Το Huawei Mate 20 Pro ολοκληρώνει την ημιτελή 8η Συμφωνία του Σούμπερτ!

7 Φεβρουαρίου, 2019

Ο Φράντς Σούμπερτ έγραψε την Συμφωνία Νο 8 το 1822 αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει ποτέ. Σήμερα, 200 χρόνια μετά ο βραβευμένος με Έμμυ συνθέτης Lucan Cantor μαζί με το Huawei Mate 20 Pro κατάφεραν να ολοκληρώσουν το ημιτελές έργο του Σούμπερτ!

Φυσικά την βαριά δουλειά την έκανε ο επεξεργαστής Kirin 980 και η διπλή NPU, και είναι άλλο παράδειγμα για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη σε δημιουργικά projects.
Άλλωστε η A.I έχει αποδείξει τις πολλές δυνατότητές της και στο παρελθόν δημιουργώντας μουσική από το Βόρειο Σέλας ή τα ερωτικά καλέσματα φαλαινών.

Για να μπορέσει να τελειώσει ένα από τα πιο σημαντικά κλασσικά έργα η Α.Ι η Huawei δημιούργησε ένα συγκεκριμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο και τροφοδότησε με την μουσική του Σούμπερτ. Εκεί έγινε η ανάλυση των παραμέτρων της μουσικής αυτής και η Α.Ι ξεκίνησε να γράφει τα υπόλοιπα κομμάτια. Φυσικά προηγήθηκε μια περίοδος εκμάθησης της τεχνητής νοημοσύνης στην οποία οι τεχνικοί φόρτωσαν μουσικά αρχεία από έργα του Σούμπερτ. Έπρεπε βλέπετε να βεβαιωθούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταλάβαινε το ύφος και τις ιδιαιτερότητες του συνθέτη πριν αρχίσει την σύνθεση.

Όταν η Α.Ι άρχισε να συνθέτει τότε ανέλαβε δουλειά και ο συνθέτης Lucas Cantor ο οποίος έκανε την ενορχήστρωση αλλά διόρθωσε και τα όποια λάθη έκανε η τεχνητή νοημοσύνη.
Ο ίδιος ο συνθέτης μάλιστα δήλωσε:

“Η συνεργασία μου με την τεχνητή νοημοσύνη ήταν ακριβώς η ίδια που θα είχα και με κάποιον άνθρωπο. Η A.I δημιούργησε τις μελωδίες που θεώρησε ότι θα μπορούσαν να έρχονται από τον ίδιο τον Σούμπερτ και εγώ συμπλήρωσα τα κενά. Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή την δουλειά χωρίς την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης όπως και αυτή δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει την δουλειά χωρίς την βοήθειά μου. Μιλάμε δηλαδή για μια αρμονική δημιουργική συνεργασία.”

Το ολοκληρωμένο έργο παίχτηκε στο Λονδίνο στο Cadogan Hall από την 67μελή English Session Orchestra και διήρκεσε 48 λεπτά σε σύγκριση με τα 27 λεπτά που είναι η διάρκεια της ατελούς Συμφωνίας του Σούμπερτ.

Αλήθεια ποιο είναι όμως το κέρδος από την ολοκλήρωση ενός συμφωνικού έργου από την τεχνητή νοημοσύνη; Πρώτα από όλα δίνει στην Huawei ένα εργαλείο για την διαφήμιση της τεχνολογίας, ενώ δείχνει και στην υπόλοιπη αγορά τις πολλές δυνατότητες της A.I και στον δημιουργικό τομέα.
Έτσι για παράδειγμα δεν αργεί η εποχή όπου η Α.Ι θα μπορεί να βλέπει τις δικές μας δημιουργίες, να αναλύει τα λάθη μας και να μας προτείνει διορθώσεις και βελτιώσεις.