LG OLED55B8PLA: Με γήινη τιμή και…εξωγήινη εικόνα!

24 Ιουλίου, 201889/100
ΤΙΜΗ
2.499€
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
94%
ΕΙΚΟΝΑ
96%
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
89%
ΗΧΟΣ
78%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η «φρεσκότατη» LG OLED55B8PLA δεν φέρνει κάποια επανάσταση στην τεχνολογία OLED, αλλά προσφέρει μικρές βελτιώσεις σε σχέση με τα μοντέλα της προηγούμενης χρονιάς και κατεβάζει -έστω και λίγο- το κόστος.

Έχει γίνει γραφική η κατάσταση με τις OLED της LG. Όποτε δοκιμάζουμε ένα νέο μοντέλο μένουμε με το στόμα ανοικτό, και κάθε φορά κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης TV που έχει περάσει από τα εργαστήριά μας. Έτσι όταν παραλάβαμε την OLED55B8PLA- η οποία παρεμπιπτόντως είναι από τα πιο «φρέσκα» μοντέλα της LG καθώς κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι,- είμασταν σίγουροι ότι για άλλη μια φορά θα αναγκαστούμε να βγάλουμε από το συρτάρι την λίστα με τα επιφωνήματα θαυμασμού και τα κοσμητικά επίθετα.
Άλλωστε γνωρίζαμε ήδη ότι σε σύγκριση με την ακριβότερη C8 η Β8 απλά δεν θα είχε τον επεξεργαστή Alpha 9. Μικρό το κακό, καθώς επίσης ξέρουμε ότι η διαφορά σε επιδόσεις είναι ιδιαίτερα μικρή.

Έτσι λοιπόν, η νέα B8 είναι στην ουσία η πιο προσιτή OLED της αγοράς. Μην φανταστείτε τρομακτικές διαφορές, αλλά 200 ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με την ίδιας απόδοσης C8 δεν το λες και ασήμαντο ποσό.

 

Το unboxing και η τοποθέτηση της βάσης είναι μια απίστευτα απλή υπόθεση όπως θα δείτε και στο βίντεο της δοκιμής μας. Η βάση κουμπώνει άμεσα στην υποδοχή της, και τοποθετείτε τις 4 βίδες.

 

Η βάση αυτή δεν είναι η πιο διακριτική που έχουμε δει ποτέ, και σίγουρα θα προτιμούσαμε κάτι πιο μίνιμαλ από αυτή την τηλεόραση «κόσμημα», αλλά παρόλα αυτά δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει με την αισθητική της.
Η τηλεόραση πάντως είναι απλά φανταστική. Έχει άριστη ποιότητα κατασκευής, ανύπαρκτα πλαίσια γύρω από την οθόνη και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι λεπτή σαν χαρτόνι. Κοντά στην βάση του panel το πάχος μεγαλώνει καθώς εκεί βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά της τηλεόρασης. Φυσικά θα σας προτείναμε αμέσως μετά το ξεπακετάρισμα να την τοποθετήσετε στον τοίχο για να μπορούν όλοι να θαυμάζουν την μίνιμαλ σχεδίασή της. Αφήστε που με την λειτουργία screensaver μπορείτε να την χρησιμοποιείτε σαν κάδρο για τους αγαπημένους σας πίνακες, τοπία ή φωτογραφίες.

 

 

Το αρχικό σετάρισμα του λειτουργικού WebOS γίνεται γρήγορα και εύκολα και δεν προβληματίζει ακόμη και όσους δεν έχουν εμπειρία στις έξυπνες τηλεοράσεις. Σε αντίθεση για παράδειγμα με τις τηλεοράσεις που διαθέτουν Android TV OS οι οποίες θέλουν κάποιες έστω βασικές γνώσεις.
Βέβαια από την άλλη, οι Android TV’s προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία χάρη στην ύπαρξη πολλών και καλών εφαρμογών.

 

Ο χειρισμός της τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα απλός, χάρη και στο remote με το ενσωματωμένο motion control. Το χειριστήριο αυτό είναι το ίδιο που υπήρχε και στα μοντέλα του 2017, καθώς ως γνωστόν αν λειτουργεί γιατί αν το αλλάξεις;

 

Στις διαθέσιμες συνδέσεις έχουμε 4 x HDMI και 3 x USB, PCMCIA, LAN, ψηφιακή έξοδο ήχου, ενώ δεν λείπουν οι ασύρματες συνδέσεις Wi-Fi και Bluetooth.

Το panel υποστηρίζει τα πρότυπα HDR Dolby Vision, Advanced HDR της Technicolor, HDR10 Pro και HLG Pro, ενώ για την επεξεργασία φροντίζει ο πολύ καλός επεξεργαστής Alpha 7. Πως είπατε; Αν χρειάζεστε αυτή την κορυφαία συμβατότητα HDR; Αυτή την στιγμή όχι, αλλά σκεφτείτε το σαν ασφάλεια για το μέλλον.

 

Τροφοδοτήσαμε την Β8 με εικόνες HD και 4K HDR, την δοκιμάσαμε σε σκοτεινό χώρο αλλά και όλα τα φώτα ανοικτά. Κάτω από όλες τις συνθήκες η ποιότητα εικόνας που μας έδωσε ήταν -αρχίσαμε πάλι, τι σας είπαμε στην εισαγωγή;- κορυφαία. Τα μαύρα και το contrast είναι εξωπραγματικά, η χρωματική ακρίβεια φανταστική και σε θέαση υπό γωνία απλά σκοτώνει τον ανταγωνισμό. Ο επεξεργαστής Alpha 7 μπορεί να μην έχει τις επιδόσεις του τελευταίου Alpha 9 αλλά εμείς δεν παρατηρήσαμε κάποια σοβαρή αδυναμία στην επεξεργασία της εικόνας και στην μείωση του θορύβου άρα και από εκεί κανένα πρόβλημα.
Ακόμη και σε υλικό με γρήγορα κινούμενες εικόνες το motion blur είναι ανεπαίσθητο, κάτι που οφείλεται και στην τεχνολογία Black Frame Insertion που διαθέτουν όλα τα OLED μοντέλα του 2018. Η τεχνολογία αυτή στην ουσία τοποθετεί μια μαύρη εικόνα ανάμεσα στα frames με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το θόλωμα της εικόνας στην κίνηση.

Μια από τις πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις αναγνωστών είναι αν αληθεύει η φήμη ότι τα OLED panel έχουν προβλήματα burn in. Αν δηλαδή κινδυνεύει η τηλεόραση να αφήσει αποτυπωμένη επάνω της μια στατική εικόνα. Εμείς απλά θα σας πούμε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Για να συμβεί αυτό θεωρητικά θα πρέπει να βασανίσετε αλύπητα την τηλεόραση με στατικές εικόνες, ενώ η LG έχει προσθέσει και την τεχνολογία Logo Luminance Adjustment, η οποία αναγνωρίζει τις στατικές εικόνες και φροντίζιε να μειώνει την φωτεινότητα σε αυτό το σημείο σταδιακά. Επίσης τα screensavers που έχουν οι OLED δεν πρόκειται να αφήσουν να κακοποιηθούν τα pixels σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της τηλεόρασης.
Περισσότερες πληροφορίες για τα θετικά και αρνητικά της τεχνολογίας OLED μπορείτε να διαβάσετε στην σύγκριση που κάνουμε ανάμεσα στις τεχνολογίες LED και OLED ΕΔΩ.

Τέλος στον τομέα του ήχου τα πράγματα είναι απλά ικανοποιητικά. Συμπαθητικά δηλαδή για καθημερινή τηλεθέαση, αλλά για τις κινηματογραφικές σας βραδιές σίγουρα θα πρέπει να επενδύσετε σε κάποια εξωτερική ηχητική λύση.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η «φρεσκότατη» LG OLED55B8PLA δεν φέρνει κάποια επανάσταση στην τεχνολογία OLED, αλλά προσφέρει μικρές βελτιώσεις σε σχέση με τα μοντέλα της προηγούμενης χρονιάς και κατεβάζει -έστω και λίγο- το κόστος.
Η εικόνα της είναι απλά κορυφαία, και οι μόνες τηλεοράσεις που μπορούν να σταθούν δίπλα της είναι οι OLED της Sony- οι οποίες χρησιμοποιούν τα ίδια panel- και η κορυφαία QLED Q9F της Samsung την οποία επίσης δοκιμάσαμε πρόσφατα. Τι θα θέλαμε επιπλέον; Ίσως λίγο καλύτερο ήχο και ένα λειτουργικό με μεγαλύτερη ευελιξία.
Αν θα την αγοράζαμε; Με κλειστά μάτια!