Cambridge Audio Alva TT, το βινύλιο συναντά τις ασύρματες ευκολίες!

30 Μαΐου, 201982/100
ΤΙΜΗ
1699€
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
85%
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
85%
ΗΧΟΣ
78%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η Cambridge Audio έκανε μια γενναία κίνηση με την παρουσίαση του Alva TT και δείχνει ότι καταλαβαίνει τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες. Στην σημερινή ασύρματη εποχή οι περισσότεροι δεν θέλουν να ασχολούνται με ενισχυτές, προ ενισχυτές, καλώδια κλπ και ένα πικάπ που συνδέεται ασύρματα με ηχεία και ακουστικά είναι σαφώς πιο safe λύση

Όταν σκέφτεται κανείς να αγοράσει πικάπ σίγουρα η Cambridge Audio δεν είναι ο πρώτος κατασκευαστής που του έρχεται στο μυαλό. Και όμως, το Alva TT μπορεί να το αλλάξει αυτό καθώς προσφέρει μια σειρά από εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που σίγουρα δεν περιμένει κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Τα πικάπ με συνδεσιμότητα Bluetooth είναι η μόδα της εποχής. Μπορεί να ακούγεται σαν ένας περίεργος συνδυασμός παλιού και καινούργιου, αλλά πιστέψτε μας είναι ιδιαίτερα βολική λύση καθώς το μόνο που χρειάζεσαι για να απολαύσεις τα αγαπημένα σου βινύλια είναι το πικάπ και ένα ασύρματο ηχείο ή ένα ζευγάρι Bluetooth ακουστικά.
Το Alva TT μάλιστα δεν έχει απλά συνδεσιμότητα Bluetooth αλλά το σαφώς ανώτερο aptX HD Bluetooth, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να στριμάρεις τα βινύλια σε ποιότητα 24-bit/48kHz.

 

Σχεδίαση
Το Alva TT θα λέγαμε ότι με την ποιότητα κατασκευής του δικαιολογεί και την αρκετά υψηλή του τιμή. Η κατασκευή του είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και σίγουρα ξεχωρίζει η ενιαία πλάκα αλουμινίου κάτω από το πλατό. Το πικάπ αυτό δεν ανήκει στην κορυφαία σειρά Edge της Cambridge Audio αλλά σίγουρα έχει δεχτεί τις περιποιήσεις της εταιρείας ώστε να δείχνει premium. Η σχεδίασή του είναι direct drive (άμεσης μετάδοσης κίνησης) κάτι περίεργο για την κατηγορία τιμής, αλλά η Cambridge Audio διαβεβαιώνει ότι έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την σταθερότητα και την ακρίβεια της ταχύτητας περιστροφής.

Στο πικάπ υπάρχει ένας βραχίονας της Rega ενώ υπάρχει και προ ενισχυτής ενσωματωμένος (phono stage) κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε κάποιο επιπλέον έξοδο. Οι συνδέσεις αλλά και τα χειριστήρια για την σύνδεση του Bluetooth βρίσκονται στην πίσω πλευρά και μας άρεσε ιδιαίτερα ότι τα πάντα είναι γραμμένα ανάποδα, έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε τι κάνετε όταν σκύβετε πίσω από το πικάπ.

Φυσικά η ασύρματη σύνδεση γίνεται με ιδιαίτερα απλό τρόπο και δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το πικάπ φυσικά μπορεί να παίξει βινύλια σε 33 1/3 και 45 στροφές και η επιλογή γίνεται από τα χειριστήρια που βρίσκονται επάνω στην αλουμινένια πλάκα και αριστερά.

Ήχος
Είναι αλήθεια ότι στην αρχή το Alva TT δεν μας άφησε και την καλύτερη εντύπωση με τον ήχο του. Όμως μην ανησυχείτε, είναι το άγχος του πρωτάρη καθώς θα χρειαστεί να λειτουργήσει μερικές φορές πριν μπορέσει να ξεδιπλώσει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του. Μετά από λίγες ημέρες στρώσιμο διαπιστώσαμε ότι η μουσική σκηνή του άνοιξε διάπλατα και μας εντυπωσίασε με την διαύγειά του. Το δυνατό του σημείο είναι οι μεσαίες συχνότητες όπου και διαπρέπει αλλά προσφέρει επίσης ακρίβεια σε όλο το εύρος των συχνοτήτων. Αν το συγκρίνουμε με το Rega Planar 6/Ania το οποίο έχει παρόμοιο κόστος θα λέγαμε ότι υστερεί λίγο ηχητικά αλλά από την άλλη υπερτερεί σημαντικά στο επίπεδο εξοπλισμού. Επειδή οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε τώρα για την ποιότητα ήχου μέσω Bluetooth, θα σας πούμε ότι εξαρτάται καθαρά από εσάς (και την τσέπη σας). Τα κακά ασύρματα ηχεία και ακουστικά θα σας απογοητεύσουν. Από την άλλη ένα ποιοτικό ηχείο aptX HD ή ένα τίμιο ζευγάρι ακουστικά μπορούν να ξεδιπλώσουν την πολύπλοκη μουσική προσωπικότητα του Alva TT.

 

Συμπέρασμα
Η Cambridge Audio έκανε μια γενναία κίνηση με την παρουσίαση του Alva TT και δείχνει ότι καταλαβαίνει τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες. Στην σημερινή ασύρματη εποχή οι περισσότεροι δεν θέλουν να ασχολούνται με ενισχυτές, προ ενισχυτές, καλώδια κλπ και ένα πικάπ που συνδέεται ασύρματα με ηχεία και ακουστικά είναι σαφώς πιο safe λύση. Ηχητικά το Alva TT δεν πρόκειται να σας συγκλονίσει, αλλά αν επενδύσετε σε ένα καλό ηχείο ή αν έχετε ήδη καλά ακουστικά να είστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε κάθε στιγμή μαζί του.