Η Sony συγχωνεύει τα τμήματα consumer electronics και δίνει τα “κλειδιά” στο αφεντικό των φωτογραφικών alpha!

29 Μαρτίου, 2019

Η Sony αποκάλυψε μια δραστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας για το μέλλον. Το τμήμα κινητών τηλεφώνων Sony Mobile Communication Division το οποίο είναι υπεύθυνο για τα κινητά τηλέφωνα Xperia θα συγχωνευτεί με το τμήμα Imaging Products & Solutions και το Entertainment & Sound Division. Η συγχώνευση αυτή στην ουσία ενώνει «εις σάρκα μίαν» όλα τα consumer τμήματα του Ιαπωνικού κολοσσού και θα λέγαμε ότι βολικά «κρύβει» τις σημαντικότατες απώλειες του τμήματος κινητών τηλεφώνων σε ένα ενοποιημένο φύλλο Excel. Άλλωστε πως αλλιώς να κρύψεις την χασούρα 910 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για την τελευταία χρονιά!


Το νέο αυτό τμήμα θα ονομάζεται «Electronics Products & Solutions» και στο τιμόνι του θα έχει τον Shigeki Ishizuka, πρώτη VP του τμήματος Imaging στον οποίο οφείλεται και η εξαιρετική πορεία που έχουν οι φωτογραφικές Alpha τα τελευταία χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά την ταπεινή μας άποψη. Και εξηγούμαστε.
Μερικά χρόνια πριν, σε μια off the record συζήτηση που είχαμε με ένα από τα μεγάλα στελέχη του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Sony θέσαμε το εξής ερώτημα.

«Γιατί η Sony, με την τεχνογνωσία που έχει σε φωτογραφικές μηχανές αλλά και εικόνα και ήχο δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να παρουσιάσει ένα κινητό που θα φέρει την επανάσταση στην αγορά; Επίσης πως είναι δυνατόν η Sony να προμηθεύει με κορυφαίους αισθητήρες τον ανταγωνισμό αλλά τα δικά της κινητά πάντα να υπολείπονται σε φωτογραφικές επιδόσεις;».

Η απάντηση που πήραμε ήταν αποκαλυπτική.

«Η Sony αποτελείται από πολλές και διάφορες εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη και δεν συνεργάζονται στην από κοινού εξέλιξη ενός προϊόντος.».

Με λίγα λόγια δηλαδή, η εταιρεία που φτιάχνει τους αισθητήρες δεν βοηθάει το mobile τμήμα στην εξέλιξη των φωτογραφικών, ενώ και το τμήμα των φωτογραφικών alpha δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο της εξέλιξης! Το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι…Μα γιατί; Να έχεις ένα από τα καλύτερα τμήματα εξέλιξης φωτογραφικών και τα κινητά σου να πάσχουν από φωτογραφικές! Πόσο αυτοκαταστροφική μπορεί να γίνει μια εταιρεία η οποία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα επί μέρους τμήματά της;

Για αυτόν αλλά και πολλούς άλλους λόγους πιστεύουμε ότι η συγχώνευση αυτή έχει ελπίδες να φέρει κάτι καλό στο μέλλον. Φτάνει φυσικά να γίνουν γρήγορα κινήσεις και να μην μπλέξουμε με την γνωστή γραφειοκρατία η οποία και στο παρελθόν έχει αποδειχτεί το βαρίδι της Ιαπωνικής κουλτούρας και οικονομίας.
Τι θα λέγατε για ένα κινητό της Sony με φωτογραφική alpha, και φυσικά οθόνη Bravia και ήχο Hi-Res;