Φωτογραφία κερδίζει σε διαγωνισμό αλλά ο δημιουργός παραδέχεται ότι την δημιούργησε τεχνητή νοημοσύνη

18 Απριλίου, 2023

Τα AI εργαλεία όπως το Midjourney και το DALL-E 2 έχουν ανάψει άπειρες συζητήσεις σχετικά με την θέση της τεχνητής νοημοσύνης στις τέχνες. Ένα «κόλπο» ενός καλλιτέχνη μάλιστα έφερε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και διαφωνίες!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας (WPO) διοργάνωσε τα ετήσια Sony World Photography Awards (SWPA). Μεταξύ των φωτογραφιών που υποβλήθηκαν στην κατηγορία Open, μια συμμετοχή του Boris Eldagsen αναδείχθηκε νικήτρια. Ο Eldagsen απέρριψε αργότερα το βραβείο, αποκαλύπτοντας ότι το έργο του έγινε σε συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη (μέσω του Peta Pixel).

Το εν λόγω κομμάτι, που ονομάζεται “The Electrician”, παρουσιάζει δύο γυναίκες σε μια κοκκώδη φωτογραφία σε σέπια τόνο. Η μία από τις γυναίκες φαίνεται σχεδόν να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την άλλη, ακουμπώντας το πρόσωπό της στην πλάτη της άλλης.
Αν ο Eldagsen είχε δεχτεί το βραβείο, θα λάμβανε 5.000 δολάρια, φωτογραφικό εξοπλισμό και μια θέση στο βιβλίο και την έκθεση του WPO. Θα επωφελούνταν επίσης από την προβολή και την προώθηση. Στην ιστοσελίδα του, ο αυτοαποκαλούμενος “καλλιτέχνης των φωτομέσων” εξηγεί γιατί συμμετείχε στην Ανοιχτή Κατηγορία της SWPA.

Ο λόγος που έβαλα υποψηφιότητα στον διαγωνισμό ήταν για να μάθω αν οι διαγωνισμοί είναι προετοιμασμένοι για να συμμετάσχουν εικόνες AI. Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είναι. Εμείς, οι άνθρωποι της φωτογραφίας πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή και ανοιχτή σε όλους συζήτηση. Μια συζήτηση για το τι θέλουμε να θεωρούμε φωτογραφία και τι όχι. Είναι η ομπρέλα της φωτογραφίας αρκετά μεγάλη για να προσκαλέσει εικόνες τεχνητής νοημοσύνης να συμμετάσχουν – ή μήπως αυτό θα ήταν λάθος; Με την άρνησή μου για το βραβείο ελπίζω να επιταχύνω αυτή τη συζήτηση.

Το αν αυτό θα επιταχύνει τη συζήτηση για τη θέση της ΤΝ στην τέχνη μένει να το δούμε. Αλλά αυτό το κόλπο έδωσε σίγουρα νέα πνοή στη συζήτηση και τις διαφωνίες.