B&W Formation Duo: Ασύρματα ηχεία με “ενσύρματο” ποιοτικό ήχο!

12 Οκτωβρίου, 2019
Data visualization dynamic wave pattern vector

Ασύρματα ηχεία υπάρχουν πολλά και καλά και τα περισσότερα είναι μονές φορητές λύσεις που απευθύνονται σε όσους θέλουν να απολαμβάνουν μουσική από κάποια streaming υπηρεσία. Αλλά ποιες είναι οι επιλογές σας στην περίπτωση που τα αυτιά σας είναι λίγο πιο «εξευγενισμένα»;

Οι «one box» λύσεις μπορεί να προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση για τις casual μουσικές σας περιπλανήσεις (κάνει και ρίμα) αλλά υπάρχουν στιγμές που θέλεις να ακούσεις πραγματικά καλό ποιοτικό στερεοφωνικό ήχο. Στον ασύρματο κόσμο αυτό είναι κάτι σπάνιο και μέχρι σήμερα η μοναδική high end- ή audiophile αν προτιμάτε- επιλογή ήταν τα ηχεία KEF LS50W.
Μέχρι σήμερα, καθώς από εδώ και πέρα υπάρχει και μια ακόμη λύση αυτή των B&W Formation Duo τα οποία φιλοδοξούν να κάνουν την «εναέρια» μουσική σας λίγο πιο high fidelity.

Φυσικά είναι συμβατά με Spotify Connect αλλά υποστηρίζουν τα hi-res αρχεία ήχου που έχετε στο κινητό, το laptop ή τον σκληρό δίσκο αλλά και τα lossless αρχεία του Tidal.
Ηχητικά απλά ισοπεδώνουν τον ανταγωνισμό – λέγε με KEF LS50W- αλλά από την άλλη έχουν και αρκετά υψηλότερο κόστος οπότε αυτό ήταν αναμενόμενο. Αλλά και τα χαρακτηριστικά τους είναι καλύτερα μιας και εδώ υποστηρίζεται και το πολυπόθητο multi room, κάτι που λείπει από τα KEF.

Τα B&W συνδέονται στο οικιακό σας δίκτυο αλλά στην ουσία δεν το χρησιμοποιούν παρά μόνο όταν είναι ανάγκη. Το ιδιοφυές εδώ είναι ότι η σύνδεση γίνεται μέσω του δικού τους ασύρματου δικτύου, έτσι η ποιότητα του ήχου δεν επηρεάζεται από οτιδήποτε άλλο είναι συνδεδεμένο στο σπίτι (βλέπε smart TV, κονσόλα, Android TV box κλπ). Τα δύο ηχεία χρησιμοποιούν για τον συγχρονισμό τους εσωτερικούς dedicated πομποδέκτες οι οποίοι μάλιστα είναι και μονωμένοι ώστε να μην επηρεάζουν την λειτουργία των ηχείων.

Η εφαρμογή της B&W υπάρχει, αλλά στην ουσία θα την χρησιμοποιήσετε μόνο για το setup και για την ρύθμιση του equalizer. Έπειτα όλη την δουλειά θα την κάνετε μέσω Apple AirPlay 2 ή Spotify Connect.
Στο εσωτερικό των ηχείων υπάρχουν δύο ενισχυτές Class D με ισχύ 125W οι οποίοι συνεργάζονται άψογα με τους γνωστούς και εξαιρετικούς οδηγούς της B&W. Μιλάμε για το Carbon Dome tweeter που έχουμε δει στην σειρά 700 και τα Continuum Cone woofers της σειράς 800.

Έχει γίνει βέβαια σοβαρός επανασχεδιασμός για την απόδοση στις χαμηλομεσαίες μιας και στα B&W Duo δεν υπάρχουν θύρες reflex, αλλά από την άλλη αυτό είναι και θετικό μιας και τώρα δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα ακόμη και αν τα τοποθετήσετε κοντά σε κάποιο τοίχο.

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτά τα καταπληκτικά ασύρματα ηχεία τελικά; Ναι, και αυτό είναι το γεγονός ότι είναι τόσο ποιοτικά που καταφέρνουν να φέρουν στην επιφάνεια όλες τις αδυναμίες της πηγής ήχου αλλά και του υλικού που θα τους στείλετε για αναπαραγωγή. Ταΐστε τα με CD rips, FLAC’s και θα απογειωθούν. Με οτιδήποτε λιγότερο απλά δεν θα μπορέσετε να δικαιολογήσετε το υψηλό τους κόστος. Αν προσθέσετε στην συνάρτηση και ένα ποιοτικό player τότε είναι σίγουρο ότι θα περάσετε ατελείωτες ώρες απολαμβάνοντας τον μοναδικό τους ήχο.

Ποιο είναι το κόστος αυτής της ηχητικής ποιότητας; Περίπου 3.600 ευρώ (χωρίς τις βάσεις τους). Αν αξίζουν; Είναι τα καλύτερα ασύρματα ηχεία της αγοράς, και δίνουν αυτό που υπόσχονται. Δηλαδή κορυφαία ποιότητα ενσύρματου ήχου…χωρίς τα καλώδια!

 

B&W Formation Duo