AVREVIEWSCreative SXFI Air: Και όμως, ο ολογραφικός ήχος υπάρχει και σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει!

10 Ιουλίου, 202092/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
88%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
90%
ΗΧΟΣ
93%
ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
97%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Το Super XFI της Creative δεν είναι απλά άλλο ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ για να σας πείσει να αγοράσετε τα ακουστικά. Η ολογραφική ηχητική εικόνα είναι παρούσα κάθε φορά που θα πατήσεις το κουμπί του SXFI, και αυτομάτως θα δώσει όγκο και θα σε βυθίσει μέσα στην ταινία, το παιχνίδι ή την μουσική που ακούς. Το καλύτερο δε είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς υπερβολές, χωρίς να «λερωθεί» ή να χάσει λεπτομέρεια ο ήχος.

Ακουστικά με «εικονικό» surround; Μα έχουμε δει αρκετά από αυτά στο παρελθόν από πολλές και διάφορες εταιρείες. Γιατί θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα SXFI Air της Creative; Αυτή είναι η απορία που σίγουρα θα έχετε πολλοί από εσάς, και σας έχουμε την απάντηση.
Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τα SXFI Air γιατί πολύ απλά είναι τα καλύτερα ακουστικά με virtual surround που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Μάλιστα τα ακουστικά αυτά είναι αποτελεσματικά για έναν πολύ απλό λόγο. Είναι τα μοναδικά που χρησιμοποιούν λογισμικό το οποίο φωτογραφίζει το κεφάλι και τα αυτιά του ακροατή, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό προφίλ επάνω στο οποίο ο αλγόριθμος της εταιρείας ρυθμίζει την τελική απόδοση του ήχου. Βλέπετε το σχήμα του κεφαλιού αλλά και των αυτιών αλλάζει δραματικά το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς την αίσθηση του χώρου και του βάθους. Επειδή όμως δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο το κάθε ακουστικό να είναι custom κατασκευή βασισμένη στο σχήμα του κεφαλιού και των αυτιών του κάθε ενός από εμάς, η λύση της Creative είναι ευφυέστατη.


Pros

  • Ενσωματωμένη τεχνολογία SXFI
  • Μουσική σκηνή με εύρος
  • Άριστος ενσύρματος ήχος
  • Ποιοτική κατασκευή
  • Άριστη συνδεσιμότητα

Cons

  • Δεν υπάρχει αποθορυβοποίηση
  • Περίεργο setup
  • Δεν διπλώνουν για μεταφορά

 

Σχεδίαση και Χαρακτηριστικά


Με το που θα τα πιάσεις στα χέρια σου καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ακουστικά με ποιοτική κατασκευή αλλά και μεγάλο μέγεθος. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα μεγάλα ακουστικά, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα πρόβλημα. Τα SXFI Air δεν έχουν κάποιο μηχανισμό για να διπλώνουν αλλά ούτε και θήκη μέσα στην συσκευασία, κάτι που φυσικά τα κάνει ιδιαίτερα δύσκολα στην μεταφορά. Από την άλλη αν ρωτήσεις την Creative είμαι σίγουρος ότι θα σου πει ότι τα ακουστικά αυτά προορίζονται για χρήση στο σπίτι, είτε απολαμβάνεις μια κινηματογραφική ταινία είτε παίζεις το αγαπημένο σου παιχνίδι στο PC. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Creative έχει στην γκάμα της και τα SXFI TRIO τα οποία είναι μικρά in ear ακουστικά με την ίδια «surround» τεχνολογία ενώ υπάρχει και και ο επίσης μικρός ενισχυτής ακουστικών SXFI AMP ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε ακουστικό διαθέτετε ήδη, θα δεχτώ την δικαιολογία και δεν θα γκρινιάξω περεταίρω.

Τα μαξιλαράκια των ακουστικών είναι από συνθετικό δέρμα ή «Protein Leather» όπως το αποκαλεί η Creative και είναι απίστευτα μαλακά και βολικά ακόμη και μετά από αρκετή ώρα ακροάσεων. Η στέκα είναι επίσης μαλακή και εκτείνεται αρκετά για καλύτερη εφαρμογή. Επάνω στο αριστερό ακουστικό βρίσκονται όλες οι συνδέσεις και τα χειριστήρια, κάτι που το κάνει να φαίνεται υπέρ φορτωμένο. Έτσι έχουμε το πλήκτρο ενεργοποίησης, ένα μικρόφωνο, θύρες USB-C και 3.5mm για ενσύρματη σύνδεση, πλήκτρο για το pairing του Bluetooth, θύρα καρτών microSD και ένα πλήκτρο για το Super XFI. Κυριολεκτικά «μποτιλιαρισμένο» το αριστερό ακουστικό λοιπόν.

Το μικρόφωνο NANOBOOM έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να αφαιρεθεί -καθώς βρίσκεται επάνω σε ένα καρφί 3,5mm- και έπειτα είτε κλείνετε την τρύπα με μια τάπα είτε προσθέτετε κάποιο πιο μακρύ gaming μικρόφωνο. Επάνω στο αριστερό ακουστικό βρίσκεται και η επιφάνεια αφής από την οποία χειρίζεστε τα ακουστικά με swipes. Επάνω και κάτω για αύξηση-μείωση της έντασης, δεξιά και αριστερά για επόμενο ή προηγούμενο τραγούδι, χτύπημα στο κέντρο για παύση ή απάντηση-απόρριψη κλήσης.
Κάτι που μου άρεσε προσωπικά είναι η υποδοχή για κάρτες microSD. Βλέπετε έτσι μπορείς να περάσεις όλα τα αγαπημένα σου τραγούδια σε μια κάρτα και να τα απολαμβάνεις χωρίς να χρειάζεται ασύρματη η ενσύρματη σύνδεση με κάποια πηγή ήχου. Το καλύτερο; Από την θύρα microSD τα Creative έπαιξαν χωρίς πρόβλημα αρχεία FLAC υψηλής ευκρίνειας χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα!
Στα αρνητικά σίγουρα θα έβαζα την ασύρματη σύνδεση Bluetooth η οποία υποστηρίζει τον βασικό codec SBC και όχι τον υψηλότερης ποιότητας AptX αλλά και την περίεργη εγκατάσταση.
Βλέπετε υπάρχουν δύο διαφορετικές εφαρμογές που παρέχει η Creative και οι οποίες είναι απαραίτητες αν θέλεις να έχεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Η πρώτη εφαρμογή δημιουργεί ένα ατομικό προφίλ αφού πάρεις φωτογραφίες του κεφαλιού και των αυτιών σου. Η διαδικασία είναι απλή και η εφαρμογή σε καθοδηγεί συνεχώς και φωτογραφίζει αυτόματα όταν η κάμερα του κινητού περάσει από το σωστό σημείο, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι δεύτερο άτομο για βοήθεια.

Με τις φωτογραφίες αυτές η εφαρμογή δημιουργεί το δικό σου μοναδικό ατομικό ηχητικό προφίλ κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την τελική απόδοση του ήχου. Για κάποιο περίεργο λόγο η Creative όπως σας είπα ήδη διαθέτει και μια δεύτερη εφαρμογή από την οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε το equalizer, το φωτισμό των ακουστικών κλπ η οποία αντικειμενικά δεν χρειάζεται ή θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην πρώτη.

Όπως και να έχει, μετά το setup μπορείτε να ξεχάσετε και τις δύο εφαρμογές καθώς δεν είναι απαραίτητες για την λειτουργία των ακουστικών.

 

Ηχητική απόδοση


Ακούγοντας μουσική μέσω της ασύρματης σύνδεσης Bluetooth είναι αλήθεια δεν με ενθουσίασαν τα SXFI Air με την απόδοσή τους. Ή για να είμαι πιο σαφής, η απόδοση ήταν παρόμοια με αυτή πολλών άλλων ακουστικών Bluetooth που έχω δοκιμάσει. Ο ήχος είναι βέβαια αρκετά καλός, αλλά και λίγο άτονος, κάτι που θα έλεγα όμως ότι είναι τυπικό για την κατηγορία. Πατώντας το πλήκτρο SXFI τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Ξαφνικά η μουντή και μικρή στερεοφωνική εικόνα γίνεται τεράστια και άκρως εντυπωσιακή. Η αιθέρια φωνή της Agnes Obel στο Familiar ξαφνικά γίνεται πιο ζωντανή και κρυστάλλινη ενώ τα σύνθετα back vocals σε χτυπάνε από όλες τις πλευρές. Το ίδιο διαπίστωσα και στο Cold Little Heart του Michael Kiwanuka. Τα φωνητικά έγιναν πιο ζωντανά και καθαρά και είχα την εντύπωση ότι είχα την μπάντα μπροστά μου. Το καλύτερο; Η Creative κατάφερε να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση του χώρου χωρίς να «μουτζουρώσει» τα όργανα και τα φωνητικά. Το SXFI λειτουργεί άψογα και σε άλλα πιο απαιτητικά είδη μουσικής. Για παράδειγμα το στακάτο μπιτ του Monument των Royksopp feat. Robyn ήταν απλά βαρετό χωρίς τον όγκο του SXFI, ενώ το ίδιο διαπίστωσα και στο Under The Graveyard του OZZY. Περιττό να σας πω ότι ο όγκος που δίνει στην μουσική το SXFI είναι τόσο εθιστικός που δύσκολο το βλέπω να το απενεργοποιεί κάποιος.
Φυσικά για την θέαση ταινιών τα Creative είναι ότι καλύτερο μπορεί κανείς να αγοράσει σε αυτή την κατηγορία τιμής και ο ήχος του Avengers Infinity War έμοιαζε να προέρχεται από κάποιο ακριβό σύστημα surround. Και στα games αποδίδουν καλά αλλά υπάρχει κάποιο μικρό lag που ίσως ενοχλήσει. Για αυτή την περίπτωση υπάρχει πάντα και η δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης που εξαφανίζει οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Συμπέρασμα

Το Super XFI της Creative δεν είναι απλά άλλο ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ για να σας πείσει να αγοράσετε τα ακουστικά. Η ολογραφική ηχητική εικόνα είναι παρούσα κάθε φορά που θα πατήσεις το κουμπί του SXFI, και αυτομάτως θα δώσει όγκο και θα σε βυθίσει μέσα στην ταινία, το παιχνίδι ή την μουσική που ακούς. Το καλύτερο δε είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς υπερβολές, χωρίς να «λερωθεί» ή να χάσει λεπτομέρεια ο ήχος. Πρέπει να είναι από τα πιο εντυπωσιακά ακουστικά που έχω ακούσει εδώ και καιρό στα
130 €.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *