Γιατί το συνεχόμενο οπτικό zoom είναι το “Next Big Thing” στην mobile φωτογράφηση και ποιος είναι ο ρόλος της Vivo

12 Σεπτεμβρίου, 2022

Σύμφωνα με το blogger Weibo Digital Chat Station, οι εγχώριοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων δουλεύουν εντατικά επάνω στην τεχνολογία του συνεχόμενου οπτικού zoom (continuous optical zoom).

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κατασκευαστής που κάνει την πιο εντυπωσιακή πρόοδο είναι η Vivo και όχι κάποιος από τους παραδοσιακά «μεγάλους» της αγοράς των κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι και ο πρώτος κατασκευαστής που θα κάνει την τεχνολογία αυτή διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.
Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο μιας και η «μαμά» OPPO ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχει παρουσιάσει μια πειραματική συσκευή με τεχνολογία συνεχούς οπτικού ζουμ.

[youtube v=”cbXnVwpQ0d4″]

Αυτό το οπτικό ζουμ επιτυγχάνεται με τη μεταβολή της απόστασης μεταξύ του φακού και του περισκοπικού φακού, προκειμένου να παρέχεται το συνεχές ζουμ που ισοδυναμεί με εστιακή απόσταση 85mm-200mm.


Αυτό το σχεδόν 3x-7x συνεχές ζουμ είναι πανομοιότυπο με τον τηλεφακό μιας φωτογραφικής μηχανής DSLR.

Γιατί όμως πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αυτή θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην mobile φωτογράφηση;
Όποιος έχει χρησιμοποιήσει κάποιο high end κινητό με εντυπωσιακά μεγάλο zoom ήδη γνωρίζει τον βασικό λόγο. Βλέπετε όταν προσπαθήσεις να κάνεις zoom στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει η εναλλαγή ανάμεσα στους διαφορετικούς φακούς δεν είναι καθόλου ομαλή. Εκτός από τα ενοχλητικά «πηδήματα» που αποτυπώνονται στην εικόνα εξίσου ενοχλητικές είναι και οι διαφορές σε χρωματική απόδοση και φωτεινότητα. Το αποτέλεσμα φυσικά -ειδικά στο βίντεο- δεν έχει την ομοιομορφία που θα πρόσφερε το zoom μιας DSLR.

Η Sony ήταν η δεύτερη εταιρεία μετά την OPPO που έβγαλε κινητό με συνεχές οπτικό ζουμ σε μαζική παραγωγή, μιλάμε φυσικά για το Xperia 1 Mark 4.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Sony ήταν πιο «συγκρατημένη» προσφέροντας πλήρη κάλυψη σε εστιακή απόσταση 85mm-125mm.

Το μέλλον αναμένεται άκρως εντυπωσιακό για την mobile φωτογράφηση καθώς οι κατασκευαστές φαίνεται να δουλεύουν πυρετωδώς σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες.
Η Huawei παρουσίασε το Mate 50 Pro με το μεταβλητό διάφραγμα κάμερας ενώ τώρα η Vivo φιλοδοξεί να βελτιώσει σημαντικά το οπτικό zoom στις κάμερες της.
Φαίνεται ότι οι παραδοσιακές φωτογραφικές μηχανές θα βρουν τον μπελά τους.