Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the bt_plugin domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/matrixlife.gr/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Η συνάρτηση _load_textdomain_just_in_time κλήθηκε εσφαλμένα. Η φόρτωση της μετάφρασης για τον τομέα newstar ενεργοποιήθηκε πολύ νωρίς. Αυτό είναι συνήθως ένδειξη για κάποιο κώδικα στο πρόσθετο ή το θέμα που εκτελείται πολύ νωρίς. Οι μεταφράσεις θα πρέπει να φορτώνονται στην ενέργεια init ή αργότερα. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Debugging in WordPress για περισσότερες πληροφορίες. (Το μήνυμα αυτό προστέθηκε στην έκδ. 6.7.0.) in /var/www/matrixlife.gr/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6121
Το τσιπ NorthPole της IBM μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ - Matrix Life
 

Το τσιπ NorthPole της IBM μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ

23 Οκτωβρίου, 2023

Το εργαστήριο της IBM Research στην Καλιφόρνια αναπτύσσει ένα πρωτότυπο τσιπ που ονομάζεται NorthPole και βασίζεται στην αρχιτεκτονική του ανθρώπινου εγκεφάλου. Υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα των υπολογιστών και να παράγει συστήματα που δεν θα βασίζονται στο cloud computing.

Οι γιγάντιοι πρώτοι mainframe υπολογιστές ήταν ένα πολύπλοκο συνονθύλευμα τεχνολογιών και ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν σωστά ήταν να χωριστούν λειτουργίες όπως ο έλεγχος, η λογική και η μνήμη σε ξεχωριστές μονάδες, με το σύστημα να μετακινεί δεδομένα από τη μία μονάδα στην επόμενη ως μέρος της διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα, οκτώ δεκαετίες αργότερα, οι μηχανικοί εξακολουθούν να συναρμολογούν υπολογιστές που βασίζονται σε αυτή την ιστορική διάταξη, η οποία είναι πλέον γνωστή ως αρχιτεκτονική von Neumann από το όνομα του πρωτοπόρου της πληροφορικής John von Neumann. Δημιουργήθηκε επίσης αυτό που είναι γνωστό ως von Neumann bottleneck και περιγράφει τις καθυστερήσεις που προκαλεί η διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με την IBM, το πρωτότυπο τσιπ NorthPole χρειάστηκε δύο δεκαετίες για να αναπτυχθεί και καταφέρνει να παρακάμψει το von Neumann bottleneck με μερικές έξυπνες καινοτομίες. Η μία ήταν να βασιστεί η αρχιτεκτονική στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικός από οποιονδήποτε υπολογιστή, και να δημιουργηθεί αυτό που η IBM αποκαλεί “μια αμυδρή αναπαράσταση του εγκεφάλου στον καθρέφτη ενός silicon waffer”.

Ουσιαστικά, αυτό που έκανε ο επικεφαλής του έργου Dharmendra Modha ήταν να κάνει την νευρωνική αρχιτεκτονική να λειτουργεί σαν ένα είδος ψηφιακών συνάψεων οι οποίες θα συνδυάζουν αυτές που κάποτε ήταν ξεχωριστές λειτουργίες. Αυτό επέτρεψε στους μηχανικούς να μεταφέρουν τη μνήμη στο ίδιο το τσιπ επεξεργασίας και στη συνέχεια να «θολώσουν» τη γραμμή μεταξύ μνήμης και επεξεργασίας. Αυτή η νέα αρχιτεκτονική όχι μόνο επιταχύνει το τσιπ με τα 22 δισεκατομμύρια τρανζίστορ και τους 256 πυρήνες του καθιστώντας το 25 φορές πιο αποδοτικό, αλλά και μειώνει τη σπατάλη ενέργειας, εξαλείφοντας την ανάγκη για τα περίπλοκα συστήματα ψύξης που απαιτούνται για συστήματα υψηλών επιδόσεων.

Επί του παρόντος, το NorthPole δεν είναι τσιπ γενικής χρήσης. Μέρος των βελτιώσεών του έχει γίνει με κόστος την εξειδίκευση των λειτουργιών του. Ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει ή ακόμη και να τετραπλασιάσει τις λειτουργίες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ενός δικτύου σε ένα τσιπ που θα μπορεί να εκτελεί κάθε είδους εργασίες που σήμερα απαιτούν πρόσβαση σε τεράστιους διακομιστές cloud.

Λόγω του σχεδιασμού του, το NorthPole δεν είναι (ακόμη) κατάλληλο για τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η τεράστια ισχύς του στην εξαγωγή συμπερασμάτων ανοίγει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών και πολιτικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων συστημάτων που μπορούν να χειριστούν από μόνα τους μεγάλες ποσότητες δεδομένων για την αναγνώριση προσώπων, την ταξινόμηση εικόνων, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, την αναγνώριση ομιλίας και πολύ πιο αξιόπιστα συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Επιπλέον, η βελτιωμένη θερμική απόδοση σημαίνει ότι ο νόμος του Moore μπορεί να έχει πάρει μια προσωρινή αναστολή, ανοίγοντας το δρόμο για μικρότερα, ισχυρότερα τσιπ.

Πηγή IBM

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R