Αφυγραντήρας: Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη!

20 Ιουλίου, 2018

Και ξαφνικά, τα τελευταία χρόνια μια από τις δημοφιλέστερες οικιακές συσκευές έγινε ο αφυγραντήρας!
Όχι, δεν είναι μια εντελώς νέα τεχνολογία η οποία κατάφερε να μας κερδίσει με τα πλεονεκτήματά της, αλλά όπως φαίνεται, οι συνθήκες τώρα πια είναι οι ιδανικές για μια οικιακή συσκευή με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Κάτι η κλιματική αλλαγή η οποία έχει ανεβάσει την μέση θερμοκρασία στον πλανήτη – ανεβάζοντας ταυτόχρονα και τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα-. κάτι η πανέμορφη χώρα μας  η οποία είναι περιτριγυρισμένη από νερό, δύσκολο είναι να αποκτήσουμε σημαντικά προβλήματα υγρασίας;

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η κρίση, πολλά νοικοκυριά μείωσαν ή ακόμη και σταμάτησαν να χρησιμοποιούν την θέρμανση ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα η υγρασία να ανέβει κατακόρυφα.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ;


Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή για όλες τις εποχές. Το φθινόπωρο για παράδειγμα η αφύγρανση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την ανάγκη για θέρμανση του σπιτιού. Αυτό αυτομάτως σημαίνει λιγότερα έξοδα για πετρέλαιο ή ρεύμα.
Ο χειμώνας είναι βέβαια ο πιο σημαντικός μήνας καθώς η χρήση αφυγραντήρα ανεβάζει την μέση θερμοκρασία του σπιτιού και μειώνει σημαντικά την περίπτωση να εμφανιστεί μούχλα στους τοίχους ή άλλοι βλαβεροί για την υγεία μικροοργανισμοί.
Η συνεχής χρήση ενός αφυγραντήρα θα μηδενίσει την ανάγκη θέρμανσης στο σπίτι ακόμη και την άνοιξη, μια εποχή γνωστή για τις μεγάλες μεταπτώσεις σε θερμοκρασίες και υγρασία.
Τέλος φτάνουμε στο καλοκαίρι, όπου το μεγαλύτερη πρόβλημα και ο κύριος λόγος που όλοι μας ανάβουμε τον κλιματισμό είναι η αποπνικτική αίσθηση υγρασίας. Η υγρασία αυτή εκτός του ότι δίνει την αίσθηση υψηλότερης θερμοκρασίας είναι και ο κύριος λόγος δημιουργίας αλλεργιών και επιδείνωσης ασθενειών όπως τα αρθριτικά και οι ρευματισμοί. Φυσικά εκτός από προβλήματα υγείας, η υγρασία καταστρέφει βαφές, ξύλινες επιφάνειες – παθών και ο γράφων- δάπεδα, έπιπλα, υφάσματα κλπ.

 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ;

Όσο η υγρασία βρίσκεται σε επίπεδα 40%-50% δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μετά το 60% όμως τα πράγματα αρχίζουν να επιδεινώνονται σημαντικά. Η υγρασία αυτή μπορεί να αφαιρεθεί από τον αέρα με δύο τρόπους, με ψύξη και απορρόφηση.

 

Αφύγρανση με ψύξη

Έχετε προσέξει ποτέ τις σταγόνες του νερού στα τζάμια του αυτοκινήτου ή του σπιτιού που εμφανίζονται ξαφνικά; Αυτό είναι το φαινόμενο της υγροποίησης και συμβαίνει όταν αέρας ακουμπά ένα κρύο τζάμι, ψύχεται και αποβάλει το νερό που περιέχει. Με την ίδια αρχή λειτουργούν και οι αφυγραντήρες με ψυκτικό κύκλωμα.
Ο αέρας εισέρχεται μέσα στην συσκευή, ψύχεται με αποτέλεσμα να αποβάλλει την υγρασία και στην συνέχεια αναθερμαίνεται και επιστρέφει στον χώρο. Οι αφυγραντήρες συμπίεσης όπως ονομάζονται, λειτουργούν σωστά σε θερμοκρασίες άνω των 15 βαθμών κελσίου. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν αποδίδουν ιδανικά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σταματούν την λειτουργία τους για να κάνουν απόψυξη ώστε να προστατευτούν από την δημιουργία πάγου.

 

Αφύγρανση με απορρόφηση


Ένας δεύτερος τρόπος αφαίρεσης της υγρασίας είναι μέσω απορρόφησης από κάποιο υδρόφιλο υλικό. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν οι αφυγραντήρες ζεόλιθου (desiccant).  Εδώ η συσκευή λειτουργεί ως εξής. Ένας ανεμιστήρας στέλνει τον αέρα επάνω σε έναν δίσκο ζεόλιθου όπου αφαιρείται η υγρασία. Μια ηλεκτρική αντίσταση θερμαίνει ένα άλλο ρεύμα αέρα και στεγνώνει τον δίσκο ώστε η διαδικασία να επαναλαμβάνεται συνεχώς χωρίς κορεσμό του απορροφητικού υλικού.

Τα πλεονεκτήματα των αφυγραντήρων αυτών είναι ότι λειτουργούν ικανοποιητικά σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15 βαθμών, λειτουργούν πιο αθόρυβα και κάποιες φορές πιο οικονομικά.

 

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ;


Αν στο σπίτι σας η μέση θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς (όπως συνήθως συμβαίνει) ο αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι η ιδανική λύση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτός ο τύπος έχει και τις υψηλότερες πωλήσεις.
Αν τώρα ο χώρος που θα τοποθετηθεί δεν θερμαίνεται ποτέ, μια συσκευή με ζεόλιθο είναι αυτό που χρειάζεστε. Απλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τον συνδέσετε μόνιμα στην αποχέτευση, ώστε να μην χρειάζεται να αδειάζετε συνεχώς το νερό που συλλέγει.

Οι αφυγραντήρες διαχωρίζονται επίσης από την ονομαστική ικανότητα αφύγρανσης. Έτσι μια συσκευή 10lt/24h μπορεί να συλλέξει έως και 10 λίτρα νερού σε ένα 24ωρο.
Εδώ όμως μετράνε και τα ψιλά γράμματα, οι συνθήκες δηλαδή που δηλώνει ο κατασκευαστής. Έτσι ένας αφυγραντήρας ο οποίος αποδίδει 10lt/24h σε θερμοκρασία 30 βαθμών κελσίου και σχετική υγρασία 80% είναι σαφώς κατώτερος από έναν παρόμοιο ο οποίος αποδίδει 10lt/24h σε θερμοκρασία 20 βαθμών κελσίου και σχετική υγρασία 70%.
Άλλες λεπτομέρειες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι η κατανάλωση σε W, τα όρια λειτουργίας της συσκευής σε θερμοκρασία και υγρασία και τα επίπεδα θορύβου κατά την λειτουργία. Ποιος θέλει ένα κομπρεσέρ δίπλα από το κεφάλι του 24 ώρες το 24ωρο;
Τέλος ένα μοντέλο το οποίο ενσωματώνει και σύστημα φίλτρων και ιονιστή είναι ότι καλύτερο για την υγεία σας.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή ενός αφυγραντήρα, όπως για παράδειγμα:

Τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή που είναι ο χώρος μας
Αν το σπίτι βρίσκεται κοντά σε δάσος, λίμνη ή θάλασσα τα επίπεδα υγρασίας ανεβαίνουν υψηλά.

Η μόνωση του χώρου
Εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια απαιτούν μια δυνατή συσκευή η οποία θα μπορεί να καταπολεμήσει άμεσα την υγρασία.

Η συχνότητα χρήσης του χώρου
Ένα δωμάτιο το οποίο κατοικείται και αερίζεται συχνά έχει μικρότερες απαιτήσεις από έναν χώρο με ελλιπή αερισμό.

Ιονιστής
Οι συσκευές που διαθέτουν και λειτουργία ιονισμού είναι σίγουρα πιο ελκυστικές καθώς απαλλάσσουν τον χώρο μας από δυσάρεστες οσμές και σκόνη, ενώ η απελευθέρωση θετικών και αρνητικών ιόντων συμβάλει στην εξουδετέρωση βακτηριδίων, μούχλας και μικροβίων. Έτσι η βελτίωση του αέρα είναι σημαντική ιδιαίτερα σε σπίτια με μωρά και ηλικιωμένους ανθρώπους.

Συνεχής αποστράγγιση
Σημαντική είναι η δυνατότητα συνεχούς αποστράγγισης του νερού. Αυτό σημαίνει ότι ο αφυγραντήρας μπορεί να λειτουργεί συνεχώς αδειάζοντας το νερό στην αποχέτευση και εσείς θα έχετε ένα άγχος λιγότερο στην ζωή σας.

Στέγνωμα ρούχων
Η ατμόσφαιρα κατά τους χειμερινούς μήνες περιέχει υψηλό ποσοστό υγρασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ρούχα να στεγνώνουν πολύ δύσκολα και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χρήση ενός απλού αφυγραντήρα μπορεί να στεγνώνει τα ρούχα, αλλά αν λειτουργήσει για παραπάνω ώρες, τότε το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό. Τα ρούχα θα στεγνώσουν σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό που θα δυσκολεύουν ακόμα και στο σιδέρωμα. Αφυγραντήρες με ειδικό mode λειτουργίας για στέγνωμα ρούχων όπως ο Inventor της δοκιμής μας, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα ρούχα σας να στεγνώνουν με τον ιδανικό τρόπο. Έτσι έχετε ευωδιαστά και καθαρά ρούχα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

TIP OF THE DAY

ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΕΙ Ο ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ;


Το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα, είναι απιονισμένο νερό, ωστόσο, όταν ο χώρος που χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα έχει ακόμα μούχλα, καλό θα ήταν να περιμένετε να βελτιωθεί πρώτα η ποιότητα του αέρα σας με την συνεχή χρήση του αφυγραντήρα και να χρησιμοποιήσετε το νερό του αφυγραντήρα όταν η κατάσταση του αέρα θα είναι βελτιωμένη.

Το νερό που συλλέγει ο αφυγραντήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • για να ποτίσετε τα λουλούδια σας. Χρησιμοποιείστε το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα για να ποτίσετε τα λουλούδια σας και τα φυτά σας.
  • για να σιδερώσετε με το ατμοσίδερο σας. Χρησιμοποιήστε το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρας για να γεμίσετε το ατμοσίδερο.
  • στο δοχείο για τον καθαρισμό των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου. Προσθέστε το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα στο δοχείο για τον καθαρισμό των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου.