5 τεχνολογίες που περιμένουμε να δούμε στο Mobile Congress 2019

20 Φεβρουαρίου, 2019

Μόλις 3 ημέρες έχουν μείνει μέχρι η ομάδα του Matrix Life να πακετάρει βαλίτσες για την μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας, το Mobile Congress της Βαρκελώνης. Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της επίσημα στις 25 του μήνα αλλά 23 και 24 είναι ημέρες «φωτιά» για εμάς τους δημοσιογράφους καθώς όλα τα μεγάλα events γίνονται τις ημέρες αυτές.
Παρουσιάσεις συσκευών, νέες τεχνολογίες, gadgets και αξεσουάρ, το Mobile Congress έχει τα πάντα σε μεγάλες ποσότητες και δεν μας απογοητεύει ποτέ. Ας δούμε όμως τα 5 πιο σημαντικά trends που πιστεύουμε ότι θα μας απασχολήσουν στην φετινή έκθεση ξεκινώντας από το λιγότερο σημαντικό σε αντίστροφη μέτρηση.

 

5  ΚΑΜΕΡΕΣ


Η κάμερα είναι ίσως από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός κινητού, και οι εταιρίες το γνωρίζουν καλά. Την μάχη των πολλών καμερών ξεκίνησε στην ουσία η Huawei με το P20 Pro το οποίο κατάφερε να αλλάξει και δραματικά τις φωτογραφικές επιδόσεις των κινητών. Μάλιστα κατάφερε να συμπαρασύρει και ολόκληρη την βιομηχανία η οποία εδώ και έναν χρόνο ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους για την βελτίωση των φωτογραφικών επιδόσεων.

Στο Mobile Congress περιμένουμε να δούμε συσκευές με πολλές κάμερες όπως το εξωφρενικό Nokia 9 PureView με την πενταπλή κάμερά του. Άλλοι κατασκευαστές φαίνεται να εστιάζουν στα οπτικά και το zoom ενώ υπάρχουν και αυτοί που ανεβάζουν την ανάλυση των αισθητήρων σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα όπως η Oppo με το F11 Pro και τον αισθητήρα των 48MP, έναν αισθητήρα που έχουμε δει ήδη και στο Honor View 20.

 

4 IN SCREEN FINGERPRINT READER


Τα notch στις νέες συσκευές μικραίνουν. Το μικρό notch όμως φέρνει άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα δεν υπάρχει χώρος για αξιόπιστους αισθητήρες αναγνώρισης προσώπων 3D κάτι που δημιουργεί άμεση ανάγκη για κάποιο άλλο βιομετρικό σύστημα ασφαλείας.

Το επικρατέστερο είναι φυσικά το σύστημα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων μέσα στην οθόνη, κάτι που έχουμε δει ήδη στο φανταστικό Huawei Mate 20 Pro αλλά και σε συσκευές άλλων κινέζων κατασκευαστών όπως οι Meizu, Oppo, OnePlus, Vivo και Honor. Τα συστήματα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων που θα δούμε στο Mobile Congress περιμένουμε να είναι ακόμη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά ενώ θα προσφέρουν και ξεκλείδωμα της συσκευής σε ένα ευρύτερο πεδίο επάνω στην οθόνη.

3 ΤΟ NOTCH ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ!


Το notch ή εγκοπή αν προτιμάτε είναι μια μόδα που έφερε η Apple, την υιοθέτησαν αρκετοί κατασκευαστές και όπως φαίνεται μετά από αρκετό καιρό θα μας αφήσει χρόνους. Ευτυχώς δηλαδή καθώς οι haters της εγκοπής είναι αρκετά περισσότεροι από τους fans. Οι εταιρίες πειραματίζονται με μικρότερα notch όπως αυτά σε σχήμα σταγόνας ή εκείνα με την μορφή μιας τρύπας παίρνοντας μέρος σε έναν άτυπο αγώνα για το ποιο notch θα είναι και το πιο διακριτικό.

Έχουμε δει όμως και άλλες ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις όπως κάμερες selfie οι οποίες πετάγονται με μηχανισμό μέσα από το σώμα της συσκευής ή ακόμη και κινητά με δύο οθόνες όπως το Nubia X το οποίο κάνει την ύπαρξη notch απλά περιττή. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η επικρατέστερη λύση για το 2019.

 

2 ΤΟ 5G ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ…ΜΑΛΛΟΝ


Οι «διαστημικές» ταχύτητες που η βιομηχανία μας υπόσχεται τα τελευταία 3 χρόνια είναι πιο κοντά από ποτέ και όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές τρέχουν για να μην χάσουν το 5G τραίνο. Huawei, Samsung, LG, Motorola, OnePlus και Xiaomi έχουν ήδη «διαρρεύσει» τις προθέσεις τους να δείξουν κινητά που θα υποστηρίζουν τις νέες ταχύτητες και πάμε στοίχημα ότι αρκετές από αυτές θα βρουν ευκαιρία στο Mobile Congress 2019 να δείξουν τις προτάσεις τους.

Τώρα βέβαια υπάρχει και το ερώτημα που θα εκμεταλλευτεί κανείς τις νέες αυτές ταχύτητες μιας και το 5G ακόμη παραμένει όνειρο θερινής νυκτός για τις περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας…

 

1 FOLDABLE PHONES


Ναι! Επιτέλους κάτι το διαφορετικό, κάτι που ίσως καταφέρει να δώσει ζωή σε μια αρκετά βαρετή και τελματωμένη κατηγορία συσκευών. Γιατί μην μας πείτε ότι κατάφερε να σας ενθουσιάσει κάποιο κινητό τα τελευταία 2 χρόνια! Από την άλλη ένα κινητό το οποίο μετατρέπεται σε tablet ίσως να δώσει το κάτι τις στην κατηγορία. Τώρα θα μας πείτε τα tablet έχουν πεθάνει. Άρα πως ένα κινητό που μετατρέπεται σε μια συσκευή που έχει πεθάνει θα μπορέσει να κάνει την διαφορά;
Θα πρέπει λοιπόν να γίνει εξαιρετική δουλειά τόσο σε επίπεδο λειτουργικότητας όσο και σε επίπεδο software και ίσως να δούμε κάτι το εξαιρετικό.


Μέχρι σήμερα έχουμε δει διάφορες παραλλαγές του ίδιου θέματος, τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτότυπων συσκευών. Η Samsung έδειξε ένα κινητό που η αναδιπλούμενη οθόνη είναι εσωτερικά και όταν αυτή κλείνει μια δεύτερη μικρότερη οθόνη ενεργοποιείται.
Η Huawei έχει διαρρεύσει μια άλλη πρόταση. Μια συσκευή η οποία διπλώνει ανάποδα δημιουργώντας ένα κινητό με οθόνη και στις δύο πλευρές. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση της Xiaomi η οποία όπως βλέπουμε και στο βίντεο δουλεύει επάνω σε μια συσκευή η οποία διπλώνει την οθόνη της και στις δύο πλευρές.

YouTube video

Είναι σίγουρο ότι θα δούμε και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις σε αυτό το Mobile Congress και πραγματικά ανυπομονούμε να πιάσουμε κάποιες από αυτές στα χέρια μας.

Αυτά είναι λοιπόν τα trends που περιμένουμε από το Mobile Congress 2019 της Βαρκελώνης και σε μερικές ημέρες θα γνωρίζετε και εσείς αν τελικά πέσαμε μέσα στις προβλέψεις μας!