Καταγγελίες για ακουστικά της Sony που ανατινάζονται κατά την φόρτιση

23 Φεβρουαρίου, 2023

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Sony κατασκευάζει μερικά από τα καλύτερα συστήματα ήχου που υπάρχουν στην αγορά. Ειδικά στα ακουστικά θα λέγαμε ότι η Ιαπωνική εταιρεία βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Πάρτε για παράδειγμα τα true wireless WF-1000XM4. Τα ακουστικά αυτά αποδίδουν εξαιρετικά, έχουν άψογο σύστημα ενεργής ακύρωσης θορύβου αλλά και πολύ καλή αυτονομία μπαταρίας. Αυτά λοιπόν τα ακουστικά σύμφωνα με έναν χρήστη του Reddit έγιναν μικρές βόμβες και αντιτάχθηκαν μέσα στην θήκη φόρτισης!

Με βάση μερικές φωτογραφίες που μοιράστηκε ο u/yangcong1982, η μικρή έκρηξη άφησε το ένα ακουστικό Sony WF-1000XM4 σε δύο κομμάτια, χωρισμένο κατά μήκος της ραφής που σφραγίζεται με κόλλα. Απαντώντας σε ερωτήσεις στο Subreddit της Sony Headphones, ο άτυχος χρήστης διευκρίνισε ότι τοποθέτησε τα ακουστικά στη θήκη φόρτισης και τα άφησε έτσι για δύο ημέρες πριν από την έκρηξη. Αυτό ουσιαστικά αποκλείει την πιθανή κακή χρήση ως πιθανή αιτία. Ο χρήστης δήλωσε ότι φορτίζει τη θήκη χρησιμοποιώντας ένα power bank της Anker και ότι οι μπαταρίες ήταν φορτισμένες κατά 80% περίπου, αποκλείοντας τη ζημιά λόγω υπερφόρτισης και χρήσης λανθασμένου φορτιστή, παρόλο που τα περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρονικά προϊόντα διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας.

Την εβδομάδα που προηγήθηκε του περιστατικού το θύμα παρατήρησε ότι το δεξί ακουστικό αποφορτιζόταν εντελώς, ακόμη και όταν στο αριστερό είχε απομείνει 20 έως 40% φόρτιση. Το χάσμα τελικά διευρύνθηκε σε σημείο που το δεξί ακουστικό έμενε από μπαταρία όταν το αριστερό είχε σχεδόν 60% μπαταρίας. Δυστυχώς υπάρχουν και άλλοι χρήστες οι οποίοι παραπονέθηκαν για άνοδο της θερμοκρασίας στα ακουστικά της Sony αλλά σίγουρα κανείς δεν περίμενε ότι ένα ζευγάρι premium και ακριβών ακουστικών θα μπορούσε να γίνει μια μικρή βόμβα.

Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση έκρηξης των ακουστικών και προς τιμήν της Sony, το WF-1000XM4 έχει λάβει έκτοτε μια ενημέρωση (έκδοση 1.6.1 που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022) που αντιμετωπίζει ειδικά το ζήτημα της υποβάθμισης της μπαταρίας. Η Sony ζήτησε εικόνες της ζημιάς και βρίσκεται σε επαφή με τον Redditor για την επίλυση του προβλήματος.