Από τον χώρο της τεχνολογίας οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου

27 Απριλίου, 2021

Οι επενδυτές του τομέα της τεχνολογίας αρχίζουν να κυριαρχούν στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η σύγκριση των δεδομένων του τρέχοντος έτους με στοιχεία από πέντε χρόνια πριν (2016) δείχνει μια σαφή μετατόπιση από τις παραδοσιακές βιομηχανίες και τα διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια προς ένα στοίχημα για νέες τεχνολογίες.

Ενώ πριν από πέντε χρόνια, στους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο – σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes- περιλαμβάνονταν μόνο ο Bill Gates (1) και ο Jeff Bezos (5), στο φετινό TOP5 μόνο ένα άτομο δεν προέρχεται από τον κλάδο της τεχνολογίας – ο Bernard Arnault που ελέγχει την πολυτελή μάρκα Luis Vuitton. Στο top ten, οι «τεχνολόγοι» έχουν καταλάβει επτά θέσεις σε σύγκριση με τις τέσσερις θέσεις πριν από πέντε χρόνια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάλυσης για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο του συγκεκριμένου κλάδου που πραγματοποίησε η BCM Begin Capital Markets.


Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την τεχνολογική τάση. Υπάρχουν τέσσερις από αυτούς στην κατάταξη του Forbes. Την υψηλότερη θέση κατέχει η Βίκυ Σάφρα (339η θέση) με 7,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Η Σάφρα κληρονόμησε την περιουσία της από τον πρώην σύζυγό της, τον Βραζιλιάνο τραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα. Άλλοι τρεις Έλληνες έγιναν πλούσιοι χάρη στις καλλιτεχνικές τους συλλογές (Φίλιππος Νιάρχος, 1.111η θέση) ή την εξόρυξη ορυκτών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου (Αριστοτέλης Μυστακίδης, 1.362η θέση και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένειά του, 2.141η θέση).

Τεχνολογικοί μάγοι σαν «λαγωνικά»
Η κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη έχει αλλάξει αρκετά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η θέση του Bill Gates ως του πλουσιότερου άνδρα στη Γη είναι αδιαμφισβήτητη, πριν από πέντε χρόνια άρχισε «να νιώθει την ανάσα» άλλων επιχειρηματιών που έχτισαν την επιτυχία τους στον τομέα της τεχνολογίας.
Ωστόσο, το 2016 ο ιδρυτής του τεχνολογικού γίγαντα Microsoft ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης δισεκατομμυριούχων. Εκείνη την εποχή, το Forbes υπολόγισε την περιουσία του Gates στα 75 δις δολάρια ΗΠΑ. Στην πέμπτη θέση της λίστας βρισκόταν ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ο οποίος ήταν κατά περίπου 30 δις δολάρια ΗΠΑ πίσω από τον Gates. Στους έξι δισεκατομμυριούχους του χώρου της τεχνολογίας που βρίσκονταν μεταξύ των κορυφαίων είκοσι το 2016 ήταν επίσης ο Mark Zuckerberg (44,6 δις δολάρια ΗΠΑ), ο Larry Ellison (43,6) και οι συνιδιοκτήτες της Google Larry Page (35,2) και Sergey Brin (34,4). Μεταξύ των είκοσι πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο βρίσκονταν ένας από τον χρηματοοικονομικό και επενδυτικό τομέα, ο Warren Buffet, και έξι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μόδας και λιανικής. Ο τομέας της ψυχαγωγίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η παραγωγή ακινήτων και μπύρας είχαν επίσης τους εκπροσώπους τους στους πρώτους είκοσι.
Σήμερα, η τεχνολογία κυριαρχεί απόλυτα στις κατατάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη. Εννέα δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο της τεχνολογίας εμφανίστηκαν στους πρώτους είκοσι. Ο πλουσιότερος άνθρωπος είναι ο Jeff Bezos με τον πλούτο του να εκτιμάται σε 177 δις δολάρια από το Forbes. Ο Bezos κατάφερε να αυξήσει τα περιουσιακά του στοιχεία σχεδόν κατά τέσσερις φορές σε διάστημα πέντε ετών.


Ωστόσο, ο απόλυτος τεχνολογικός κομήτης είναι ένας άνθρωπος που ουσιαστικά κανείς δεν ήξερε πριν από δέκα χρόνια. Ακόμα και πριν από πέντε χρόνια, μόνο στα όνειρά του θα μπορούσε να βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις. Πέρυσι, κατέλαβε «μόλις» την 31η θέση στη λίστα του Forbes. Φέτος, είναι ο δεύτερος με 26 δις δολάρια πίσω από τον Jeff Bezos. Μιλάμε για τον Elon Musk, του οποίου το όνομα συνδέεται με δύο διάσημες εταιρείες που μπορούν αναμφισβήτητα να καταταχθούν μεταξύ των βασικών τεχνολογικών παικτών: την εταιρεία αυτοκινήτων Tesla και τον κατασκευαστή διαστημικών σκαφών SpaceX.

Πότε θα αντικαταστήσει ο Musk τον Bezos;
Ο πλούτος του Musk αυξήθηκε από 24,6 σε 151 δις δολάρια ΗΠΑ μέσα σε έναν χρόνο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνευ προηγουμένου αύξηση των μετοχών της Tesla. Πέρυσι, μία μετοχή θα μπορούσε να αγοραστεί για περίπου 145 δολάρια ΗΠΑ, ενώ σήμερα η τιμή της είναι πάνω από 730 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου πέντε φορές υψηλότερη. Καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εισήγαγε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης υποδομής ηλεκτρονικών οχημάτων, έδωσε επιχειρήματα σε όλους όσους πιστεύουν σε μια γρήγορη αλλαγή στον θρόνο.
Ωστόσο, η Amazon του Bezos δεν είναι πιθανό να εγκαταλείψει εύκολα. Σήμερα, η Amazon δεν είναι πλέον ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αφού έχει εισέλθει στη βιομηχανία ψυχαγωγίας και φαρμακευτικών προϊόντων. Και οι δύο αυτοί τομείς είναι σχετικά ελπιδοφόροι, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού.