Beer Special: O απόλυτος οδηγός μπίρας για ένα απολαυστικό καλοκαίρι

21 Ιουνίου, 2018

 

Home Made Beer

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από μια δροσερή μπίρα. Αν μάλιστα η μπίρα αυτή είναι φτιαγμένη από τα χεράκια σας, ακόμη καλύτερα. Όχι, δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις ούτε πανάκριβος εξοπλισμός. Λίγη υπομονή θα πρέπει να έχετε, και φυσικά να ξέρετε να ακολουθείτε οδηγίες κατά γράμμα και να μην κάνετε του κεφαλιού σας, ειδικά στην αρχή, μέχρι να πάρετε τον αέρα της διαδικασίας της ζυθοποίησης. Συγχαρητήρια, μόλις βρήκατε ένα καινούριο και διασκεδαστικό χόμπι!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορούν να σας προμηθεύσουν με τον εξοπλισμό και τα υλικά για την παρασκευή μπίρας σε ιδιαίτερα λογικές τιμές. Τα περισσότερα starter kits έχουν ένα κόστος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 70 και τα 120 ευρώ, νούμερο αρκετά χαμηλό, αν αναλογιστείτε ότι τα χρήματα αυτά θα τα πληρώσετε μία μόνο φορά. Τα πακέτα του εξοπλισμού περιλαμβάνουν δοχεία για τη μείξη των υλικών, θερμόμετρο, παγίδα αέρα, κύλινδρο και πυκνόμετρο για τον έλεγχο της ζύμωσης, καπάκια και ειδικό εργαλείο για την τοποθέτησή τους κατά την εμφιάλωση αλλά και υλικά αποστείρωσης και καθαρισμού του κιτ.
Αποκτήστε το δικό σας κιτ παρασκευής μπίρας στις παρακάτω διευθύνσεις:

Beeramatistirio.gr

Alebox.gr

Beer-deli.gr

 

 

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ


Ένα από τα πλέον βασικά στάδια της ζυθοποίησης είναι η απολύμανση του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσουμε εξαλείφοντας όλους τους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μέσα στο κιτ που έχετε αγοράσει υπάρχει σίγουρα και η ειδική απολυμαντική ουσία, η οποία θα φροντίσει να γίνουν όλα όπως πρέπει.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ


Στη δική μας περίπτωση χρησιμοποιήσαμε ένα έτοιμο κιτ μπίρας σε κονσέρβα. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να βγάλουμε το φακελάκι της μαγιάς που υπάρχει στην κονσέρβα, για να μην καταστραφεί. Βλέπετε, πριν κάνουμε οτιδήποτε, θα πρέπει να βάλουμε την κονσέρβα με τα υλικά σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό (μπεν μαρί) ώστε να γίνουν λιγότερο παχύρρευστα. Έπειτα ρίχνουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα με 2-3 λίτρα ζεστό νερό και προσθέτουμε τη σακούλα με τη δεξτρόζη.

 

ΞΕΚΙΝΑΜΕ


Στο μεγάλο δοχείο βάζουμε περίπου 5 λίτρα ζεστό νερό και προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να φτάσει στην απαιτούμενη ποσότητα –περίπου 23 λίτρα– προσέχοντας πάντα να είμαστε μέσα στην επιθυμητή θερμοκρασία των 24-27 βαθμών. Οξυγονώνουμε το μείγμα μας ανακατεύοντας δυνατά ώστε να δημιουργηθεί αφρός. Το μείγμα αυτό είναι το ζυθογλεύκος.

 

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Γεμίζουμε τον δοκιμαστικό σωλήνα με ζυθογλεύκος και τοποθετούμε μέσα το πυκνόμετρο. Μετράμε την αρχική βαρύτητα ώστε να είναι στα σωστά επίπεδα ανάλογα με το κιτ που έχουμε αγοράσει. Περίπου δηλαδή στο 1.040. Αν ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος, θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλα σάκχαρα, δηλαδή δεξτρόζη, και να κάνουμε άλλη μια μέτρηση.

 

ΜΑΓΙΑ


Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσουμε το φακελάκι με τη μαγιά, η οποία θα αναλάβει τη βαριά δουλειά για εμάς. Να καταναλώσει δηλαδή τα σάκχαρα και να αφήσει στη θέση τους αλκοόλ και πεντανόστιμη μπίρα.

 

ΑΕΡΟΠΑΓΙΔΑ


Κλείνουμε πολύ καλά το δοχείο της ζύμωσης και τοποθετούμε την αεροπαγίδα, την οποία γεμίζουμε με βότκα ώστε να μην περνάει αέρας, ο οποίος θα προκαλέσει οξείδωση στο ζυθογλεύκος. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αέρας μέσα στο δοχείο, πιέστε ελαφρά το καπάκι ώστε να δημιουργηθούν φυσαλίδες στην αεροπαγίδα.

 

ΖΥΜΩΣΗ


Μετά από λίγες ώρες ξεκινάει η ζύμωση, η οποία φαίνεται από τη δημιουργία φυσαλίδων. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε 4-7 ημέρες, αν η θερμοκρασία του χώρου είναι κοντά στους 20 βαθμούς. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, ενώ, αν είναι υψηλότερη, λιγότερο.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΖΥΜΩΣΗΣ


Το σημάδι ότι η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί είναι η έλλειψη φυσαλίδων στην αεροπαγίδα. Ο πιο σίγουρος τρόπος όμως είναι να πάρουμε άλλη μια μέτρηση. Γεμίζουμε λοιπόν για άλλη μια φορά τον δοκιμαστικό σωλήνα και βάζουμε το πυκνόμετρο. Αν η μέτρηση είναι αυτή που πήραμε κατά τη διάρκεια της παρασκευής, είμαστε έτοιμοι. Αν είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μερικές ημέρες για την ολοκλήρωση της ζύμωσης.

 

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ


Πλένουμε καλά τα μπουκάλια μας και τα αποστειρώνουμε. Μέσα στο κιτ υπάρχει και ο ψεκαστήρας φιαλών, με τον οποίο ψεκάζουμε το απολυμαντικό προϊόν μέσα στα μπουκάλια. Αφήνουμε τα μπουκάλια να στεγνώσουν χωρίς να τα ξεπλύνουμε και τέλος απολυμαίνουμε τα καπάκια επίσης με το απολυμαντικό υλικό.

Πριν μεταγγίσουμε την μπίρα στα μπουκάλια, θα πρέπει να προσθέσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού δεξτρόζης, η οποία θα δημιουργήσει και τον αφρό μας. Προσοχή, γιατί η υπερβολική δόση δεξτρόζης μπορεί να κάνει τα μπουκάλια μικρές βόμβες.

 

ΩΡΙΜΑΝΣΗ


Ανακινήστε καλά τις φιάλες για να λιώσει η δεξτρόζη και τοποθετήστε τα για τουλάχιστον 5-8 ημέρες σε χώρο με θερμοκρασία μεταξύ 18-24 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα τις βάζετε σε έναν άλλον χώρο πιο δροσερό και τις αφήνετε για σχεδόν 20 ημέρες. Για τους επόμενους 1-2 μήνες η μπίρα θα συνεχίσει να ωριμάζει και να βελτιώνει τη γεύση της, οπότε είναι στο χέρι σας αν θα την καταναλώσετε ή αν θα περιμένετε για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

 

Σελίδες: 123