Sony 360 Reality Audio: Τι είναι, πότε έρχεται και πως μπορείς να το δοκιμάσεις!

17 Οκτωβρίου, 2019

Το 360 Reality Audio format είναι η νέα καινοτομία στον ήχο της Sony και έχουμε ήδη πάρει μια μικρή γεύση για τις δυνατότητές της. Σύντομα η νέα αυτή εμπειρία θα είναι προσβάσιμη από όλους και θα μπορεί ο καθένας να την απολαύσει από όπου και αν βρίσκεται και το σημαντικότερο με τα δικά του ακουστικά!

Τι είναι το 360 Reality Audio;
Είναι η προσπάθεια της Sony να δημιουργήσει μια νέα τρισδιάστατη ηχητική εμπειρία. Σκεφτείτε κάτι σαν το Dolby Atmos ή το DTS-X, το οποίο όμως προορίζεται για την μουσική και μπορεί ο καθένας να το απολαύσει ακόμη και με τα δικά του «ταπεινά» ακουστικά.
Στο surround ο ήχος έρχεται στα αυτιά του ακροατή από μπροστά, δεξιά και αριστερά αλλά και πίσω ενώ στο 3D audio ο ήχος μπορεί να έρχεται από επάνω ή ακόμη και από διαφορετικά ύψη, αποστάσεις και γωνίες. Η εμπειρία δεν είναι πια σαν να βρίσκεσαι μπροστά από την παράσταση ή την συναυλία, αλλά είσαι μέσα και αισθάνεσαι αναπόσπαστο κομμάτι της.

Για να το καταφέρει αυτό η Sony χρησιμοποιεί το MPEG-H 3D format, ένα ηχητικό format το οποίο υποστηρίζει πολυκάναλη κωδικοποίηση/ αποκωδικοποίηση η οποία μπορεί να φτάσει τα 64 κανάλια ηχείων ή 128 κανάλια codec core τα οποία φυσικά δημιουργούν μια απίστευτα τεράστια 3D ηχητική σκηνή.

Για να επιτύχει το νέο format θα πρέπει η Sony να πείσει στούντιο και καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της για την κωδικοποίηση της μουσικής σε αυτό το 3D περιβάλλον, και εδώ έρχεται το νέο της ημέρας. Όπως φαίνεται οι προσπάθειες της Sony έπιασαν τόπο καθώς σύντομα θα μπορούμε να απολαύσουμε μουσική από τις Sony Music, Universal και Warner Music Group! Αρχικά θα είναι διαθέσιμα 1000 μουσικά κομμάτια και 100 ζωντανές ηχογραφήσεις.

Πως μπορώ να απολαύσω τον 3D ήχο;
Ο πιο απλός τρόπος είναι μέσω των εφαρμογών Tidal, Deezer και Nugs και φυσικά ένα ζευγάρι ακουστικά. Για μια πιο παραμετροποιήσιμη και ολοκληρωμένη εμπειρία η Sony προτείνει ένα ζευγάρι από τα δικά της ακουστικά και την επίσης δική της εφαρμογή Connect. Η εφαρμογή θα αναλύσει τα δικά σας προσωπικά ακουστικά χαρακτηριστικά και θα προσαρμόσει τον ηχητικό της αλγόριθμο ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Αν θέλετε να πάρετε μια μικρή γεύση από τις δυνατότητες του νέου format της Sony, φορέστε τώρα τα ακουστικά σας και απολαύστε τον ήχο από το παρακάτω βίντεο!

YouTube video