλά και online πωλήσεις. Για παράδειγμα θα μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει μια νέα πολυθρόνα από κάποιο online κατάστημα και αμέσως να την τοποθετήσει στο σαλόνι του με την τεχνολογία AR για να δει πως ταιριάζει στον χώρο.

Κάποιες από αυτές τις λειτουργίες θα τις δούμε και στο νέο κινητό Honor View 20 αλλά το 2019 αναμένεται να φέρει και άλλες εντυπωσιακές υλοποιήσεις οι οποίες θα εκμεταλλεύονται τις τεχνολογίες της Sony.