DJI SPARK: The Jedi Drone

3 Μαΐου, 2018

 

Ένα καλά εξοπλισμένο και μικρό drone που μπορείς να το χειριστείς με τη «δύναμη» των χεριών σου!

Το DJI Spark, με μέγεθος ελάχιστα μεγαλύτερο από το κινητό που έχετε στην τσάντα, είναι το τρανό παράδειγμα του πόσο μικρά μπορούν να γίνουν τα drone στο μέλλον.
Προσοχή όμως. Μη σας ξεγελάει το μέγεθος, καθώς το μικρό αυτό drone ενσωματώνει τεχνολογία που θα ζήλευαν drone με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος και σίγουρα πιο τσιμπημένη τιμή!

 

 

ΣΧΕΔΙΑΣΗ
Σχεδιαστικά θυμίζει το μικρότερο αδερφάκι του κορυφαίου Mavic Pro, αλλά σε αντίθεση με αυτό οι έλικες δεν κλείνουν. Η κάμερα είναι πάνω στο gimbal και βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά, ενώ τα ποδαράκια είναι ιδιαίτερα μικρά. Χωρίς υπερβολές το Spark είναι μικρότερο από ένα κουτάκι αναψυκτικού, ενώ και το κουτί του δεν ξεπερνάει το μέγεθος μιας θήκης ακουστικών!
Παρά το μικρό του μέγεθος ωστόσο, είναι στιβαρό και το σώμα του φαίνεται να είναι κατασκευασμένο από ένα ενιαίο κομμάτι πλαστικό.

 

Mini Drone
Το Spark μπορεί να χωρέσει κυριολεκτικά παντού χάρη στις μικρές του διαστάσεις. Ακόμη και το κουτί μεταφοράς δεν είναι μεγαλύτερο από μια θήκη για ακουστικά.

 

 

 

Gestures
Ο χειρισμός με gesture των χεριών είναι απλά μαγικός. Δε χρειάζεστε χειριστήριο ή το κινητό σας. Απλά κάντε τις «μαγικές» κινήσεις και το Spark θα ανταποκριθεί άμεσα.

 

ΠΤΗΣΕΙΣ
Για να κάνετε τις πρώτες πτήσεις με το drone της DJI χρειάζονται μόλις μερικά λεπτά. Ενεργοποιήστε το, συνδέστε το με το κινητό και την εφαρμογή DJI Go 4 και είστε έτοιμοι.
Βιάζεστε ακόμη περισσότερο; Ξεχάστε το κινητό και την εφαρμογή και πετάξτε το drone χρησιμοποιώντας hand gestures και τη λειτουργία PalmControl. Η λειτουργία αυτή είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Κρατάτε το drone στην παλάμη σας, αυτό σκανάρει το πρόσωπό σας, έτσι, για να ξέρει με ποιον έχει να κάνει, και απογειώνεται. Στη συνέχεια μπορείτε να το χειριστείτε με κινήσεις των χεριών σας. Μπορείτε να το στείλετε να πετάξει μακριά σας, να πάρει ύψος κ.λπ., ενώ δημιουργώντας ένα κάδρο με τα δάχτυλά σας του δίνετε εντολή να κάνει μια selfie.

Μην περιμένετε βέβαια να κάνετε πολύπλοκα ακροβατικά με gesture αλλά για τις βασικές λειτουργίες είναι μια χαρά και είναι ιδανικό για πτήσεις σε εσωτερικούς χώρους από ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία με drone.

 

 

Intelligent Flight Modes
QuickShot: Η λειτουργία αυτή σας προσφέρει έτοιμα mode για τις πτήσεις σας. Μπορείτε να επιλέξετε να ανέβει ψηλά αυτόματα, να πετάξει μακριά και να επιστρέψει, να κάνει σπειροειδή πτήση γύρω από εσάς ή απλά κύκλους.

 

 

Το Spark διαθέτει και ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα πτήσης με έτοιμες εντολές, τις οποίες ονομάζει Quickshots. Με την επιλογή Dronie θα πάρετε όμορφες εναέριες selfie, η Helix ανεβάζει το drone σε σπειροειδή άνοδο, η Rocket το ανεβάζει απότομα ψηλά με την κάμερα να κοιτάζει κάτω, και τέλος το Circle δίνει την εντολή να γίνει πτήση γύρω από τον χρήστη.

Τα αυτόματα αυτά mode είναι εφικτά χάρη στα ιδιαίτερα εξελιγμένα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες που ενσωματώνει το Spark. Υπάρχει σύστημα αποφυγής εμποδίων στην μπροστινή πλευρά, το οποίο χρησιμοποιεί την κάμερα και έναν αισθητήρα 3D Sensing, ενώ στην κάτω πλευρά βρίσκεται ένα σύστημα υψηλής ακρίβειας για την πλοήγηση.

 

 

Ασφάλεια
Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες φροντίζουν ώστε το drone να μην έχει στενές επαφές με τοίχους, δέντρα και κολόνες της ΔΕΗ. Απλά φροντίστε να πετάτε με την κάμερα μπροστά, καθώς στην πίσω πλευρά δεν υπάρχει σύστημα αποφυγής εμποδίων.

 

Ακριβώς επειδή το σύστημα αποφυγής εμποδίων είναι μπροστά το Spark μπορεί να καταλάβει πότε το στέλνετε πάνω σε έναν τοίχο ή ένα δέντρο, αλλά όταν το πετάτε προς τα πίσω δεν μπορεί να «δει» τίποτα! Προσοχή λοιπόν στην όπισθεν. Παρ’ όλα αυτά το μικρό DJI έχει περισσότερους αισθητήρες και υψηλότερο IQ ακόμη και αν το συγκρίνετε με ένα άλλο πιο ακριβό drone, όπως για παράδειγμα το GoPro Karma. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τη διαχείριση όλων των πληροφοριών από τους αισθητήρες αναλαμβάνει ένα chip Intel Movidius Myriad 2 Vision!

 

 

Δεν είναι όλα ρόδινα στο Spark, καθώς η συνδεσιμότητα περιορίζεται από το μικρό μέγεθος. Η μικρή κεραία Wi-Fi επιτρέπει θεωρητικές πτήσεις έως και τα 100 μέτρα, αλλά η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι μετά τα 50-70 μέτρα το σήμα αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Έτσι, η αγορά του remote controller είναι επιβεβλημένη, καθώς θα αυξήσει την εμβέλεια στα 2 χιλιόμετρα και θα ανεβάσει κατακόρυφα την ανταπόκριση του drone στον χειρισμό. Το χειριστήριο θα σας επιτρέψει επίσης να βάλετε το Spark σε sport mode, το οποίο επιτρέπει πτήσεις με ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα.

 

DJI Googles
Ίσως το καλύτερο αξεσουάρ που μπορείτε να αγοράσετε για να απολαύσετε το Spark. Το headset αυτό προσφέρει την οπτική που θα είχε ένας πιλότος χάρη στις δύο ενσωματωμένες οθόνες ανάλυσης full HD. Διαθέτει touchpad για την πλοήγηση στα μενού, ενώ χάρη στο Head Tracking μπορείτε να χειρίζεστε το drone με τις κινήσεις του κεφαλιού. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χειρίζεστε και το gimbal της κάμερας.
Kotsovolos.gr / 549€

 

 

Αν τώρα προσθέσετε και τα DJI Google, τότε έχετε στα χέρια σας το απόλυτο racing drone! Η μπαταρία επιτρέπει πτήσεις διάρκειας 16 λεπτών, ένα νούμερο που ακούγεται μικρό αλλά στην πραγματικότητα είναι εντυπωσιακό για το μέγεθος του drone. Το GoPro Karma για παράδειγμα έχει την ίδια αυτονομία με 5 φορές μεγαλύτερη μπαταρία! Η φόρτιση μέσω microUSB πάντως σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα μεγάλο power bank και να το φορτίζετε όπου και αν βρίσκεστε.

 

 

 

ΕΙΚΟΝΑ
Η κάμερα ενσωματώνει αισθητήρα CMOS μεγέθους 1 /2,3’’ και ανάλυσης 12MP και μπορεί να κάνει λήψη βίντεο full HD στα 30fps και φωτογραφιών 3968×2976. Το Spark δεν μπορεί να τραβήξει υλικό σε ανάλυση 4K για τεχνικούς λόγους. Το ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης της εικόνας, βλέπετε, φέρνει τον περιορισμό αυτό, αλλά από την άλλη φροντίζει ώστε οι λήψεις σας να είναι πάντα σταθερές!
Η ποιότητα εικόνας που πήραμε σε όλες τις δοκιμές ήταν εξαιρετική και τα μόνα προβλήματα που διαπιστώσαμε ήταν κάποια κοψίματα στην εικόνα όταν το drone βρισκόταν στο όριο της εμβέλειάς του.

 

 

 

ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ;
Το Spark είναι το πιο προσιτό drone της DJI αλλά δεν κάνει «οικονομία» στην τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά. Μπορείτε να το μεταφέρετε παντού, προσφέρει ασφαλείς πτήσεις ακόμη και στους αρχάριους χρήστες, ενώ το γεγονός ότι μπορείτε να το χειρίζεστε με κινήσεις των χεριών θα αγαλλιάσει τον Jedi που κρύβετε μέσα σας. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλετε να κάνετε σοβαρή δουλειά με το μικρό αυτό drone, θα πρέπει να συνυπολογίσετε στο κόστος και την αγορά του χειριστηρίου, ενώ, αν προσθέσετε και τα Google, θα ανεβάσετε κατακόρυφα τον δείκτη διασκέδασης που προσφέρει!

 

SPECS
Τύπος: Ιπτάμενο drone
Κάμερα: Αισθητήρας CMOS 1 /2,3’’, ανάλυση 12MP
Φακός: wide angle f / 2,6
Video: 1080p @ 30fps
Gimbal: Μηχανικό 2 axis
Εμβέλεια: Χωρίς χειριστήριο 100 μέτρα, με χειριστήριο 2 χιλιόμετρα
Ταχύτητα: Έως 50 χιλιόμετρα την ώρα (sport mode)
Αυτονομία: 15 λεπτά
Διαστάσεις: 143x143x55mm
Βάρος: 300 γρ.
Τιμή: 499€

 

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R