FEATURESFood & DrinkBeer Special: O απόλυτος οδηγός μπίρας για ένα απολαυστικό καλοκαίρι

Ιούνιος 21, 2018

Beer Robots

4 κορυφαίες μηχανές για να φτιάξετε την δική σας μπύρα με το πάτημα ενός κουμπιού! (περίπου).

 

Picobrew Pico c

Η Pico είναι από τις μικρότερες και πιο ευέλικτες μηχανές παρασκευής μπίρας που έχετε δει ποτέ. Μπορεί άνετα να βολευτεί δίπλα από την καφετιέρα σας στην κουζίνα και υπόσχεται να μειώσει την πολυπλοκότητα της παρασκευής μπίρας στο ελάχιστο δυνατό. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ή τη δική σας συνταγή με προσεκτικά μελετημένες ποσότητες από σιτηρά και λυκίσκο. Αντί αυτού παραγγέλνετε έτοιμα πακέτα που περιέχουν ό,τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε την τέλεια μπίρα. Τα πακέτα αυτά έχουν serial code, τον οποίο διαβάζει η Pico και κατεβάζει αυτόματα την κατάλληλη συνταγή από τη βάση δεδομένων της PicoBrew. Εσείς μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα του αλκοόλ ή το πόσο πικρή θα είναι η μπίρα απλά με το γύρισμα ενός διακόπτη, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι αυτοματοποιημένα. Βέβαια, ακόμη και αυτές οι μικρές ρυθμίσεις που θα κάνετε με τον διακόπτη κρύβουν πίσω τους αρκετές περίπλοκες διαδικασίες, όπως την ποσότητα του λυκίσκου, τον χρόνο βρασμού και αλλαγές στη θερμοκρασία των υλικών, κάτι που απαιτεί γνώσεις και πειραματισμό. Ο τρόπος λειτουργίας της είναι ιδιαίτερα απλός: Συνδέετε ένα μικρό βαρελάκι στη μηχανή και βάζετε μέσα ένα πακέτο PicoPak. Η μηχανή αρχίζει να θερμαίνει το νερό και βρέχει τα σιτηρά για να εξαγάγει τα σάκχαρα. Έπειτα η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά ώστε να μπορέσετε να προσθέσετε τη μαγιά που υπάρχει στη συσκευασία. Μετά έρχεται η ζύμωση, η προσθήκη ανθρακικού και φυσικά η απόλαυση.
Picobrew.com

 

 

MiniBrew

Άλλη μια μηχανή ζυθοποίησης η οποία έχει τη λογική της Pico. Δηλαδή όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος, ώστε να μπορεί να βολευτεί σε οποιαδήποτε κουζίνα, αλλά και όσο πιο απλή γίνεται, ώστε να μπορεί να φτιάξει κανείς μπίρα χωρίς να είναι απαραίτητες οι γνώσεις. Πνευματικό παιδί δύο Ολλανδών, η Minibrew υπόσχεται να φτιάξει μπίρα ευκολότερα από ό,τι μια καφετιέρα θα κάνει τον πρωινό σας καφέ. Μάλιστα είναι η πρώτη που συνδυάζει την αυτόματη ζυθοποίηση, τη ζύμωση αλλά και την ψύξη σε μια συσκευή. Η φαινομενικά απλή κατασκευή κρύβει μέσα της πλήθος αισθητήρων και ειδικού software, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να παρασκευάσει 5 λίτρα μπίρα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Εντάξει, είναι λίγο πιο αργή από μια καφετιέρα, αλλά από την άλλη ο καφές δε χρειάζεται χρόνο ζύμωσης! Ο τρόπος λειτουργίας της είναι ιδιαίτερα απλός: Προσθέτετε νερό, τα υλικά και τον λυκίσκο και έπειτα αναλαμβάνει η μηχανή. Η διαδικασία δε διαρκεί περισσότερες από 3,5 ώρες και η μπίρα σας θα μεταφερθεί αυτόματα στο βαρελάκι. Μετά από 1 περίπου εβδομάδα θα είναι έτοιμη. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από το είδος μπίρας που θέλετε να φτιάξετε. Αν για παράδειγμα θέλετε κάποιο είδος Indian Pale Ale, θα πρέπει να προσθέσετε λυκίσκο και κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Μεγάλο ατού της Minibrew είναι η εφαρμογή για το κινητό, η οποία όχι απλά σας καθοδηγεί στην παρασκευή της μπίρας, αλλά σας επιτρέπει και να βρίσκετε νέες, ενδιαφέρουσες συνταγές.
Minibrew.io

Γνωρίζατε ότι….

 

  • Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μόνο βύνη κριθαριού και παρήγαγαν μια σκουρόχρωμη μπίρα. Πρόσθεταν μέσα αλάτι και φυτά όπως ο μανδραγόρας για να εξισορροπήσουν τη γλυκύτητα της βύνης

 

  • Η τέχνη της ζυθοποίησης στην Αίγυπτο σταμάτησε περίπου τον 8ο αιώνα μ.Χ., μετά από τις επιδρομές των μουσουλμάνων και την επιβολή του Κορανίου, το οποίο απαγόρευε κάθε είδους αλκοολούχο ποτό. Το μυστικό όμως είχε ήδη εξαπλωθεί στους κατοίκους της Βαυαρίας και της Βοημίας και ακολούθως στις βόρειες χώρες έως και τις βρετανικές ακτές.

 

 

  • Η ζυθοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν μία από τις δουλειές των γυναικών, οι οποίες έφτιαχναν την μπίρα μαζί με το ψωμί. Συχνά η γυναίκα που έφτιαχνε καλή μπίρα γινόταν και μια περιζήτητη νύφη. Οι πρώτες μπιραρίες ήταν στα σπίτια των γυναικών αυτών, όπου μαζεύονταν όλοι για να αγοράσουν μπίρα.

 

 

Brewie

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Η Brewie δεν είναι ιδιαίτερα μικρή σε μέγεθος, αλλά από την άλλη η χωρητικότητά της στα 20 λίτρα είναι τετραπλάσια από αυτή των μικρών συσκευών που σας παρουσιάζουμε. Το εξαιρετικό είναι όμως ότι η τιμή της είναι άκρως ανταγωνιστική και πιστέψτε μας αξίζει και το τελευταίο σεντς που σας ζητάει να δώσετε για να την αποκτήσετε. Η διαδικασία εδώ έχει ως εξής: Ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά, σκανάρετε την επιθυμητή συνταγή και πατάτε το κουμπί Start. Δεν πιστεύουμε να μπερδευτήκατε; Η μηχανή θα ρυθμίσει αυτόματα περισσότερες από 23 παραμέτρους της ζυθοποίησης, δηλαδή ποσότητα νερού, θερμοκρασίες βρασμού, ποσότητα υλικών κ.λπ. Ακόμη και αν αλλάξετε εσείς κάποιες ρυθμίσεις η Brewie θα τις θυμάται, κι έτσι στην επόμενη παρτίδα θα έχετε πάλι την ίδια γεύση. Η μηχανή μάλιστα έρχεται με προεγκατεστημένες περισσότερες από 200 συνταγές, κάτι που σημαίνει ότι έχετε μπροστά σας αρκετό καιρό για να παίζετε. Η Brewie έχει ενσωματωμένο Wi-Fi, επεξεργαστή ARM, έγχρωμη οθόνη αφής 4,3 ιντσών και RFID scanner για το διάβασμα των συνταγών. Φυσικά μπορείτε να τη χειρίζεστε από PC, tablet ή κινητό, ενώ σας στέλνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για το τι ακριβώς γίνεται με την μπίρα σας. Το καλύτερο; Όταν τελειώσει η διαδικασία και η μπίρα σας είναι έτοιμη να την απολαύσετε, η Brewie ενεργοποιεί το σύστημα αυτόματου καθαρισμού, έτσι ώστε εσείς να μην ασχοληθείτε με τίποτα άλλο!
Brewie.org

 

 

BrewBot

Με διαφορά η μεγαλύτερη μηχανή αυτόματης ζυθοποίησης που μπορείτε να αποκτήσετε σήμερα, και σίγουρα η πλέον εντυπωσιακή. Απευθύνεται σε ερασιτέχνες λάτρεις της μπίρας, αλλά δε θα πει όχι αν τη βάλετε και σε ένα μικρό μπαρ, μιας και τα 30 λίτρα μπίρας που μπορεί να φτιάξει θα κάνουν πολλούς πελάτες σας χαρούμενους. Ακριβώς για αυτό τον λόγο η εταιρεία μπορεί να καστομάρει τη συσκευή ανάλογα με τις απαιτήσεις σας, και έτσι μπορείτε να την παραλάβετε με ό,τι φινίρισμα θέλετε, ενώ μπορεί να προστεθεί ακόμη και το logo του μαγαζιού σας. Πάντως με το κλασικό φινίρισμα από ξύλο και μέταλλο είναι ό,τι πρέπει για το σπίτι – αν βρείτε φυσικά τον χώρο που απαιτεί για την τοποθέτησή της. Η BrewBot έχει όλες τις αυτόματες λειτουργίες που χρειάζεται ο ερασιτέχνης, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να ενθαρρύνει και τους πεπειραμένους να παρέμβουν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζυθοποίησης θέλουν. Για αυτό τον λόγο είναι ιδανική και για επαγγελματίες που θέλουν να δοκιμάσουν νέες συνταγές. Η εταιρεία σάς παρέχει όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε, καθώς και εκατοντάδες συνταγές, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε με δικές σας ποσότητες και υλικά ώστε να φτιάξετε τη δική σας μοναδική μπίρα. Φυσικά μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα και μέσω της εφαρμογής για κινητό και όλη η διαδικασία παίρνει από 4 έως και 6 ώρες. Η μπίρα σας όμως θα πρέπει να μεταφερθεί αλλού για τη ζύμωση.
Brewbot.io

 

Γνωρίζατε ότι…

 

  • Στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. η παραγωγή της μπίρας πέρασε και στα μοναστήρια. Ήταν, βλέπετε, ένα εξαιρετικά θρεπτικό ποτό για τις νηστείες των μοναχών. Σύντομα άρχισαν να την εμπορεύονται, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν σχεδόν 500 μοναστηριακές ζυθοποιίες μόνο στη Γερμανία. Η άνθηση αυτή σταμάτησε όταν άρχισε το κράτος να τους φορολογεί

 

 

  • Κατά τον 1ο αιώνα, Σκανδιναβοί και Γερμανοί χρησιμοποιούσαν κατά την παρασκευή της μπίρας ένα μείγμα από βότανα και φυτά που το ονόμαζαν grut. Το μείγμα αυτό είχε γλυκάνισο, δεντρολίβανο, διάφορα μούρα και σπόρους, αλλά και κάποια φυτά τα οποία ήταν δηλητηριώδη. Όταν λοιπόν κάποιος είχε παρενέργειες από τα φυτά αυτά, κατηγορούσαν τις γυναίκες που τις έφτιαχναν ως μάγισσες.

 

  • Όλα αυτά σταμάτησαν όταν χρησιμοποιήθηκε ο λυκίσκος για το άρωμα και τη γεύση της μπίρας. Μάλιστα το 1519 ο δούκας της Βαυαρίας καθιέρωσε με νόμο τις προδιαγραφές της μπίρας, με κύρια συστατικά το νερό, τη βύνη και τον λυκίσκο.
Σελίδες: 123

Nick Oikonomou

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *