Κινητά με αναδιπλούμενες οθόνες, ΚινεζοΚορεατικός πόλεμος και στην μέση το Royole FlexPai!

1 Νοεμβρίου, 2018

Η ραγδαία αναρρίχηση της Huawei στα ψηλά πατώματα και την ελίτ των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων μοιραία την έφερε απέναντι στον κορεατικό κολοσσό που ονομάζεται Samsung.
Αυτό δεν μπορούσε παρά να γίνει αφορμή για εχθροπραξίες, και έτσι ξεκίνησε μια τεχνολογική κόντρα για το ποιος θα παρουσιάσει το next big thing στην κινητή τηλεφωνία.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για το πρώτο κινητό με αναδιπλούμενη οθόνη, ένα project που η Samsung φαίνεται να ετοιμάζει εδώ και αρκετό καιρό. Η Huawei με την σειρά της απείλησε δια στόματος CEO ότι το δικό της κινητό με αναδιπλούμενη οθόνη θα παρουσιαστεί πιο σύντομα, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι η Samsung θα αργήσει αρκετά να παρουσιάσει κάτι τέτοιο.

Σαν να μην έφτανε αυτή η κόντρα, τώρα στο παιχνίδι μπήκε και η LG μετά από ένα tweet του γνωστού leaker Evan Blass. Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο @evleaks, η LG είναι έτοιμη να παρουσιάσει το δικό της κινητό με οθόνη που διπλώνει στην CES 2019!

 

Για όσους δεν γνωρίζουν πότε γίνεται η έκθεση αυτή…μιλάμε για τον μήνα Ιανουάριο! Δηλαδή η LG απειλεί να πάρει την μπουκιά από το στόμα τόσο της Samsung όσο και της Huawei.
Φυσικά και μπορεί να κάνει την έκπληξη η LG! Άλλωστε είναι η μόνη εταιρία που σε κάθε μεγάλη έκθεση τα τελευταία 5-6 χρόνια μας κάνει επίδειξη πρωτότυπων οθονών OLED που διπλώνουν στα δύο ή γίνονται ρολό. Μάλιστα ίσως η κίνηση αυτή να δώσει και μια τεράστια ώθηση στο τμήμα κινητής τηλεφωνίας της LG το οποίο δεν διανύει και τις καλύτερες ημέρες του.

Και ενώ ο ΚινεζοΚορεατικός πόλεμος ανακοινώσεων και φημών μαίνεται, μια άλλη εταιρία η RoyoleTechnology κάνει κίνηση ματ και παρουσιάζει (ναι καλά καταλάβατε) ένα αναδιπλούμενο κινητό-tablet-gadget…κάτι τέλος πάντων, το οποίο ονομάζει FlexPai.

Με την Royole είχαμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν σε άρθρο μας ΕΔΩ καθώς είναι αυτή που κατασκευάζει το Royole Moon, ένα home theater headset υψηλών προδιαγραφών.

Σίγουρα η Royole δεν πρόκειται να κάνει την τεράστια επιτυχία με το gadget της, αλλά και μόνο το γεγονός ότι παρουσιάζει κάτι που είναι σχεδόν έτοιμο μας δείχνει ότι οι φήμες για τα αναδιπλούμενα gadgets των μεγάλων δεν είναι απλές φήμες και ότι στην CES αλλά και στο Mobile Congress τον Φεβρουάριο θα δούμε τουλάχιστον 3 συσκευές με αναδιπλούμενη οθόνη.

Κάτι άλλο ενδιαφέρον με το gadget της Royole είναι ότι ενσωματώνει τον επεξεργαστή Snapdragon 8150 της Qualcomm γνωστός και ως Snapdragon 855 ο οποίος θα βρίσκεται μέσα στα flagships επόμενης γενιάς όπως τα Galaxy S10, OnePlus 7, Pixel 4 κλπ.
Αυτό που σίγουρα δεν μας άρεσε από αυτό το demo είναι ότι η οθόνη έχει μια εντελώς ψεύτικη πλαστική αίσθηση και γυαλάδα, ενώ και η λειτουργικότητα μοιάζει να θέλει δουλειά.

Η οθόνη είναι φυσικά AMOLED, κλειστή έχει διαγώνιο 4 ιντσών ενώ ανοικτή φτάνει τις 7,8 ίντσες με ανάλυση 1920×1440. Το κόστος φυσικά δεν είναι χαμηλό μιας και είναι στα 1160 ευρώ, οπότε φανταστείτε πόσο θα κοστίζουν οι πιο «επώνυμες» προτάσεις μόλις αυτές κυκλοφορήσουν.

Καλές οι τεχνολογικές κόντρες- καθώς σχεδόν πάντα ωφελούν εμάς τους καταναλωτές- αλλά εδώ εμφανίζονται διάφορα προβλήματα και ερωτηματικά:

1 Μήπως στην προσπάθειά τους για πρωτιά οι κατασκευαστές παρουσιάσουν ημιτελείς συσκευές οι οποίες στην ουσία θα «κάψουν» το hype της νέας αυτής τεχνολογίας;

2 Είναι η τεχνολογία αυτή αρκετά ώριμη και έχουν λυθεί τα τεχνικά προβλήματα μιας οθόνης η οποία θα καλείται να διπλώνει και να ανοίγει δεκάδες φορές κάθε ημέρα;

3 Θα μπορεί το Android OS να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα και να προσφέρει αυξημένη λειτουργικότητα η οποία θα είναι απαραίτητη;

Και 4ον και πιο σημαντικό…είναι έτοιμη η βιομηχανία να στηρίξει την μαζική παραγωγή αυτού του τύπου των οθονών ή τα gadget αυτά θα απαιτούν καταναλωτικό δάνειο για την αγορά τους;

Εμείς κρατάμε μικρό καλάθι, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 όπου και θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε τις πρώτες υλοποιήσεις από κοντά.