Motorola Defy: Σκληρό, ανθεκτικό και επαγγελματικό αλλά ταυτόχρονα διακριτικό και άκρως προσιτό!

30 Αυγούστου, 202184/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
85%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
92%
ΚΑΜΕΡΕΣ
70%
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
89%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Το Defy είναι μια κομψή (για τα standard της κατηγορίας συσκευή), και θα βγάλει ασπροπρόσωπους όσους θέλουν ένα εργαλείο που να μπορεί να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες συνθήκες. Είναι εξοπλισμένο με μια τίμια οθόνη και μια τεράστια μπαταρία, προσφέρει ικανοποιητικές για την κατηγορία επιδόσεις ενώ και η τριπλή κάμερα ικανοποιεί με την απόδοσή της.

Ανθεκτικά κινητά. Ένα είδος υπό εξαφάνιση για έναν απλό λόγο. Οι περισσότεροι βρίσκουν πολύ πιο ελκυστικά τα premium αλλά και ντελικάτα κινητά τα οποία είναι πιο εύθραυστα και από ένα αυγό που πέφτει από το επάνω ράφι του ψυγείου.
Επίσης οι υλοποιήσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα δεν ήταν αυτό που λέμε και «εργαλεία». Βλέπετε στο εσωτερικό τους υπήρχαν επεξεργαστές που τα έβρισκαν σκούρα ακόμη και όταν άνοιγαν το Gmail ενώ οι κάμερες ήταν λίαν επιεικώς entry level.


Αυτό το κενό στην αγορά θέλησε να εκμεταλλευτεί η Motorola με το νέο της rugged smartphone που ακούει στο όνομα Defy. Να προσφέρει δηλαδή ένα κινητό ανθεκτικό μεν αλλά όχι με διαστάσεις «τσιμεντόλιθου» και σβέλτο ώστε να κάνει την καθημερινότητα λίγο πιο εύκολη.

Το Motorola Defy στην πραγματικότητα κατασκευάζεται από το Bullitt Group, έναν Βρετανό κατασκευαστή που μας έχει δείξει στο παρελθόν την αγάπη του για τα σκληρά κινητά. Ναι, το ίδιο Group που κατασκευάζει τα κινητά της CAT αλλά και της Land Rover, άρα τουλάχιστον για την αντοχή του μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

 

Σχεδίαση και ποιότητα


Ξεκινώντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Defy έχει όλες τις «περγαμηνές» που εγγυώνται ότι μπορεί να αντέξει τα πάνδεινα. Έχει προδιαγραφές IP68 για αντοχή σε νερό και σκόνη, μπορεί να επιβιώσει σε πτώσεις από ύψος 1,8 μέτρα ενώ υπάρχουν και στρατιωτικές προδιαγραφές MIL-SPEC 810H. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι σύμφωνα με την Motorola η συσκευή μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασίες -25 έως +55C, την στιγμή που για παράδειγμα ένα Galaxy S21 λειτουργεί από τους 0 έως τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Για να τηρούνται οι προδιαγραφές αυτές φροντίζει το ιδιαίτερα ανθεκτικό πλαστικό κάλυμμα το οποίο κατασκευάζεται από το ίδιο υλικό που υπάρχει σε όλα τα επαγγελματικά ηλεκτρικά εργαλεία όπως δράπανα, κομπρεσέρ κλπ.

Η κατασκευή αυτή δεν θα το προστατέψει από γρατσουνιές, αλλά τουλάχιστον θα είστε σίγουροι ότι δεν θα σπάσει αφήνοντας εκτεθειμένο το πολύτιμο κινητό σας.

Επίσης προσφέρει εξαιρετικό πιάσιμο και δεν γλιστράει ακόμη και όταν το κινητό είναι βρεγμένο. Η οθόνη επίσης προστατεύεται από Gorilla Glass Victus οπότε και από εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

 

Οι διαστάσεις της συσκευής είναι αρκετά μεγάλες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τα παλαιότερα θωρακισμένα κινητά τα οποία απαιτούσαν άδεια οπλοφορίας για να τα κουβαλάς μαζί σου. Μάλιστα θα έλεγα ότι είναι αρκετά βολικό και χωράει άνετα και στην τσέπη του παντελονιού. Η σχεδίαση είναι αρκετά «industrial» βέβαια όπως αρμόζει σε ένα rugged κινητό, ενώ σε αυτό συνεισφέρει και η πλάτη με τα textures που διαθέτει.

Τις στρογγυλεμένες γωνίες χαλάει η κάτω αριστερή γωνία η οποία όμως διαθέτει μια υποδοχή για να περάσει ένα λουράκι. Δίπλα ακριβώς βρίσκουμε την θύρα USB-C και το μοναδικό ηχείο του κινητού.

Στην δεξιά πλευρά υπάρχουν τα πλήκτρα ενεργοποίησης και ρύθμισης της έντασης του ήχου αλλά και ένα επιπλέον πλήκτρο το οποίο είναι προγραμματιζόμενο. Έτσι με μονό ή διπλό πάτημα μπορεί ο χρήστης να έχει άμεση πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες ή εφαρμογές. Τέλειο δηλαδή για όταν τα χέρια σας είναι γεμάτα ασβέστη ή λάδια μηχανής και δεν θέλετε θα ακουμπήσετε την οθόνη!


Στην επάνω πλευρά υπάρχει υποδοχή 3,5mm για ακουστικά ενώ η διπλή SIM βρίσκεται στα αριστερά. Τέλος αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει σύστημα ανάγνωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάνετε λάθος. Το fingerprint reader βρίσκεται κάτω από την κύρια κάμερα. Ναι, εκεί που βλέπετε το logo της Motorola!

 

Οθόνη


Την πρώτη φορά που θα κρατήσεις το Motorola Defy στο χέρι σου θα νομίζεις ότι η οθόνη είναι τεράστια. Στην πραγματικότητα έχει διαγώνιο 6,5 ιντσών άρα τυπική για την κατηγορία. Το πλαστικό κάλυμμα αλλά και τα αρκετά μεγάλα πλαίσια δίνουν την εντύπωση μιας οθόνης τουλάχιστον 7 ιντσών.


Η ανάλυση είναι αρκετά χαμηλή στα 720×1600 ενώ και ο ρυθμός ανανέωσης τυπικός στα 60Hz. Η απόδοσή της πάντως είναι αρκετά καλή, έχει όμορφα χρώματα και καλή λεπτομέρεια και δεν προβληματίζει. Σε εξωτερικούς χώρους η φωτεινότητα των 436 nits δεν την κάνει λαμπερότερη του ηλίου, αλλά και πάλι μέσα στον εκσκαφέα δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα.

Λιτές είναι και οι ρυθμίσεις της οθόνης. Έχουμε τρία χρωματικά προφίλ (Natural, Boosted, Saturated) με το τελευταίο να είναι και το στάνταρντ. Η χρωματική απόδοση είναι ικανοποιητική για τον χαρακτήρα της συσκευής ενώ σίγουρα θα μπορέσετε να απολαύσετε multimedia αρχεία χωρίς προβλήματα.

 

Επιδόσεις


Στο εσωτερικό του Defy βρίσκουμε το Qualcomm Snapdragon 662, ένα chipset που παρουσιάστηκε το 2020. Είναι αρνητικό αυτό; Τις περισσότερες φορές όχι, μιας και οι απαιτήσεις σε επιδόσεις κάποιου που αγοράζει ένα «θωρακισμένο» κινητό δεν είναι τεράστιες. Μάλιστα σε όλες μας τις δοκιμές το κινητό δεν παρουσίασε ενοχλητικές καθυστερήσεις ή κολλήματα ενώ και ο καθημερινός χειρισμός του λειτουργικού Android 10 ήταν απλά απροβλημάτιστος. Μάλιστα με το Defy θα παίξετε και κάποια αρκετά απαιτητικά παιχνίδια, φτάνει φυσικά να έχετε λίγο πιο βασικές ρυθμίσεις και να μην ξεχνάτε ποιος είναι ο πραγματικός προορισμός του κινητού αυτού.
Το Defy είναι διαθέσιμο μόνο στην έκδοση με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου τον οποίο όμως μπορείτε να αναβαθμίσετε με κάρτες microSDXC.

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 5000mAh ένα νούμερο άκρως ικανοποιητικό. Με δεδομένο μάλιστα ότι τόσο η οθόνη όσο και ο Snapdragon 662 έχουν ιδιαίτερα μικρές απαιτήσεις σε ενέργεια καταλαβαίνετε ότι το κινητό μπορεί να αντέξει έως και δυο ημέρες συνεχόμενης χρήσης με μεγάλη ευκολία. Μάλιστα με απαιτητική χρήση η ημέρα μας τελείωνε με σχεδόν 45-46% μπαταρίας! Στην συσκευασία υπάρχει ένας φορτιστής 20W ο οποίος φορτίζει αρκετά γρήγορα την μπαταρία. Στις δοκιμές μας για το 35% χρειαστήκαμε περίπου 30 λεπτά ενώ από το 0% έως το 100% μας πήρε 2 ώρες και 19 λεπτά. Τα νούμερα αυτά δεν εντυπωσιάζουν αν τα συγκρίνεις με τις σημερινές ναυαρχίδες, αλλά για ένα budget κινητό είναι εξαιρετικά.

 

Κάμερες


Η κύρια κάμερα του Defy είναι τριπλή και αποτελείται από έναν κύριο αισθητήρα Samsung ISOCELL GM1 48MP, μια κάμερα macro 2MP και έναν αισθητήρα βάθους επίσης 2MP.
Αρκετά basic λοιπόν και εδώ τα πράγματα αλλά ας δούμε και πως αποδίδουν οι κάμερες αυτές.

Οι λήψεις από τον κύριο αισθητήρα είναι αρκετά καλές όταν ο φωτισμός είναι επίσης καλός. Υπάρχει λεπτομέρεια, ενώ και ο θόρυβος κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα. Τα χρώματα δεν είναι τα πιο έντονα που έχουμε δει μέχρι σήμερα, αλλά σε γενικές γραμμές δύσκολα θα παραπονεθεί κανείς για την συνολική απόδοση. Στις ρυθμίσεις υπάρχει η δυνατότητα λήψης στην πλήρη ανάλυση των 48MP αλλά για άλλη μια φορά δεν το συνιστούμε μιας και δεν υπάρχει κανένα κέρδος στην λεπτομέρεια της εικόνας ενώ το μέγεθος του αρχείου μεγαλώνει αρκετά.

Δεν θα βρείτε οπτικό zoom αλλά με το κλασικό «τσίμπημα» στην οθόνη έχετε στην διάθεση σας ψηφιακό zoom 2x, 5x και 8x. Με τα πρώτα δύο βήματα zoom θα έχετε αρκετά καλά αποτελέσματα, αλλά στο 8x ο θόρυβος ανεβαίνει αρκετά και ενοχλεί.

Αρκετά καλές είναι οι λήψεις στο macro mode παρά την χαμηλή ανάλυση των 2MP. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κάμερα αυτή έχει autofocus οπότε δεν χρειάζεται κάθε φορά να μαντεύεις πόσο κοντά πρέπει να πας στο αντικείμενο που φωτογραφίζεις.

Το κινητό διαθέτει και το δικό του Night mode το οποίο θα κάνει την δουλειά του αρκετά καλά. Μην περιμένετε θαύματα, αλλά σε περιπτώσεις που οι κανονικές λήψεις είναι προβληματικές θα σας λύσει τα χέρια.

Στο βίντεο τώρα τα πράγματα είναι επίσης αρκετά βασικά. Έτσι οι λήψεις περιορίζονται σε ανάλυση 1080p στα 60fps σε standard AVC format. Η ποιότητα της εικόνας είναι αρκετά καλή ενώ πολύ καλή δουλειά κάνει και το ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης το οποίο εξαφανίζει τα κουνήματα στις λήψεις όταν περπατάτε. Τέλος υπάρχει και mode νυχτερινής λήψης βίντεο το οποίο είναι αρκετά τίμιο στην αποτελεσματικότητά του.

Την ομάδα των καμερών συμπληρώνει και η selfie των 8MP. Η ποιότητα εικόνας εδώ είναι ικανοποιητική, υπάρχει λεπτομέρεια και καλή χρωματική απόδοση αλλά κάποιες φορές αντιμετωπίσαμε προβλήματα λόγω της μέτριας εστίασης.

 

Συμπέρασμα


Το νέο Motorola Defy δεν είναι το καλύτερο κινητό του 2021, αλλά από την άλλη ποτέ δεν είχε αυτή την φιλοδοξία. Ήθελε να γίνει το βασιλιάς των ανθεκτικών κινητών και όπως φαίνεται το κατάφερε. Το Defy είναι μια κομψή (για τα standard της κατηγορίας συσκευή), και θα βγάλει ασπροπρόσωπους όσους θέλουν ένα εργαλείο που να μπορεί να τα βγάλει πέρα σε δύσκολες συνθήκες. Είναι εξοπλισμένο με μια τίμια οθόνη και μια τεράστια μπαταρία, προσφέρει ικανοποιητικές για την κατηγορία επιδόσεις ενώ και η τριπλή κάμερα ικανοποιεί με την απόδοσή της. Το κυριότερο; Κοστίζει μόλις 279€, κάτι που αυτομάτως το κάνει την κορυφαία rugged επιλογή αυτή την στιγμή στην αγορά!