Μια φορά και έναν καιρό ήταν η τεχνολογία…

27 Ιουλίου, 2018

Σήμερα η διαφήμιση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Έχουμε γεμίσει με «inspirational» τηλεοπτικά σποτ, με πατεράδες που έρχονται πιο κοντά με τον γιό τους χάρη σε μια μπίρα, ζευγάρια που ερωτεύονται τρελά επειδή δάγκωσαν την ίδια σοκολάτα, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που μας κάνουν ήρωες του καλοκαιριού, γιαουρτάκια που προκαλούν υπέρμετρη σεξουαλική διέγερση στις δεσποινίδες που τα δοκιμάζουν…και άλλα πολλά που προσπαθούμε ήδη να ξεχάσουμε.

Και όμως, κάποτε τα πράγματα ήταν πιο απλά, και τα διαφημιστικά προσπαθούσαν να αναδείξουν τις πραγματικές αρετές και την χρησιμότητα μιας συσκευής.
Μερικά από αυτά τα τηλεοπτικά σποτ προσπαθήσαμε να βρούμε και σας τα παρουσιάζουμε!

 

Sony Walkman 1981

Ένα από τα πλέον επιτυχημένα προιόντα της Sony ήταν σίγουρα το Walkman. Η συσκευή αυτή κατάφερε το αδιανόητο για την εποχή. Να φέρει την μουσική στην τσέπη μας- ή έστω στην ζώνη μας- παρουσιάστηκε το 1979 και κατάφερε να επιβιώσει μέχρι το 2010! Το τηλεοπτικό σποτ τα λέει όλα απλά και γρήγορα. Χωρίς την μουσική ο κόσμος μας είναι ασπρόμαυρος, και το Walkman φέρνει την διασκέδαση και το χρώμα.

 

Radio Shack Cell phone 1989

Στην Αμερική τα πρώτα κινητά έκαναν την εμφάνισή τους στα 80’s, αλλά μόνο κινητά δεν θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις. Το Radio Shack πάντως στο διαφημιστικό του δείχνει πόσο εύκολο είναι να κουβαλάς ένα τηλέφωνο που έχει το μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων στον ώμο σου! Το δε τραγουδάκι μας λέει συνεχώς «Go where you wanna go», δηλαδή πήγαινε όπου θέλεις να πας…βασικά με αυτό στην πλάτη ίσα μέχρι τον φυσιοθεραπευτή θα φτάναμε.

 

Γραφομηχανή IBM Selectric 1961

Πόσο πιο «to the point» μπορεί να γίνει ένα τηλεοπτικό σποτ; Το συγκεκριμένο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μας δείχνει τα «χαρίσματα» της ηλεκτρικής γραφομηχανής, τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και την μοναδικότητά της χάρη στην μεταλλική μπάρα η οποία τυπώνει τους χαρακτήρες.
Το moto της εταιρίας φανταστικό «Μια γραφομηχανή τόσο διαφορετική που μόνο το αλφάβητο μένει το ίδιο».

 

Hitachi TV 1983

Σήμερα στα διαφημιστικά τηλεόρασης ακούμε για HDR, HLG, Dolby Vision, OLED, QLED, local dimming κλπ. Κάποτε τα πράγματα ήταν πιο απλά. Πάρτε για παράδειγμα την διαφήμιση της Hitachi, η οποία εκθειάζει την κατασκευή της καμπίνας από ποιοτικό ξύλο και την δεκαετή εγγύηση για τα τρανζίστορ.
Όσο για την εικόνα; Μας διαβεβαιώνει ότι είναι «πολύ πολύ καλή».

 

IBM Convertible PC 1986

Όταν σκέφτεστε ένα convertible PC σήμερα το μυαλό σας πηγαίνει σε ένα πανίσχυρο laptop με πάχος μερικά χιλιοστά, η οθόνη του οποίου διπλώνει ή αφαιρείται. Το 1986 το convertible PC ήταν ένα θηριάκι βάρους 6 κιλών, με μονόχρωμη οθόνη και 256KB RAM! Το διαφημιστικό πάντως είναι φανταστικό, με τον σωσία του Τσάρλι Τσάπλιν να δίνει τα ρέστα του.

 

Atari 2600 1979

Παιδιά που παίζουν με μια κονσόλα στην τηλεόραση και αγνοούν τον πατέρα τους; Σήμερα δεν θα μας φαινόταν περίεργο. Το 1979 βέβαια τα πράγματα ήταν διαφορετικά, και ο πατέρας παρακαλούσε να τον αφήσουν τα παιδιά του να παίξει στην κονσόλα. Σήμερα ας τολμήσει ο μικρός να ακουμπήσει το PS4 του μπαμπά!

 

Nintendo Game Boy Camera 1998

Ο πρόδρομος του Snapchat εμφανίστηκε πριν 20 χρόνια. Ήταν μια κάμερα για το Game Boy η οποία επέτρεπε να βάζεις διάφορες μάσκες και εφέ στις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες βέβαια είχαν ανάλυση 128×128, ήταν μονόχρωμες και τα εφέ σήμερα μοιάζουν αρχαϊκά. Η Nintendo πάντως ήταν μπροστά.