OLED vs LCD, ποια τεχνολογία να διαλέξω;

16 Ιουλίου, 2018

Η αγορά μιας τηλεόρασης δεν είναι απλή δουλειά. Κάποτε το δίλλημα ήταν «Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη;», μετά περάσαμε στο «CRT ή LCD;», για να επικρατήσουν οι επίπεδες τηλεοράσεις και εμείς να αποκτήσουμε άλλον έναν πονοκέφαλο του τύπου «LCD ή Plasma;».
Στον κόσμο της τεχνολογίας πάντα θα υπάρχει η κόντρα μεταξύ των εταιριών για επικράτηση και κυριαρχία, και μοιραία το δίλλημα πάντα θα πέφτει στον καταναλωτή.

Το τελευταίο ερωτηματικό που μας έχουν βάλει οι κατασκευαστές τηλεοράσεων είναι το «OLED ή LED;». Σίγουρα έχετε φρενάρει κατά την περιήγησή σας σε κάποιο κατάστημα, και θαυμάσατε τις υπέρ λεπτές OLED. Έπειτα, όταν σταμάτησε η σιελόρροια, συνεχίσατε την περιήγησή σας, αλλά μέσα στο μυαλό σας τα ερωτήματα ήταν πολλά.
«Ποια τηλεόραση θα αγόραζα αν είχα παραπάνω από 20 ευρώ που έχω στην τσέπη;»
«Ακόμη και αν είχα τα λεφτά, πως θα έλεγα στην γυναίκα ότι χάλασα τα λεφτά των διακοπών για μια TV;»
«Τελικά ποια τεχνολογία είναι η καλύτερη; Άλλωστε η διαφορά ανάμεσα στα ακρωνύμια τους είναι μόνον ένα O, δεν μπορεί να κάνει και τόση διαφορά».

Ε λοιπόν αγαπητοί, το Ο που σκεφτήκατε κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως και ότι οι OLED τηλεοράσεις είναι καλύτερες σε όλους τους τομείς.
Η τεχνολογία OLED στην ουσία βρίσκεται κοντά μας μόλις από το 2013, και είναι αλήθεια ότι οι τηλεοράσεις αυτές ταρακούνησαν την αγορά με τα απίστευτα χρώματά και το εντυπωσιακό τους μαύρο. Τα μόνα αρνητικά τους – τουλάχιστον στην αρχή- ήταν η μειωμένη φωτεινότητα σε σύγκριση με τις LCD, αλλά και η τεράστια διαφορά στην τιμή.
Αυτό φυσικά έχει αλλάξει, με τις OLED να είναι πια φωτεινές και το κόστος τους να έχει πέσει σε αρκετά φυσιολογικά επίπεδα. Και κάπως έτσι άρχισαν πάλι τα διλλήματα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ LED

ο LED σημαίνει Light Emitting Diode, μικρές δηλαδή συσκευές οι οποίες εκπέμπουν φως χάρη στην κίνηση των ηλεκτρονίων μέσω ενός ημιαγωγού. Τα LED χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό των τηλεοράσεων LCD, και παρά το μικρό τους μέγεθος μπορούν να εκπέμψουν ιδιαίτερα δυνατό φως. Βέβαια δεν μπορούν να γίνουν τόσο μικρά ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μεμονωμένα pixels, έτσι το κάθε ένα από αυτά φωτίζει μια ομάδα από μικρά pixels.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ OLED

Τα αρχικά OLED σημαίνουν Organic Light Emitting Diode. Από το όνομα καταλαβαίνει κανείς ότι τα OLED κατασκευάζονται από οργανικές ενώσεις οι οποίες εκπέμπουν φως όταν τροφοδοτηθούν με ρεύμα. Η μεγάλη διαφορά τους σε σύγκριση με τα LED είναι ότι μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα μικρά και λεπτά με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως pixels. Σκεφτείτε δηλαδή εκατομμύρια από αυτά επάνω στην οθόνη της τηλεόρασης τα οποία μάλιστα μπορούν να ανάβουν και να σβήνουν το κάθε ένα ανεξάρτητα. Κάθε OLED pixel δηλαδή όταν σβήνει είναι εντελώς μαύρο.

Προς το παρών ο μόνος κατασκευαστής OLED panel για τηλεοράσεις είναι η LG, αλλά εταιρίες όπως η Sony και η Panasonic έχουν έρθει σε συμφωνία για την χρησιμοποίηση αυτών των panels στις δικές τους τηλεοράσεις – με φανταστικά αποτελέσματα όπως έχουμε δει είναι αλήθεια-.
Η μόνη σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις OLED TV’s βρίσκεται στα ηλεκτρονικά και τους επεξεργαστές επεξεργασίας της εικόνας. Βλέπετε τα σωστά ηλεκτρονικά και η ποιοτική επεξεργασία μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην ποιότητα εικόνας.
Από την άλλη και η Samsung κατασκευάζει OLED panels, τα οποία όμως χρησιμοποιεί μόνο στα κινητά της μιας και προσπαθεί να προωθήσει την δική της τεχνολογία QLED στις TV.

 

OLED ή LED/LCD; ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ

Και φτάνουμε στο κομμάτι του άρθρου που όλοι περιμένατε. Στην άμεση σύγκριση δηλαδή των δύο τεχνολογιών.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας συγκρίναμε παρόμοιες τηλεοράσεις. Το «παρόμοιες» έχει να κάνει με τις επιδόσεις αλλά και το κόστος αγοράς. Με δεδομένο λοιπόν το υψηλότερο κόστος των OLED μοιραία οι τηλεοράσεις LCD ήταν οι κορυφαίες που μπορείτε να βρείτε στην αγορά σήμερα.

 

 

ΜΑΥΡΟ
Η δυνατότητα μιας τηλεόρασης να απεικονίζει σωστά το μαύρο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στον αγώνα για την κορυφαία ποιότητα εικόνας.
Σε αυτό τον τομέα λοιπόν οι OLED απλά δεν έχουν αντίπαλο. Βλέπετε οι LCD βασίζονται στα φωτιστικά στοιχεία LED για την φωτεινότητα κάτι που κάνει τον έλεγχο του φωτισμού αρκετά δύσκολο. Ακόμη και οι τηλεοράσεις που διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα ελέγχου του φωτισμού πραγματικά πασχίζουν να αποδώσουν βαθύ μαύρο ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πάσχουν και από το λεγόμενο “light bleed”, την διαρροή δηλαδή φωτός σε κάποιες περιοχές της οθόνης.
Η μοναδική τηλεόραση η οποία κατάφερε να εξαφανίσει όλα αυτά τα προβλήματα είναι η Q9 QLED της Samsung η οποία είναι απλά η καλύτερη LCD που έχουμε δοκιμάσει ποτέ.
Στο άλλο στρατόπεδο τα πράγματα όπως είπαμε και παραπάνω είναι αρκετά απλά. Αν το OLED pixel δεν τροφοδοτηθεί με ρεύμα δεν ανάβει. Ορίστε λοιπόν το απόλυτο μαύρο.
ΝΙΚΗΤΗΣ OLED

 

ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ
Εδώ τα πράγματα αμέσως γέρνουν προς την πλευρά των LCD. Τα LED ήταν πάντα ιδανική λύση για τον φωτισμό ενώ η προσθήκη Quantum dots επέτρεψε στις τηλεοράσεις να ανεβάσουν ακόμη υψηλότερα την φωτεινότητά τους.

Από την άλλη και τα OLED μπορούν να ανεβάσουν την φωτεινότητά τους σε υψηλά επίπεδα αλλά αυτό έχει και συνέπειες. Πρώτα από όλα μειώνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής τους, ενώ παίρνει και περισσότερο χρόνο για να σβήσουν και να προσφέρουν καλό μαύρο.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι τηλεοράσεις OLED δεν είναι φωτεινές. Απλά οι LCD έχουν ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο μάλιστα θα γίνει περισσότερο ορατό σε δωμάτια με καλό φωτισμό.
ΝΙΚΗΤΗΣ LED/LCD

 

ΧΡΩΜΑ
Και αυτός ήταν ένας τομέας στον οποίο για χρόνια κυριαρχούσε η τεχνολογία OLED, αλλά τα quantum dots ισορρόπησαν λίγο τα πράγματα με τις νέες QLED τηλεοράσεις να βελτιώνουν σημαντικά την χρωματική ακρίβεια και να κλείνουν την ψαλίδα από τις OLED. Έτσι το καλύτερο contrast των OLED δίνει το προβάδισμα σε θέαση υλικού HDR σε σκοτεινούς χώρους ενώ οι LED/LCD παίρνουν «κεφάλι» σε φωτεινούς χώρους χάρη στον υψηλότερο φωτισμό που προσφέρουν.
ΙΣΟΠΑΛΙΑ

 

RESPONSE TIME & LAG
Το «response time» ή χρόνος ανταπόκρισης περιγράφει στην ουσία τον χρόνο που χρειάζεται μια δίοδος για να πάει από την κατάσταση on στην off (άναμμα – σβήσιμο). Όσο καλύτερος ο χρόνος αυτός, τόσο λιγότερο είναι το motion blur – το θόλωμα στην κίνηση- αλλά και τόσο λιγότερα τα artifacts (παραμορφώσεις) στην εικόνα.
Φυσικά τα αυτόνομα OLED pixels απλά δεν έχουν αντίπαλο σε αυτόν τον τομέα, και οι τηλεοράσεις αυτές είναι με διαφορά οι ταχύτερες της αγοράς.
ΝΙΚΗΤΗΣ OLED

 

ΓΩΝΙΕΣ ΘΕΑΣΗΣ
Άλλος ένας τομέας που κυριαρχεί η τεχνολογία OLED. Στις τηλεοράσεις LED το ιδανικό σημείο θέασης είναι το κέντρο. Οποιαδήποτε απόκλιση δεξιά ή αριστερά και αυτομάτως αρχίζει η μείωση της φωτεινότητας. Η τεχνολογία IPS της LG βέβαια βελτιώνει αρκετά την γωνία θέασης στις τηλεοράσεις LCD, αλλά και πάλι οι 84 μοίρες των OLED απλά δεν παίζονται.
ΝΙΚΗΤΗΣ OLED

 

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μέχρι πρόσφατα, αν θέλατε τηλεόραση σε μεγάλες ίντσες θα έπρεπε να αγοράσετε κάποια LCD. Οι OLED φυσικά μεγάλωσαν και αυτές, και σήμερα μπορούν να καλύψουν τις περισσότερες απαιτήσεις σε μέγεθος αλλά σίγουρα ακόμη δεν μπορούν να φτάσουν τις 100 ίντσες των τηλεοράσεων LCD.
ΝΙΚΗΤΗΣ LED/LCD

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
Σύμφωνα με την LG, για να μειωθεί στο 50% η φωτεινότητα των OLED θα πρέπει να βλέπετε τηλεόραση 5 ώρες την ημέρα για 54 χρόνια. Και ενώ το 5ωρο το έχουν οι περισσότεροι από εμάς, τα 54 χρονάκια είναι μάλλον μεγάλο χρονικό διάστημα. Πως είπατε; Αν ισχύει; Για να το διαπιστώσουμε αυτό αγαπητοί μου θα πρέπει να περάσουν άλλα 49 χρόνια, καθώς οι τηλεοράσεις OLED βρίσκονται κοντά μας μόλις από το 2013. Από την άλλη οι LCD έχουν ήδη αποδείξει την αντοχή τους στον χρόνο, άρα κερδίζουν αυτή την κατηγορία λόγω αμφιβολιών.
ΝΙΚΗΤΗΣ LED/LCD

 

SCREEN BURN IN
Το burn in μας συστήθηκε ήδη από τις τηλεοράσεις CRT, όταν σε κάποιες περιπτώσεις μπορούσε μια στατική εικόνα να μείνει αποτυπωμένη επάνω στην οθόνη. Αυτό συνέβαινε όταν ο φώσφορος πίσω από την οθόνη έμενε φωτισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σταδιακά έχανε τις ιδιότητές του και άφηνε επάνω στην οθόνη την στατική εικόνα που έπαιζε για το διάστημα αυτό. Η ίδια «αρρώστια» βασάνιζε και τις τηλεοράσεις plasma, ενώ θεωρητικά μπορεί να υπάρξει και στις OLED το πρόβλημα αυτό. Αν κάποια OLED pixels μείνουν αναμμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως τελικά μειωθεί η απόδοσή τους σε σχέση με τα υπόλοιπα pixels με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί μια εικόνα επάνω στην οθόνη.
Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά, μιας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει κυριολεκτικά να βασανίσετε την τηλεόρασή σας με στατικές εικόνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ακόμη και το logo των καναλιών εξαφανίζεται αρκετές φορές την ημέρα, κάτι που μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να πάθει burn in η OLED τηλεόρασή σας.
Από την στιγμή όμως που οι LCD δεν έχουν ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο την πιθανότητα να πάθουν κάτι τέτοιο μοιραία κερδίζουν την κατηγορία αυτή.
ΝΙΚΗΤΗΣ LED/LCD

 

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Από την στιγμή που οι OLED τηλεοράσεις δεν χρειάζονται ένα μόνιμο σύστημα φωτισμού από πίσω είναι λογικό να καταναλώνουν και λιγότερο ρεύμα.
ΝΙΚΗΤΗΣ OLED

 

ΚΟΣΤΟΣ
Κάποτε την κατηγορία αυτή θα την κέρδιζαν οι LCD με μεγάλη ευκολία, αλλά οι συνεχόμενες μειώσεις στις τιμές των OLED ισορροπούν κάπως την κατάσταση. Βέβαια οι OLED είναι premium τηλεοράσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις φτηνές. Αν όμως θέλετε μια κορυφαία τηλεόραση η διαφορά ανάμεσα στις high end LCD και τις OLED είναι πραγματικά μικρή.
ΝΙΚΗΤΗΣ LED/LCD

 

 

 

O ΝΙΚΗΤΗΣ

Σίγουρα είχατε ήδη μαντέψει τον νικητή, αλλά εμείς σας τον ανακοινώνουμε και επίσημα. Μα φυσικά είναι η τεχνολογία OLED!
Στον τομέα της ποιότητας της εικόνας ακόμη υπερέχει η τεχνολογία OLED παρά τις σημαντικές βελτιώσεις των LCD όπως οι QLED της Samsung. Οι OLED είναι επίσης πιο λεπτές και ελαφριές, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, έχουν καλύτερες γωνίες θέασης και απλά κορυφαίο μαύρο!