BUYER'S GUIDEBlack Friday 2019: Οι 5 χρυσοί κανόνες για να κάνετε έξυπνες αγορές!

Black Friday, Μαύρη Παρασκευή, προσφορές, μοναδικές ευκαιρίες, αγοράστε, πάρε κόσμεεεε! Μισό λεπτό βρε παιδιά. Τι χαμός είναι αυτός; Πότε είναι η Black Friday, πόσο διαρκεί μια Παρασκευή και τελικά…τι πρέπει να προσέξω σε αυτή την γιορτή της κατανάλωσης; Black Friday είναι η τελευταία Παρασκευή μετά την ημέρα των Ευχαριστιών των ΗΠΑ, άρα για το σωτήριον έτος 2019 μιλάμε για την 29η Νοεμβρίου. Πάει αυτό. Ποια ήταν η επόμενη ερώτηση; Πόσο διαρκεί η Black Friday; Μια...
23 Νοεμβρίου, 2019
https://www.matrixlife.gr/ghj/wp-content/uploads/2019/11/black-friday-guide-1280x693.jpg

Black Friday, Μαύρη Παρασκευή, προσφορές, μοναδικές ευκαιρίες, αγοράστε, πάρε κόσμεεεε!
Μισό λεπτό βρε παιδιά. Τι χαμός είναι αυτός; Πότε είναι η Black Friday, πόσο διαρκεί μια Παρασκευή και τελικά…τι πρέπει να προσέξω σε αυτή την γιορτή της κατανάλωσης;


Black Friday είναι η τελευταία Παρασκευή μετά την ημέρα των Ευχαριστιών των ΗΠΑ, άρα για το σωτήριον έτος 2019 μιλάμε για την 29η Νοεμβρίου. Πάει αυτό.
Ποια ήταν η επόμενη ερώτηση; Πόσο διαρκεί η Black Friday;
Μια ημέρα, ένα 24ωρο, όλη την Παρασκευή και τέλος. Τώρα θα μου πείτε «Γιατί υπάρχουν καταστήματα που ξεκινούν να μειώνουν τις τιμές μια εβδομάδα πριν;»

Αυτή λοιπόν είναι μια πρακτική την οποία έχουν ξεκινήσει κάποια καταστήματα στην Ελλάδα (και στο εξωτερικό αλλά εμείς μιλάμε για την χώρα μας) μετατρέποντας έτσι την Black Friday σε Black Five-days.
Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι καταστροφικό για το εμπόριο και δεν έχουν και άδικο. Βλέπετε είναι μια περίοδος αμέσως μετά τις πρώτες εκπτώσεις, και λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Εδώ το επιχείρημα που έχουν οι πολέμιοι της Black Five-days είναι ότι δημιουργείται μια τεράστια αγοραστική κίνηση, με σκοτωμένες τιμές ακριβώς την περίοδο που όλοι παραδοσιακά ψώνιζαν τα δώρα των Χριστουγέννων για τα οποία ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν την πλήρη φουσκωμένη τιμή.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι αυτή η εμβόλιμη εβδομάδα προσφορών «φρενάρει» και τις πωλήσεις ολόκληρου σχεδόν του Νοέμβρη καθώς όλοι περιμένουν την «μαγική» προσφορά!

Μαγική προσφορά…να και κάτι για το οποίο θα πρέπει σίγουρα να μιλήσουμε. Υπάρχει αλήθεια τέτοιο πράγμα; Είναι η Black Friday η ημέρα που θα πραγματοποιηθούν και τα πιο τρελά μας όνειρα;
Θαύματα δεν γίνονται στο εμπόριο αγαπητοί φίλοι, αλλά με την σωστή έρευνα μπορούμε να κάνουμε έξυπνες αγορές ώστε να πιάσουν τόπο τα πολύτιμα λεφτάκια μας.

Τι σημαίνει σωστή έρευνα;
Δεν θα σας μιλήσω για καταστήματα που θέλουν να σας πιάσουν κορόιδα αλλάζοντας με παραποιημένες τιμές «πριν» ώστε η τιμή «μετά» να φαίνεται δελεαστική. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί δεν λέω, αλλά επειδή όλοι έχουμε ένα φίλο που πήγε να την πατήσει αλλά λόγω εξυπνάδας δεν έπεσε στην παγίδα και ξεμπρόστιασε τον έμπορο (Noooot)…καταλαβαίνετε ότι η ιστορία αυτή έχει γίνει urban myth ή ράδιο αρβύλα στα Ελληνικά. Έτσι κανόνας πρώτος..

Οι αναγραφόμενες «Πριν και Μετά» τιμές μπορεί να μην αποτελούν εγγύηση εντιμότητας του εμπόρου, αλλά σε γενικές γραμμές λένε την αλήθεια. Ειδικά αν μιλάμε για σοβαρά καταστήματα. Εσείς καλού κακού όμως κάντε την έρευνά σας μερικές ημέρες πριν, γιατί ο φόβος φυλάει τα έρημα.

 

Η λίστα με τα Χρειάζομαι
Η Black Friday είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αγοράσουμε κάτι που πραγματικά χρειαζόμαστε αλλά ταυτόχρονα είναι και η ιδανική ημέρα/εβδομάδα για τους εμπόρους να ξεφορτωθούν τα φαντάσματα. Προϊόντα δηλαδή που έχουν στοιχειώσει τις αποθήκες και τα ράφια τους.
Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή την ζωή, υπάρχει λόγος που κάτι στοιχειώνει ένα ράφι και πιθανότατα αν το αγοράσετε θα στοιχειώσει και το δικό σας. Δεν αγοράζουμε λοιπόν μόνο και μόνο επειδή η τιμή είναι «χώμα», αλλά επειδή είναι χρήσιμο και επειδή είναι στην λίστα με τα «Χρειάζομαι». Έτσι έχουμε τον δεύτερο κανόνα…

Δεν αγοράζετε συσκευή παρασκευής ζυμαρικών επειδή η τιμή της είναι «χώμα», ειδικά όταν ξέρετε ότι δυσκολεύεστε να φτιάξετε ακόμη και ένα τοστ της προκοπής. Μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας, αποκτήστε εκείνη την τηλεόραση 65 ιντσών που ονειρεύεστε και μαζέψτε αρκετά φυλλάδια από Ιταλικά εστιατόρια για delivery.

 

Κινητό από την Ινδία και TV από το Ντιγιάρμπακιρ
Όχι μην γελάτε. Η Black Friday φέρνει τόσο χρήμα στις εταιρείες που δεν θα διστάσουν να σας πιάσουν κορόιδα πουλώντας σας πράγματα που εχτές βρίσκονταν σε ράφια καταστημάτων του Δελχί. Φάουλ για πολλούς διαφορετικούς λόγους.
Πρώτα από όλα δείχνει ασέβεια προς τον Έλληνα καταναλωτή ο οποίος χωρίς να το γνωρίζει θα αγοράσει ένα προϊόν το οποίο έχει διαφορετικές προδιαγραφές και σίγουρα κατώτερη ποιότητα κατασκευής. Έπειτα η πρακτική αυτή θίγει τον ανταγωνισμό, και πιο συγκεκριμένα εταιρείες οι οποίες κάνουν πραγματικές εκπτώσεις σε προϊόντα τα οποία έχουν υψηλές προδιαγραφές.
Πως μπορείτε να προστατευτείτε; Πάλι με μια μικρή έρευνα..και πάμε στον τρίτο κανόνα…

Επιλέξτε μοντέλα συσκευών που τα έχετε δει, ακούσει και γενικά τα γνωρίζετε. Μην πέσετε στην παγίδα του νέου. Τον Νοέμβρη καμία εταιρεία δεν παρουσιάζει νέα προϊόντα οπότε το κινητό με την δελεαστική τιμή… που δεν το έχετε ξανακούσει, πιθανότατα το έχει στείλει στην Ελλάδα ο Ρατζές από το Δελχί και την αντίστοιχη TV ο Μουσταφά.

 

Εργαλεία έρευνας έχω τελικά;
Μεγάλη η συζήτηση για το πόσο χρήσιμα είναι τελικά εργαλεία όπως το Skroutz για την εύρεση της καλύτερης τιμής. Αν θέλετε την γνώμη μου είναι τόσο χρήσιμα και τόσο επικίνδυνα όσο όλα τα εργαλεία που έχουμε γύρω μας. Με ένα κατσαβίδι μπορείς να βιδώσεις την τηλεόραση στην βάση στον τοίχο αλλά ταυτόχρονα μπορείς να βγάλεις και το μάτι σου. Τόσο απλά.
Έτσι μπορεί τα bestprice.gr και skroutz.gr να σου προσφέρουν ταχύτατη έρευνα αγοράς και εργαλεία για να δεις ακόμη και την πορεία της τιμής ενός προϊόντος, αλλά θα πρέπει και εσύ να δώσεις την απαραίτητη προσοχή. Κανόνας 4ος λοιπόν….

Ναι στις μηχανές αναζήτησης αλλά να ξέρεις ότι η σωστή τιμή είναι αυτή που έχουν οι γνωστές αλυσίδες. Κάτι online καταστήματα τύπου tzabapragmaperneisleme.gr κλπ το πιθανότερο είναι ότι δεν έχουν άμεση διάθεση ενώ και το προϊόν δεν έχει έρθει από επίσημες οδούς, άρα θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις όταν έρθει η κακιά η ώρα να ζητήσεις εγγύηση. 

 


Θα το πάρω για «ψίχουλα»
Περιμένετε την Black Friday και τις αδελφές της Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday για να πάρετε το entry level-no name- no country κινητό στην τιμή που κάνει ένα σακουλάκι γαριδάκια;
Λυπάμαι αλλά έχετε καταλάβει λάθος την πραγματική αξία αυτής της εκπτωτικής περιόδου.
Η Black Friday μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα καλό προϊόν σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή. Έτσι αυτές τις ημέρες θα μπορούμε να αγοράσουμε μια τηλεόραση LG από 1400 ευρώ μόλις 599€ ή ένα Huawei P30 Pro 599€ αντί 949€ που κοστίζει κανονικά. Εδώ βρίσκεται και το πραγματικό κέρδος για τον καταναλωτή.
Κανόνας 5ος και τελευταίος.

Η Black Friday μας δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουμε το gadget των ονείρων μας με μια έκπτωση έως και 70%. Όσο πιο premium το προιόν λοιπόν τόσο μεγαλύτερο το κέρδος. Αν στόχος σας είναι να εξοικονομήσετε 10-15 ευρώ από μια αγορά τότε μάλλον έχετε βάλει λάθος προτεραιότητες στην ζωή σας. Καλύτερα κρατήστε τα χρήματά για μια μελλοντική πιο σοβαρή αγορά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *