Συνάντηση κορυφής στον Λευκό Οίκο για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

5 Μαΐου, 2023

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντήθηκε την Πέμπτη με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών τεχνολογίας για να συζητήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας δίωρης συνάντησης στον Λευκό Οίκο, η Χάρις συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Google, της Microsoft, της κατασκευάστριας εταιρείας ChatGPT OpenAI και της νεοσύστατης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Anthropic. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε επίσης μια σύντομη επίσκεψη στη συνάντηση.

“Αυτό που κάνετε έχει τεράστιες δυνατότητες και τεράστιο κίνδυνο”, είπε ο Μπάιντεν στους διευθύνοντες συμβούλους, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η συνάντηση αποτέλεσε την πρώτη σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στον Λευκό Οίκο από τότε που η έναρξη του ChatGPT της OpenAI τον Νοέμβριο εστίασε την προσοχή του κοινού στην τεχνητή νοημοσύνη, ένα ισχυρό εργαλείο που μιμείται την ικανότητα των ανθρώπων να γράφουν λογισμικό, να διεξάγουν συνομιλίες και να συνθέτουν ποίηση. Η τεχνολογία έχει επίσης εγείρει ανησυχίες για το πώς μπορεί να διαδώσει παραπληροφόρηση και να καταργήσει θέσεις εργασίας.

“Ο ιδιωτικός τομέας έχει ηθική και νομική ευθύνη να διασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία των προϊόντων του”, ανέφερε η Χάρις σε δήλωσή της. “Και κάθε εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τους υφιστάμενους νόμους για την προστασία του αμερικανικού λαού”.
Πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών θα δαπανήσει 140 εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης στην τεχνητή νοημοσύνη. Είπε επίσης ότι το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής σχετικά με τη χρήση της AI από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.