Ο Ρασπούτιν τραγουδάει Μπιγιονσέ, με την βοήθεια της Samsung φυσικά….

24 Ιουνίου, 2019

Η τεχνολογία Deepfake εξελίσσεται συνεχώς, και όπως φαίνεται βαδίζουμε προς ένα μέλλον που κανείς δεν θα μπορεί να είναι σίγουρος αν αυτό που βλέπει online είναι πραγματικότητα ή προϊόν κάποιου αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης.

Η Samsung για παράδειγμα συνεργάζεται με το Imperial College London για την δημιουργία μιας τεχνητής νοημοσύνης η οποία μπορεί να δώσει ζωή σε μια φωτογραφία αλλά και να συγχρονίσει ένα ηχητικό κλιπ με αυτήν.

YouTube video

Στο βίντεο βλέπουμε μια animated εικόνα του Grigori Rasputin να τραγουδάει το Halo της Beyonce!
Αυτό είναι εφικτό χάρη στην τεχνολογία Generative Adversarial Network ή GAN για συντομία.
Τα βίντεο που δημιουργεί η GAN δεν έχουν απλά κίνηση των χειλιών αλλά και συγχρονισμένες εκφράσεις στα πρόσωπα. Έτσι είναι εφικτή η δημιουργία συναισθημάτων τα οποία φυσικά κάνουν πιο ρεαλιστικό το animation.
Το κλιπ του Ρασπούτιν δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό αλλά δείχνει καθαρά το πως εξελίσσεται η τεχνολογία αυτή.
Αν ο Ρασπούτιν δεν σας κάνει, υπάρχει και μια φωτογραφία του Αϊνστάιν η οποία συγχρονίστηκε με ένα πραγματικό ηχητικό κλιπ.

YouTube video

Εντυπωσιακή τεχνολογία, αλλά όλα αυτά μας δημιουργούν μια τεράστια ανασφάλεια για το μέλλον της ενημέρωσης. Μήπως ήρθε η ώρα να γυρίσουμε στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης; Στο φινάλε, στα περιοδικά η παραπληροφόρηση περιοριζόταν στο καθάρισμα μερικών ρυτίδων, ή στην μεγέθυνση ενός μπούστου!

 

ΠΗΓΗ