Γιατί το Honor View 20 θα είναι το πιο “hot” φωτογραφικό κινητό του 2019!

11 Δεκεμβρίου, 2018

Τον Ιούλιο η Sony παρουσίασε έναν νέο αισθητήρα για φωτογραφικές μηχανές κινητών, τον IMX586. Η παρουσίαση αυτή για τους περισσότερους πέρασε «στα ψιλά γράμματα» αλλά μόνο ασήμαντη δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς. Από την εποχή του Nokia Lumia 1020 το οποίο είχε κάμερα με αισθητήρα 41 megapixels οι φωτογραφικές των κινητών σπανίως ξεπερνούσαν την ανάλυση των 16MP.
Βλέπετε για τους κατασκευαστές υπήρχαν άλλοι τομείς που έπρεπε να βελτιωθούν άμεσα. Για παράδειγμα η ποιότητα των φακών, ταχύτητα εστίασης, εγγραφή βίντεο 4Κ ακόμη και η νυχτερινή λήψη ήταν η προτεραιότητα, και μοιραία το κυνήγι των megapixels έμεινε αρκετά πίσω.
Η απόφαση αυτή δεν ήταν καθόλου παράλογη καθώς τι να τα κάνεις τα πολλά megapixels όταν για παράδειγμα ο φακός δεν μπορεί να προσφέρει αναλυτικότητα ή στον χαμηλό φωτισμό ο θόρυβος γίνεται ενοχλητικός;
Σίγουρα θα έχετε ακούσει το κλασσικό «δεν παίζουν ρόλο τα megapixels στην καλή φωτογραφία». Η δήλωση αυτή είναι λάθος. Φυσικά και παίζουν ρόλο τα megapixels αλλιώς ακόμη και οι DSLR θα τραβούσαν εικόνες στα 2 megapixels! Φτάνει βέβαια να έχεις λύσει κάποια προβλήματα όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω, προβλήματα τα οποία για δεν είχαν ποτέ οι καλές φωτογραφικές μηχανές τύπου DSLR.

Οι κάμερες των κινητών από την άλλη τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί δραματικά, κάτι που όπως φαίνεται ώθησε και την Sony να παρουσιάσει έναν αισθητήρα με ανάλυση 48 megapixels ο οποίος προσφέρει φωτογραφίες ανάλυσης 8.000×6.000! Αυτό το κατάφερε μειώνοντας το μέγεθος των photo pixels στα 0.8 microns κάτι που κάνει δυνατό το «στρίμωγμα» των 48MP σε μια επιφάνεια 8mm. Ένας μέγεθος ιδανικό δηλαδή για τα περισσότερα κινητά.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ


Σε καλό φωτισμό δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου αισθητήρα είναι η ανώτερη ανάλυση που προσφέρει. Είναι απλή λογική. Περισσότερα megapixels μεγαλύτερη ανάλυση και λεπτομέρεια. Έτσι για παράδειγμα ακόμη και αν κάνετε crop την εικόνα 400% θα έχετε μια τελική εικόνα ανάλυσης 12MP!


Ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό όμως η κάμερα χρειάζεται να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερη λεπτομέρεια και εδώ ο νέος αισθητήρας της Sony IMX586 φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε η φανταστική κάμερα του Huawei P20 Pro. Έτσι χρησιμοποιεί διάταξη Quad Bayer η οποία συνδυάζει τα pixels σε ένα grid 2×2. Αυτό αυτομάτως αυξάνει το μέγεθος των pixels σε 1,6 microns το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό του ανταγωνισμού. Και εδώ η λογική λέει ότι όσο μεγαλύτερο το μέγεθος των pixels τόσο περισσότερο φως μπορούν να μαζέψουν.
Ο νέος αισθητήρας όμως έχει και άλλα εξαιρετικά χαρακτηριστικά όπως δυνατότητα burst shooting στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο και λήψη βίντεο 4K στα 90 fps!

 

HONOR VIEW 20


Και ερχόμαστε τώρα στην Honor, την εταιρία έκπληξη που κατάφερε το 2018 να κάνει την ποιότητα, τον υψηλό εξοπλισμό και τα specs προσιτά σε όλους χάρη στην λογική τιμολόγηση των smartphones της. Η Honor λοιπόν έκανε ένα μικρό teasing του νέου Honor View 20, μια συσκευή η οποία έρχεται να αντικαταστήσει το Honor View 10 που μας είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.
Κύριο χαρακτηριστικό του νέου smartphone θα είναι η κάμερα με τον αισθητήρα IMX586 της Sony!
Η κάμερα φυσικά θα μπορεί να κάνει λήψη στα 48MP, να γράψει βίντεο 4K στα 90fps αλλά και super slow motion video 720p στα 480fps χωρίς cropping στην εικόνα.


Το νέο Honor έχει και άλλο ένα high end χαρακτηριστικό, είναι εξοπλισμένο με μια Full view οθόνη η οποία έχει την selfie κάμερα πίσω από μια μικρή οπή ή pinhole camera όπως την αποκαλεί ήδη η αγορά.
Τα φωτογραφικά specs δεν σταματούν εκεί καθώς η Honor δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από το παιχνίδι την τεχνητή νοημοσύνη. Έτσι το νέο Honor View 20 θα χρησιμοποιεί ιδιαίτερα εξελιγμένους AI αλγόριθμους για την βελτίωση της εικόνας χάρη φυσικά και στον επεξεργαστή Kirin 980 της Huawei που βρίσκουμε μέσα στο κορυφαίο Huawei Mate 20 Pro αλλά και ένα 48MP AI HDR mode το οποίο σύμφωνα με την Honor μπορεί να συγκριθεί άνετα με αυτό οποιασδήποτε κάμερας reflex.

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ


Μπορεί η Honor να βιάστηκε να κάνει το teasing, έστω και με το κινητό κρυμμένο κάτω από μια θήκη για να μην φανεί η τελική του σχεδίαση, αλλά αυτό έγινε για λόγους πολιτικής. Για να κλέψει δηλαδή την δόξα από το A8s της Samsung το οποίο παρουσιάστηκε και έχει και αυτό οθόνη με οπή αντί για notch. Φυσικά σε επιδόσεις το A8s σίγουρα θα υπολείπεται του Honor View 20 καθώς ουδεμία σύγκριση μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στον Snapdragon 710 και τον Kirin 980. Στα χαρτιά επίσης φαίνεται η κάμερα του Honor να είναι ανώτερη ακόμη και από την τριπλή κάμερα του A8s (24MP+10MP+5MP) οπότε μένει να δούμε και το κόστος των δύο συσκευών. Αν η Honor καταφέρει να χτυπήσει την τιμή τότε θα μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα κινητά για το 2019. Σκεφτείτε το. Που αλλού θα μπορεί να βρει κανείς επιδόσεις flagship, φωτογραφικές δυνατότητες επιπέδου DSLR, οθόνη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και όλα αυτά «τυλιγμένα» σε μια λογική τιμή;

Το νέο Honor View 20 θα παρουσιαστεί επίσημα για την διεθνή αγορά στις 22 Ιανουαρίου στο Παρίσι, και το Matrix Life θα βρίσκεται εκεί για να σας ενημερώνει για τις εξελίξεις.