Η Samsung ανακοινώνει την CPU του Galaxy S10 και θα κατασκευάζεται στα 8nm!

14 Νοεμβρίου, 2018

Η Samsung αργά αλλά σταθερά μας αποκαλύπτει τα μελλοντικά της σχέδια και τεχνολογίες που όπως φαίνεται θα δούμε σε συσκευές όπως το Galaxy S10.
Όλα ξεκίνησαν με την Infinity Flex οθόνη και τους νέους τύπους Infinity Displays που θα ενσωματώνουν τα κινητά επόμενης γενιάς και τώρα περάσαμε στα ενδότερα των συσκευών με την ανακοίνωση του νέου Exynos ο οποίος θα τα «βάλει» με τον Kirin 980 της Huawei και τον A12 Bionic της Apple.

Η Samsung μερικές εβδομάδες πριν είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή των δικών της επεξεργαστών στα 7nm οι οποίοι όμως θα έχουν διαφορετική τεχνολογία από αυτή που χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός. Ο πρώτος επεξεργαστής που θα κατασκευαστεί με την τεχνολογία αυτή είναι λοιπόν ο Exynos 9820 αλλά αυτό που δεν θα διαβάσετε στην ανακοίνωση της  Samsung είναι ότι δεν θα κατασκευάζεται στα 7nm αλλά στα 8nm! Τώρα θα μας πείτε ολόκληρη φασαρία για 1nm; Και ξέρετε κάτι; Μάλλον θα έχετε δίκιο. Η νέα αυτή CPU αναμένεται να φέρει σημαντικές βελτιώσεις στα κινητά της Samsung. Πιο συγκεκριμένα ο 9820 θα είναι ταχύτερος κατά 20% σε single core και 15% σε multi core ενώ θα καταναλώνει και κατά 40% λιγότερη ενέργεια. Ενσωματωμένη θα είναι η Mali-G76 GPU η οποία θα δίνει 40% καλύτερες επιδόσεις στα γραφικά και 35% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Αναβαθμισμένες θα είναι και οι ταχύτητες σύνδεσης στα 2.0Gbps σε download και 316Mbps σε uploads, νούμερα που μάλλον δεν πρόκειται να δούμε σύντομα στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι επιδόσεις που θα έχει ο επεξεργαστής στα multimedia. Μιλάμε δηλαδή για encoding και decoding βίντεο 4K UHD στα 150fps και 8K στα 30fps, χρώμα 10 bit και μεγαλύτερη ακρίβεια γενικότερα στην αναπαραγωγή των χρωμάτων.

Δεν θα μπορούσε να λείπει και η μαγική λέξη Artificial Intelligence από την νέα CPU, έτσι ο Exynos θα ενσωματώνει NPU (Neural Processing Unit) η οποία θα βοηθάει στην επιτάχυνση διαφόρων λειτουργιών. Μιλάμε δηλαδή για κάμερα, AR κλπ.

Εντυπωσιακά λοιπόν τα specs του νέου επεξεργαστή, ενώ σίγουρα εξίσου εντυπωσιακές θα είναι και οι συσκευές που θα τον ενσωματώνουν.