HUAWEI FreeBuds 5i: Τα πιο premium αλλά και budget friendly ακουστικά που μπορείς να αποκτήσεις σήμερα

25 Ιανουαρίου, 202391/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
92%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
90%
ΗΧΟΣ
92%
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
93%
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
92%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Μιλάμε για ένα ζευγάρι ακουστικών τα οποία στα 89 ευρώ προσφέρουν ενεργή αποθορυβοποίηση, υποστήριξη LDAC και Hi-Res Audio και πιστοποίηση IP54 για αντοχή σε νερό και σκόνη. Τα ακουστικά αυτά μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα σε δύο συσκευές, έχουν καλή αυτονομία, άριστη ποιότητα κατασκευής και εντυπωσιακά καλή απόδοση στον ήχο. Δύσκολα θα βρείτε ακουστικά που να μπορούν έστω να πλησιάσουν το «πακέτο» που προσφέρουν τα FreeBuds 5i

Το κινητό έχει γίνει το απαραίτητο εργαλείο για την καθημερινότητά μας. Το ξέχασες στο σπίτι; Συγχαρητήρια, μόλις επέστρεψες στην εποχή των σπηλαίων. Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με κανέναν μιας και δεν θυμάσαι ούτε τον αριθμό του σταθερού του σπιτιού σου, δεν έχεις πρόσβαση σε emails και ειδοποιήσεις από το γραφείο, ξεχνάς μουσική και σκότωμα χρόνου στο TikTok. Όσο λοιπόν εσύ επιστρέφεις σπίτι να πάρεις το κινητό, εμείς θα μιλήσουμε για το πλέον απαραίτητο αξεσουάρ, τα ασύρματα ακουστικά.

Ακολουθεί πραγματική συζήτηση με φίλο μέσα στο αυτοκίνητο.
«Γιατί οδηγάς και μιλάς στο κινητό; Πάρε ρε άνθρωπε ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά»
είπα στον φίλο μου.
«Το σκέφτομαι εδώ και καιρό, αλλά θέλω να πάρω καλά ακουστικά και το κόστος είναι αρκετά υψηλό».
«Τι ακριβώς ψάχνεις και σε τι τιμή;»
«Θέλω να έχουν αποθορυβοποίηση, καλή ποιότητα ήχου, να μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα με δύο συσκευές και φυσικά να μην τα φορτίζω κάθε τρεις και λίγο. Όλα αυτά δεν θα μου στοιχίσουν 200-250 ευρώ;».
Σε αυτό το σημείο χαμογέλασα, και έβγαλα από την τσέπη τα νέα HUAWEI FreeBuds 5i. Τα δείχνω στον φίλο μου και του λέω «Και αν σου πω ότι μπορείς να έχεις όλα όσα θέλεις, και ακόμη περισσότερα με μόλις 89 ευρώ;».

Ακριβώς αγαπητοί μου. Η HUAWEI μετά από δύο χρόνια παρουσιάζει τον αντικαταστάτη των FreeBuds 4i και προκαλεί μια μικρή αναστάτωση στην κατηγορία, καθώς φέρνει high end χαρακτηριστικά σε απίστευτα χαμηλό κόστος.

 

Σχεδίαση και Ποιότητα


Τα FreeBuds 5i είναι στην ουσία μια λίγο πιο light έκδοση των κορυφαίων FreeBuds Pro 2 κάτι που φαίνεται άλλωστε και από την παρόμοια σχεδίαση που έχουν τα ακουστικά.
Η θήκη έχει την γνώριμη σχεδίαση «βότσαλο» και η μπλε έκδοση που είχα στα χέρια μου είναι πραγματικά όμορφη. Σύμφωνα με την HUAWEI η θήκη έχει παγωμένη υφή, και παρόλο που δεν πάγωσα όταν την κράτησα, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι η ματ υφή είναι ιδιαίτερα θετική στο κράτημα.


Σοβαρή αναβάθμιση έχει γίνει και στον μεντεσέ της θήκης ο οποίος τώρα κλείνει δυνατά και με ασφάλεια. Σίγουρα δεν αισθάνεσαι ότι το καπάκι θα σπάσει με την παραμικρή πίεση, οπότε αυτό είναι καθησυχαστικό. Και επίσης, αν τύχει να σας πέσει αυτή η θήκη, κάτι που είναι απολύτως πιθανό, αυτό το καπάκι δεν πρόκειται να ανοίξει και να στείλει τα ακουστικά στον πλησιέστερο αγωγό όμβριων υδάτων.


Τα ακουστικά είναι ιδιαίτερα ελαφριά (κάτω από 5 γραμμάρια) και η σχεδίασή τους είναι εργονομική και μιμείται το σχήμα του εξωτερικού καναλιού που έχει το αυτί. Φυσικά έχουν tip σιλικόνης και με τα τρία διαφορετικά μεγέθη που θα βρείτε στην συσκευασία είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να βρείτε τον συνδυασμό που ταιριάζει στο δικό σας αυτί.
Στις δοκιμές μου τα ακουστικά ήταν ιδιαίτερα βολικά, δεν παρατήρησα κόπωση από την πολύωρη χρήση τους και δεν κουνήθηκαν από την θέση τους ακόμη και όταν τα δοκίμασα οδηγώντας μοτοσικλέτα.

Χειρισμός & Λειτουργίες


Την πρώτη φορά που θα ανοίξεις τα ακουστικά αυτά θα είναι σε κατάσταση σύνδεσης οπότε το κινητό σου θα τα βρει αμέσως. Για να εκμεταλλευτείς όμως πλήρως τις δυνατότητές τους θα χρειαστείς την εφαρμογή Huawei AI Life την οποία μπορείς να κατεβάσεις από το Huawei AppGallery ή από την ιστοσελίδα της εταιρείας ΕΔΩ.

Φυσικά μπορείς να συνδέσεις τα ακουστικά σε συσκευές Android, i OS ή ακόμη και σε Windows PC. Αυτό που σίγουρα θα λατρέψετε όμως είναι η δυνατότητά τους να συνδέονται με δύο συσκευές ταυτόχρονα. Έτσι μπορείτε να κάνετε μια τηλεδιάσκεψη στο PC και αν έρθει κλήση στο κινητό με ένα διπλό χτύπημα στο ακουστικό να απαντήσετε άμεσα.
Και μιας και ανέφερα το διπλό χτύπημα…ο χειρισμός τους είναι απίστευτα απλός και γίνεται με αγγίγματα στην επιφάνεια των ακουστικών.
Έτσι, για παράδειγμα, από προεπιλογή, ένα γρήγορο διπλό πάτημα σε ένα από τα δύο ακουστικά θα διακόψει ή θα αρχίσει την αναπαραγωγή της μουσικής.

Μπορείτε επίσης να σύρετε προς τα πάνω το δάχτυλο στο στέλεχος για να αυξήσετε την ένταση του ήχου και να σύρετε ξανά προς τα κάτω για να την μειώσετε. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα χειριστήρια αφής που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σε ασύρματα ακουστικά.
Μάλιστα δεν ενεργοποίησα ούτε μια φορά κατά λάθος κάποια λειτουργία για τον απλό λόγο ότι δεν υποστηρίζεται το απλό άγγιγμα. Τα πάντα (σοφά) γίνονται με διπλό πάτημα. Φυσικά μέσω της εφαρμογής HUAWEI AI Life μπορείτε να προσαρμόσετε τα αγγίγματα ανάλογα με τις δικές σας απαιτήσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» των νέων FreeBuds 5i είναι η ενεργή αποθορυβοποίηση. Η πρόσβαση στο σύστημα αποκοπής θορύβων γίνεται με παρατεταμένο άγγιγμα επάνω στο ακουστικό ή φυσικά μέσω της εφαρμογής HUAWEI AI Life. Έτσι μπορείτε να την ενεργοποιήσετε ή να την απενεργοποιήσετε ή ακόμη και να επιλέξετε την λειτουργία «Αντίληψη» η οποία επιτρέπει να ακούτε τι συμβαίνει γύρω σας.


Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε και ανάμεσα από τρεις λειτουργίες αποκοπής θορύβων. Η λειτουργία «Ευχάριστη» είναι ιδανική για μέρη με λίγο θόρυβο, η «Γενική» για θορυβώδη περιβάλλοντα και η «Εξαιρετική» για όταν επικρατεί ένας μικρός χαμός.
Η απόδοση του συστήματος αποκοπής θορύβων πραγματικά με εντυπωσίασε.
Αυτό που έχει πετύχει η Huawei εδώ είναι απλά εντυπωσιακό. Το σύστημα όχι μόνο αντιμετωπίζει άριστα τους συνήθεις μονότονους θορύβους χαμηλής συχνότητας, αλλά επίσης καταστέλλει σχεδόν πλήρως τις φωνές, τη μουσική ή τον ήχο της τηλεόρασης.
Χωρίς ίχνος υπερβολής θα έλεγα ότι λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά στις μεσαίες συχνότητες όπως το σημαντικά ακριβότερο Sony WF-1000XM4 και μάλιστα χωρίς να σου προκαλεί αυτή την δυσάρεστη «Lost in space» αίσθηση που σου φέρνει το ακουστικό της Sony.

Τέλος θα πρέπει να πω και μερικά πράγματα για την αυτονομία της μπαταρίας. Σύμφωνα με την HUAWEI τα ακουστικά προσφέρουν 6 ώρες λειτουργίας με ενεργή την αποθορυβοποίηση. Στην πράξη μέτρησα 5 ώρες και 50 λεπτά με την αποθορυβοποίηση στο mode «Εξαιρετική» κάτι που δείχνει ότι η HUAWEI δεν υπερβάλλει ιδιαίτερα. Η θήκη μπορεί να φορτίσει δύο ακόμη φορές τα ακουστικά και έτσι η αυτονομία μπορεί να φτάσει εύκολα τις 18 ώρες ή ακόμη και τις 28 αν δεν χρησιμοποιείτε την αποθορυβοποίηση.

Ήχος


Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται εντυπωσιακά καθήστε να ακούσετε και για την ποιότητα ήχου που προσφέρουν τα HUAWEI FreeBuds 5i.
Από καθαρά τεχνική άποψη, τα ακουστικά υποστηρίζουν ένα αρκετά εντυπωσιακό εύρος συχνοτήτων από 20 Hz έως 40.000 Hz χάρη στον μεγάλο (για την κατηγορία) οδηγό των 10mm με το διάφραγμα από πολυμερές.
Προσθέστε τώρα τον κωδικοποιητή LDAC υψηλής ανάλυσης της Sony με ήχο Hi-Res σε ποιότητα CD και ρυθμό δεδομένων 990 kbit/s και έχετε ένα εντυπωσιακό spec sheet.
Εντάξει, θα μου πείτε, και τα ακουστικά της Sony αλλά και τα FreeBuds Pro 2 προσφέρουν όλα αυτά. Ναι έχετε δίκιο, αλλά τα FreeBuds 5i τα προσφέρουν αυτά στην τιμή των 89 ευρώ, και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ο ήχος των FreeBuds 5i είναι εξίσου εντυπωσιακός. Τα γνωστά προβλήματα των buds όπως οι κάπως απότομες υψηλές και η έλλειψη χαμηλών εδώ έχουν βελτιωθεί σημαντικά, δείγμα της καλής δουλειάς που έχει κάνει η HUAWEI.

Ειδικά οι χαμηλές είναι πλέον αισθητά πιο λεπτομερείς, χωρίς να έρχονται υπερβολικά στο προσκήνιο και να πνίγουν τα μεσαία ή τα πρίμα. Η όχι και τόσο σφιχτή εφαρμογή των ακουστικών ωφελεί επίσης και προσφέρει μια πιο αέρινη αίσθηση στις υψηλές συχνότητες, οι οποίες παρουσιάζονται ανοιχτές και παρούσες. Ο ήχος φυσικά υπολείπεται των FreeBuds Pro 2 τα οποία έχουν δεχτεί και τις περιποιήσεις της Devialet, αλλά είναι εντυπωσιακά κοντά σε απόδοση και αυτό είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα.


Θα έλεγα μάλιστα ότι μόνο η τρισδιάστατη εικόνα και το επίπεδο λεπτομέρειας των μεσαίων – δηλαδή των φωνών και των κύριων οργάνων – λείπουν κάπως από το φθηνότερο νέο μοντέλο. Φυσικά υπάρχει πάντα και το equalizer στην εφαρμογή AI Life για να φέρετε τον ήχο στα δικά σας μέτρα.
Συνολικά θα έλεγα ότι αυτό που άκουσα από τα νέα FreeBuds 5i με εντυπωσίασε και τους επιτρέπει να συγκριθούν ακόμη και με αρκετά πιο ακριβά ακουστικά.

Συμπέρασμα


Είναι αρκετά δύσκολο να με εντυπωσιάσει ένα νέο προϊόν αλλά τα ακουστικά της HUAWEI το κατάφεραν. Μιλάμε για ένα ζευγάρι ακουστικών τα οποία στα 89 ευρώ προσφέρουν ενεργή αποθορυβοποίηση, υποστήριξη LDAC και Hi-Res Audio και πιστοποίηση IP54 για αντοχή σε νερό και σκόνη. Τα ακουστικά αυτά μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα σε δύο συσκευές, έχουν καλή αυτονομία, άριστη ποιότητα κατασκευής και εντυπωσιακά καλή απόδοση στον ήχο.
Δύσκολα θα βρείτε ακουστικά που να μπορούν έστω να πλησιάσουν το «πακέτο» που προσφέρουν τα FreeBuds 5i, και αυτό τους χάρισε την διάκριση «Budget Buy» του Matrix Life.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R