Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να “σκοτώσει” τις καλύτερες τηλεοράσεις που υπάρχουν στην αγορά

18 Οκτωβρίου, 2022

Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι η πλειοψηφία των κορυφαίων τηλεοράσεων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά μπορεί στο μέλλον να απαγορευτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ήδη, την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί τα όρια χρήσης ενέργειας από τις τηλεοράσεις, και οι νέες οδηγίες θα τεθούν σε ισχύ στις 27 χώρες της Ένωσης από την 1η Μαρτίου 2023.
Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, δεν θα υπάρχει ούτε μία τηλεόραση 8K που θα μπορεί να πωληθεί στην ΕΕ! Μάλιστα κάποιες τηλεοράσεις 4K OLED, τηλεοράσεις QD-OLED 65 ιντσών και τουλάχιστον μία τηλεόραση 4K QLED υψηλής απόδοσης θα επηρεαστούν επίσης από τις αποφάσεις αυτές.

Με άλλα λόγια, η πλειονότητα των κορυφαίων τηλεοράσεων που διατίθενται σήμερα δεν θα επιτρέπεται να πωληθούν επειδή δεν θα πληρούν τα νέα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

Η ΕΕ δημιούργησε τον δείκτη ενεργειακής απόδοσης (Energy Efficiency Index), ή εν συντομία EEI, πριν από αρκετά χρόνια. Η Επιτροπή εξέτασε δεδομένα από οθόνες που πωλήθηκαν μεταξύ 2012 και 2017 για να προσδιορίσει την ενεργειακή απόδοση μιας συσκευής. Ωστόσο, αυτές οι απαιτήσεις απόδοσης δημιουργήθηκαν για τηλεοράσεις HD και 4K. Όταν η ΕΕ αποφάσισε να επικαιροποιήσει αυτούς τους κανονισμούς πριν από λίγους μήνες, το μόνο που έκανε ήταν να κάνει ακόμη πιο αυστηρές τις απαιτήσεις στην κατανάλωση ενέργειας και απλά πρόσθεσε στην λίστα και τις τηλεοράσεις 8K και micro-LED.

Η αρχή του προβλήματος

Και εδώ ξεκινάει το πρόβλημα καθώς όπως φαίνεται τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν καν τις βασικές γνώσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας των LCD τηλεοράσεων ή (το χειρότερο σενάριο) απλά δεν ενδιαφέρονται.
Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι οι τηλεοράσεις 8Κ χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις τηλεοράσεις 4Κ και ο λόγος είναι απλός. Μια τηλεόραση 8K ενσωματώνει τετραπλάσιο αριθμό εικονοστοιχείων (pixels) σε σύγκριση με μια τηλεόραση 4K. Επειδή τα pixels της 8K είναι σημαντικά μικρότερα σε μέγεθος αυτομάτως γίνεται και δυσκολότερη η διέλευση του φωτός μέσα από αυτά.
Η λύση λοιπόν είναι μια, η αύξηση της φωτεινότητας του συστήματος οπίσθιου φωτισμού το οποίο μοιραία φέρνει και την αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με έρευνα του FlatpanelsHD, ορισμένες τηλεοράσεις 8K 65 ιντσών βρίσκονται μόλις και μετά βίας πάνω από το όριο, ενώ σε άλλες θα πρέπει να μειωθεί ο δείκτης EEI κατά 50% για να περάσουν. Επιπλέον, φαίνεται ότι ούτε η S95B QD-OLED της Samsung, ούτε η A95K QD-OLED της Sony, ούτε η QN95B 4K QLED TV της Samsung, θα περάσουν με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα EEI.
Μάλιστα πολλές τηλεοράσεις 8K που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή στην αγορά υπερβαίνουν το όριο έως και 300%!
Εύκολη λύση δεν φαίνεται να υπάρχει μιας για να επιτευχθεί η συμμόρφωση με τις νέες οδηγίες θα έπρεπε στην ουσία οι κατασκευαστές να εξελίξουν μια εντελώς νέα τεχνολογία LCD, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει από την μια ημέρα στην άλλη.

Υπάρχει σοβαρή λύση;

Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν; Μια πρόταση είναι να εφαρμόσουν οι κατασκευαστές τηλεοράσεων ένα νέο mode λειτουργίας το οποίο θα απευθύνεται μόνο στους καταναλωτές της ΕΕ, κάτι σαν «Euro mode» δηλαδή.
Έτσι ο χρήστης θα αγοράζει μια τηλεόραση που στις «Ευρωπαϊκές ρυθμίσεις» θα συμμορφώνεται με τις οδηγίες αλλά ταυτόχρονα θα έχει και την δυνατότητα να επιλέξει ένα άλλο mode λειτουργίας το οποίο θα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.

Προσωπικά η λύση αυτή μου φαίνεται χαζή και εντελώς δυσλειτουργική καθώς θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους κατασκευαστές όσο και στα σημεία πώλησης. Ο καταναλωτής θέλει να αγοράζει αυτό που βλέπει. Αν λοιπόν επιλέξει μια τηλεόραση βάση της εικόνας που βλέπει στο κατάστημα και όταν την πάρει στο σπίτι δει μια εντελώς διαφορετική εικόνα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την επιστρέψει πίσω.


Φυσικά δεν μιλάω για τους γνώστες της τεχνολογίας ή αυτούς που συνηθίζουν να «σκαλίζουν» συνεχώς τις ρυθμίσεις μιας συσκευής, αλλά για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που μπερδεύεται ακόμη και με τα κουμπιά του τηλεκοντρόλ.
Το να δίνεις στον πιθανό αγοραστή επίσης μια λίστα με ρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει για να απολαύσει την σωστή εικόνα επίσης δεν είναι λύση και θα φέρει ακόμη περισσότερες «γκρίνιες» και δυσαρεστημένους πελάτες.

Ίσως η ενημέρωση να είναι μια λύση. Ο καταναλωτής με την πρώτη σύνδεση της τηλεόρασης στο σπίτι του θα πρέπει να βλέπει μια ειδοποίηση στο μενού της τηλεόρασης, η οποία θα του εξηγεί πόσο λιγότερο ρεύμα ξοδεύει επιλέγοντας το «Ευρωπαϊκό mode» λειτουργίας. Η σωστή ενημέρωση πάντα έχει θετικό αντίκτυπο και σίγουρα δεν δημιουργεί τα προβλήματα της επιβολής.

Κάτι που σίγουρα θα πρέπει να διορθωθεί πάντως είναι οι δεκάδες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες απαρτίζονται από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για το αντικείμενο το οποίο προσπαθούν να «ρυθμίσουν».
Κάτι σαν τους δικούς μας πάμπλουτους πολιτικούς οι οποίοι αναλαμβάνουν να λύσουν τα προβλήματα των εργαζομένων δηλαδή.