Best True Wireless Headphones 2019: “Πραγματικά” ασύρματα ακουστικά για ένα “αεράτο” καλοκαίρι!

1 Ιουνίου, 2019

Τα κινητά απαρνούνται σιγά σιγά την αναλογική θύρα 3,5mm για τα ακουστικά και αναγκάζουν την αγορά να αλλάξει εξελίσσοντας πραγματικά ασύρματα (True Wireless) ακουστικά. Ακούγεται ελκυστικό, αλλά από την εμπειρία μας σας λέμε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Βλέπετε είναι πραγματικά δύσκολο να βγάλεις ποιοτικό ήχο από τόσο μικρά ακουστικά ενώ σαν να μην έφτανε η έλλειψη χώρου, οι κατασκευαστές πρέπει να χωρέσουν εκεί μέσα και έξτρα εξαρτήματα όπως ενισχυτές, μπαταρίες με ικανοποιητική χωρητικότητα, δέκτη Bluetooth, μικρόφωνο και αρκετά χειριστήρια. Μάλιστα όλο το πακέτο θα πρέπει να είναι αρκετά μικρό και διακριτικό για να μην σε κάνει να μοιάζεις σαν να βγήκες από ταινία επιστημονικής φαντασίας των 80’s. Ευτυχώς για εμάς, οι κατασκευαστές έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα μικρά ασύρματα ακουστικά, και σήμερα στην αγορά μπορείτε να βρείτε αρκετές αξιόλογες προτάσεις οι οποίες προσφέρουν εξαιρετική απόδοση αλλά και όλες τις απαραίτητες ευκολίες που μπορεί να ζητήσει κανείς.

 

Apple AirPods (2019)


Θα ξεκινήσουμε από τα AirPods γιατί είναι τα πρώτα ασύρματα ακουστικά που παρουσιάστηκαν στην αγορά. Μάλιστα όταν κυκλοφόρησαν δέχτηκαν σφοδρή κριτική από τον ειδικό τύπο για την περίεργη σχεδίασή τους, αλλά παρόλα αυτά έδειξαν τον δρόμο και πολλοί κατασκευαστές μιμήθηκαν το design. Η πρώτη γενιά ακουστικών δεν μας είχε εντυπωσιάσει, αλλά τα νέα AirPods έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε αρκετούς τομείς. Ένα μεγάλο μέρος των βελτιώσεων οφείλεται στο νέο chip H1 που βρίσκεται στο εσωτερικό τους το οποίο βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα σύνδεσης και την εναλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευές αλλά και την αυτονομία μπαταρίας.

Μετρήσαμε 5 ώρες συνεχόμενης αναπαραγωγής μουσικής ενώ η θήκη φορτιστής προσφέρει άλλες 19 ώρες εύκολα. Ένα μεγάλο πρόβλημα των AirPods ήταν και συνεχίζει να είναι το «One size fits all» το οποίο στον πραγματικό κόσμο δεν θα μπορούσε ποτέ να ισχύει. Έτσι κάποιοι θα τα βρουν βολικά και σταθερά στα αυτιά τους ενώ άλλοι θα τα ψάχνουν συνεχώς καθώς θα πέφτουν με την παραμικρή κίνηση. Στον τομέα της απόδοσης τώρα είναι σαφώς ανώτερα από τα προηγούμενα ακουστικά της Apple. Ο ήχος τους είναι πιο δυνατός, κάτι καλοδεχούμενο μιας και δεν μονώνουν αποτελεσματικά από τον θόρυβο, ενώ ξεχωρίσαμε τα διακριτικά αλλά ζεστά μπάσα και την αρκετά καλή απόδοση στις μεσαίες. Σαφώς και δεν είναι τα hi-fi ακουστικά που περιμένατε, αλλά σε σύγκριση με τα παλιά είναι η μέρα με την νύχτα.

ΤΙΜΗ: 249€

ΔΙΑΘΕΣΗ

 

Bose SoundSport Free


Όπως λέει και το όνομά τους είναι ακουστικά που απευθύνονται σε όσους αθλούνται, ασκούνται και γενικότερα τους δραστήριους τύπους. Έτσι είναι ανθεκτικά σε νερό και ιδρώτα, ενώ διαθέτουν και μικρά «αυτάκια» τα οποία αγκαλιάζουν τα δικά σας τα αυτάκια για καλύτερη προσαρμογή. Μάλιστα έχουν και τρία μεγέθη σιλικόνης για να ταιριάζουν σε όλους. Στην πράξη τα ακουστικά μένουν σταθερά, αλλά είναι αλήθεια ότι δεν τα βρήκαμε και ιδιαίτερα βολικά και ξεκούραστα. Στον τομέα της μπαταρίας κοντράρουν τα AirPods με 5 ώρες μουσικής ενώ υπάρχει πάντα και η θήκη η οποία θα τους δώσει άλλες 10 ώρες όταν χρειαστεί.

Δεν υπάρχει πλήκτρο για την απενεργοποίησή τους και θα πρέπει να τα βάλετε στην θήκη για να σβήσουν ή μπορείτε επίσης να βάλετε timer από την εφαρμογή Bose Connect για το πότε θέλετε να απενεργοποιηθούν. Επάνω στο δεξί ακουστικό υπάρχουν τα χειριστήρια για αναπαραγωγή, αλλαγή κομματιού, παύση αλλά και αυξομείωσης της έντασης κάτι που θα βρείτε ιδιαίτερα βολικό. Στις δοκιμές μας τα ακουστικά κατάφεραν να μονώσουν αποτελεσματικά τον εξωτερικό θόρυβο χωρίς να νοιώθουμε ότι κάτι έχει εισβάλλει με κακό σκοπό μέσα στο αυτί μας.
Ο ήχος τους είναι το δυνατό τους σημείο. Είναι ισορροπημένος, με πλούσιο μπάσο ενώ και οι υψηλές είναι κρυστάλλινες χωρίς να ενοχλούν όπως σε άλλες υλοποιήσεις.

ΤΙΜΗ: 199€

ΔΙΑΘΕΣΗ

 

Jabra Elite 65t


Η Jabra είναι μια από τις αγαπημένες μας εταιρείες γιατί φαίνεται να ακούει τα παράπονα των χρηστών και σίγουρα μαθαίνει από τα λάθη της. Έτσι κάθε νέο ζευγάρι ακουστικών που δοκιμάζουμε είναι πολύ βελτιωμένο, κάτι που διαπιστώσαμε και στα Elite 65t.
Και εδώ υπάρχει θήκη με ενσωματωμένη μπαταρία ενώ στην συσκευασία θα βρείτε και tips σιλικόνης σε διαφορετικά μεγέθη. Τα ακουστικά είναι ελαφριά (το δεξί 6,5 γραμμάρια και το αριστερό 5,8) έχουν αρκετά όμορφη σχεδίαση ενώ είναι και ιδιαίτερα άνετα στην χρήση.
Στο δεξί ακουστικά υπάρχει ένα κεντρικό πλήκτρο για απάντηση σε κλήσεις αναπαραγωγή και παύση μουσικής, ενώ στο αριστερό δύο μικρά πλήκτρα αναλαμβάνουν τον έλεγχο της έντασης αλλά και την αλλαγή των μουσικών κομματιών.

Και αυτά τα ακουστικά έχουν αυτονομία 5 ωρών ενώ η θήκη μπορεί να τα φορτίσει άλλες δύο φορές, το σύνολο 15 ώρες μουσικής. Μάλιστα χάρη στην γρήγορη φόρτιση μέσα σε 15 λεπτά έχετε 90 λεπτά λειτουργίας κάτι βολικό αν είστε ξεχασιάρηδες. Κανένα παράπονο και από την ταχύτητα αλλά και την ποιότητα σύνδεσης. Σε όλες τις ημέρες δοκιμής δεν είχαμε ούτε ένα dropout ενώ μας εντυπωσίασε το πόσο σταθερά κάθονται στο αυτί ακόμη και όταν τρέχεις.
Η ποιότητα ήχου που προσφέρουν είναι άριστη στις συνομιλίες αλλά στην μουσική δεν μας ξετρέλαναν με την απόδοσή τους. Έχουν μια προτίμηση στις μεσαίες συχνότητες έναντι των χαμηλών και των υψηλών ενώ συνολικά ακούγονται λίγο «στεγνά». Λίγο ψάξιμο στο equalizer βελτίωσε σημαντικά την απόδοση και ξαφνικά η μουσική εμπειρία έγινε κλάσεις πιο απολαυστική.

ΤΙΜΗ: 199€
 
ΔΙΑΘΕΣΗ

 

RHA TrueConnect


Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα παρατηρητικός για να προσέξει ότι τα TrueConnect της RHA έχουν σχεδίαση που θυμίζει τα Apple AirPods. Εντάξει είναι λίγο πιο διακριτικά είναι αλήθεια, ενώ και το μαλακό πλαστικό στην κατασκευή τα κάνει να δείχνουν πιο sport. Το σημαντικό με αυτά τα ακουστικά είναι ότι είναι ιδιαίτερα βολικά και σταθερά. Ειδικά με τα tips από αφρώδες υλικό διαπρέπουν αλλά στην συσκευασία υπάρχουν και αρκετά ζευγάρια tips σιλικόνης για να βρείτε το μέγεθος που σας ταιριάζει γάντι. Εξαιρετική είναι και η αυτονομία τους. Τα ακουστικά έχουν την τυπική για την κατηγορία αυτονομία των 5 ωρών αλλά η θήκη μπορεί να τα φορτίσει 4 φορές! Αυτό σημαίνει 25 ώρες αυτονομίας, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Στην χρήση αντιμετωπίσαμε κάποια αστάθεια στην σύνδεση Bluetooth κάτι που σίγουρα δεν περιμέναμε από ακουστικά σε αυτό το κόστος.


Υπάρχει ένα πλήκτρο σε κάθε ακουστικό, πατήστε παρατεταμένα και τα απενεργοποιείτε. Σύντομο πάτημα λειτουργεί ως play/pause ενώ υπάρχουν και διπλά ή τριπλά gestures για την ένταση, την αλλαγή κομματιών και την σύνδεση στην ψηφιακή βοηθό του κινητού σας.
Ο ήχος είναι ένας τομέας που διαπρέπουν χωρίς αμφιβολία. Θα λέγαμε ότι τονικά είναι αρκετά ουδέτερα, αλλά απολαύσαμε τις λεπτομερείς υψηλές και το καλό μετρημένο μπάσο που δεν υπερβάλλει για να γίνει αρεστό στους πολλούς. Τα RHA TrueConnect είναι η απόδειξη του πόσο ώριμη έχει γίνει πλέον η τεχνολογία των ασύρματων ακουστικών και μας άφησαν υποσχέσεις για το πόσο καλά ηχητικά θα είναι τα ακουστικά στις επόμενες 1-2 γενιές.

ΤΙΜΗ: 169€

ΔΙΑΘΕΣΗ

 

Samsung Galaxy Buds


Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα αυτών που κατασκευάζουν ασύρματα ακουστικά. Τα Buds έρχονται μέσα σε μια μικρή θήκη σε σχήμα βότσαλου η οποία κυριολεκτικά χωράει παντού κάτι που τα κάνει βολικά για να τα έχετε πάντα μαζί σας. Το ίδιο μικρά και διακριτικά είναι και τα ακουστικά τα οποία έχουν και ένα όμορφο φινίρισμα. Παρά το μικρό τους μέγεθος κάθονται καλά στο αυτί και τουλάχιστον εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα.
Όταν τα βγάλετε από την θήκη μπαίνουν αυτόματα σε pairing mode άρα η σύνδεση θα γίνει γρήγορα και απροβλημάτιστα. Το pairing mode ενεργοποιείται πατώντας και τα δύο ακουστικά για 3 δεύτερα. Η ενσωματωμένη μπαταρία είναι αρκετή για 6 ώρες χρήσης, ενώ η θήκη μπορεί να τους δώσει άλλες 7 ώρες. Η θήκη υποστηρίζει και ασύρματη φόρτιση, έτσι αν έχετε ένα Galaxy S10+ μπορείτε να φορτίσετε τα ακουστικά απλά ακουμπώντας την θήκη επάνω στο κινητό. Μέσα από την εφαρμογή Galaxy Wearable μπορείτε να παραμετροποιήσετε τον χειρισμό αφής ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες ή ακόμη και να κλειδώσετε τον χειρισμό αφής για να αποφύγετε τυχαία πατήματα.

Ενδιαφέρον έχουν και τα έτοιμα equalizer modes bass boost, soft, clear, treble boost και dynamic αν και εμείς επιλέξαμε το τελευταίο ως το πιο ισορροπημένο. Σε καθημερινή χρήση διαπιστώσαμε αρκετά προβληματάκια, κάποια λιγότερα και κάποια περισσότερο ενοχλητικά. Για παράδειγμα η ισορροπία ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό δεν είχε συνοχή ενώ συχνές ήταν και οι διακοπές στην σύνδεση. Τα δύο updates που κυκλοφόρησε η Samsung βελτίωσαν σημαντικά τουλάχιστον το πρόβλημα των dropouts.
Και στον ήχο τα Buds δεν κατάφεραν να μας κερδίσουν. Ναι μεν έχουν αξιοπρεπή διαύγεια αλλά οι μεσαίες και οι υψηλές είναι υπέρ τονισμένες σε σημείο που κάποια ακουστικά όργανα ακούγονται άψυχα ενώ σε υψηλές εντάσεις αυτό ενοχλεί. Αν σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι στην εξέλιξη των ακουστικών έχει εμπλακεί και η κορυφαία AKG είναι αν μη τι άλλο περίεργη η τόσο μέτρια απόδοσή τους.

ΤΙΜΗ: 150

ΔΙΑΘΕΣΗ

 

Huawei FreeBuds Lite 


Η Huawei είναι άλλος ένας μεγάλος κατασκευαστής κινητών που κάνει την είσοδό του στα ασύρματα ακουστικά. Και πως θα μπορούσε να μην κάνει την κίνηση αυτή άλλωστε μιας και η θύρα ακουστικών 3,5mm γίνεται ολοένα και πιο σπάνια στα κινητά της. Σχεδιαστικά…ναι καλά το μαντέψατε ακολουθούν την λογική των Apple Airpods. Η συσκευασία τους περιέχει την θήκη φορτιστή, καλώδιο USB-A σε micro USB, 3 διαφορετικά μεγέθη tips και ένα επιπλεον ζευγάρι sport tips. Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και έχουν ιδιαίτερα μικρό βάρος (5 γραμμάρια το κάθε ακουστικό και 43 γραμμάρια μαζί με την θήκη. Ενσωματώνουν συνολικά 4 μικρόφωνα ( και για αποκοπή θορύβων) ενώ φυσικά έχουν αισθητήρες IR και touch χειρισμό. Είναι βολικά στο αυτί και με τα επιπλέον tips σίγουρα θα βρείτε το μέγεθος που σας ταιριάζει ενώ απομονώνουν από τους εξωτερικούς θορύβους τόσο όσο χρειάζεται.
Κάθε ακουστικό ενσωματώνει μπαταρία 55mAh ενώ η θήκη έχει επιπλέον 410mAh. Με μια φόρτιση καταφέραμε να πάρουμε 3 ώρες αναπαραγωγής μουσικής ενώ η θήκη τα φόρτισε συνολικά 3,7 φορές, το σύνολο δηλαδή 12 ώρες λειτουργίας ένα νούμερο πολύ καλό. Η αρχική σύνδεση γίνεται με τα ακουστικά μέσα στην θήκη τους ενώ φυσικά είναι συμβατά με Android, Windows και iOS. 


Ο χειρισμός τους γίνεται με απλό άγγιγμα επάνω τους. Χτυπήστε δύο φορές το αριστερό για ενεργοποίηση του voice assistant και δύο φορές το δεξί για έναρξη και παύση της μουσικής. Τις κλήσεις μπορείτε να τις απαντήσετε από οποιοδήποτε ακουστικό. Ο αισθητήρας IR αντιλαμβάνεται πότε τα ακουστικά βγαίνουν από το αυτί και σταματάει αυτόματα την μουσική. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου. Στις δοκιμές μας δεν παρατηρήσαμε καμία απώλεια στην σύνδεση Bluetooth κάτι που μας εντυπωσίασε.
Η Huawei έχει εξοπλίσει τα FreeBuds με custom δυναμικούς οδηγούς με επίστρωση τιτανίου οι οποίοι αποδίδουν εξαιρετικά. Ο ήχος είναι πλούσιος με καλό βαθύ μπάσο και λεπτομερείς μεσαίες. Οι υψηλές επίσης έχουν μια διαύγεια που δεν περιμέναμε σε αυτή την κατηγορία τιμής κάτι που μας εντυπωσίασε. Μην περιμένετε φυσικά την ηχητική ποιότητα των RHA ή των Bose, αλλά είναι σίγουρα καλύτερα από τα Galaxy Buds ενώ και το χαμηλό τους κόστος τα κάνει μια πρώτης τάξεως budget αγορά.

ΤΙΜΗ: 99€ 

ΔΙΑΘΕΣΗ