HUAWEI FreeClip: Πρωτοποριακή σχεδίαση, μοναδικό στυλ και απίθανος ήχος

28 Μαρτίου, 2024
Σύνοψη αξιολογήσεων
Τα νέα FreeClip είναι μοναδικά από όπου και αν τα πιάσεις. Έχουν πρωτότυπη σχεδίαση, άριστη ποιότητα κατασκευής. Είναι απίστευτα βολικά και δεν κουράζουν σε πολύωρη χρήση, έχουν ανοικτή σχεδίαση άρα ενδείκνυνται για αθλητικές δραστηριότητες ή οδήγηση ενώ το πιο σημαντικό. Έχουν πολύ καλή απόδοση τόσο σε μουσικές ακροάσεις όσο και σε συνομιλία.

Είναι σκουλαρίκια ή μήπως κάποιο γυναικείο αξεσουάρ; Από την άλλη μπορεί να είναι και ένα έκθεμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Ε λοιπόν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Αυτά είναι τα νέα ασύρματα ακουστικά της Huawei και σίγουρα δεν έχετε δει ποτέ κάτι παρόμοιο.

Η Huawei είναι η εταιρεία που αποπνέει έναν αέρα δροσιάς και πρωτοτυπίας στον κόσμο της τεχνολογίας και σίγουρα δεν φοβάται να πειραματιστεί. Θυμηθείτε για παράδειγμα τα ακουστικά/κραγιόν FreeBuds Lipstick ή τα Huawei Watch Buds, ένα ζευγάρι ακουστικά τα οποία κρύβονται μέσα σε ένα έξυπνο ρολόι. Το νέο concept λοιπόν μπορεί να μην είναι τόσο ακραίο όπως τα παραπάνω μιας και ήδη και άλλοι κατασκευαστές παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις, αλλά σίγουρα είναι κάτι πρωτότυπο και κατά την γνώμη μας ιδιαίτερα όμορφο και βολικό.


Τα ακουστικά αυτά είναι ανοικτού τύπου. Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά ότι μπορείτε να απολαμβάνετε την μουσική σας έχοντας ταυτόχρονα πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος. Η σχεδίαση επίσης είναι λιγότερο παραμβατική σε σύγκριση με τα συμβατικά ακουστικά καθώς τίποτα δεν μπαίνει μέσα στο αυτί σας.
Το μεγάλο ερώτημα που σίγουρα έχετε είναι το «Τελικά δουλεύουν;». Την απάντηση θα την διαβάσετε παρακάτω!

Σχεδίαση


Ας μιλήσουμε λίγο για αυτή την μοναδική σχεδίαση. Εδώ κάθε ακουστικό αποτελείται από δύο σχήματα, μια στρογγυλή “ακουστική μπάλα” που φωλιάζει στον κόγχο του αυτιού και ένα επιπλέον σε σχήμα φασολιού – το οποίο και η εταιρεία ονομάζει comfort bean- που κάθεται πίσω από το αυτί για να παρέχει υποστήριξη. Και τα δύο αυτά συνδέονται με αυτό που η Huawei αποκαλεί “γέφυρα C”.

Αυτός ο σύνδεσμος είναι εύκαμπτος, κατασκευασμένος από ένα κράμα νικελίου-τιτανίου το οποίο διαθέτει μνήμη ώστε να επιστρέφει πάντα στην αρχική του θέση. Στις δοκιμές μας φερθήκαμε αρκετά βάρβαρα σε αυτή την εύκαμπτη γέφυρα και είναι αλήθεια ότι μας εντυπωσίασε το πόσο ανθεκτική είναι. Ακόμη και μετά από πολλές ώρες χρήσης η πίεση που ασκεί στο αυτί είναι η ίδια και τα ακουστικά παραμένουν πάντα ασφαλή και άνετα.

Η ποιότητα κατασκευής φυσικά είναι η γνωστή κορυφαία που μας έχει συνηθίσει η Huawei στα προιόντα της. Η θήκη των ακουστικών είναι μικρή και διακριτική, με ματ φινίρισμα ενώ τα ακουστικά είναι γυαλιστερά και πολυτελή. Επάνω στο «φασόλι» των ακουστικών υπάρχουν οι μαγνήτες για ασφαλή τοποθέτηση τους μέσα στην θήκη.

Στην πράξη

Η χρήση των ακουστικών FreeClip είναι αρκετά απλή. Τα «γλιστράτε» γύρω από το πτερύγιο του αυτιού σαν να βάζατε σκουλαρίκια κρίκους με κλιπ και τοποθετείτε την στρογγυλή ακουστική μπάλα να κοιτάζει προς το εσωτερικό του αυτιού. Τις πρώτες μια δυο φορές ίσως να σας ξενίσει η διαδικασία αυτή αλλά σχεδόν αμέσως θα διαπιστώσετε ότι η διαδικασία είναι απλή και σίγουρα πιο γρήγορη από το να προσπαθείς να «βιδώσεις» κάποιο in ear ακουστικό στο αυτί σου. Εδώ, το κύριο πλεονέκτημα του FreeClip είναι ότι αφήνει το κανάλι του αυτιού σας ελεύθερο, έτσι έχεις πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος ιδανικό για άσκηση, περπάτημα σε δρόμους αλλά και οδήγηση.

Παρά τις επιφυλάξεις μας σχετικά με την αισθητική των ακουστικών, εκπλαγήκαμε από το πόσο απίστευτα ελαφριά και άνετα είναι όταν τα φοράμε. Τα ακουστικά “clip on” ζυγίζουν συνολικά μόνο 5,6 g και κρέμονται απαλά στα αυτιά. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μετά από κάποια ώρα κυριολεκτικά ξεχάσαμε ότι τα φορούσαμε. Φοράς γυαλιά ή έχεις σκουλαρίκια στα αυτιά; Κανένα πρόβλημα, τα FreeClip δεν πρόκειται να σε ενοχλήσουν ούτε στο ελάχιστο. Το γνωστό άγχος του αν ταιριάζουν τα ακουστικά στην οπή του αυτιού σου εδώ απλά δεν υπάρχει. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι κάθονται στην σωστή γωνία για να κατευθύνουν τον ήχο στο αυτί.
Φυσικά υπάρχει και πιστοποίηση IP54 άρα δεν καταλαβαίνουν από σκόνη και ιδρώτα ή ελαφριά βροχή.

Χαρακτηριστικά


Μέσα σε κάθε ακουστικό υπάρχει ένας οδηγός κινητού διπλού μαγνητικού πηνίου “υψηλής ευαισθησίας”, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Huawei, παρέχει ισχυρό, καθαρό ήχο. Για να μειωθεί τυχόν διαρροή ήχου λόγω αυτής της ανοιχτής σχεδίασης, η Huawei χρησιμοποιεί ένα σύστημα αντίστροφων ηχητικών κυμάτων που είναι ενσωματωμένο μέσα στην ακουστική μπάλα. Η τεχνολογία αυτή διατηρεί στις συνομιλίες ιδιωτικές ενώ ταυτόχρονα ο ήχος είναι δυνατός και καθαρός.
Κάτι πολύ έξυπνο και βολικό είναι ότι στα FreeClip δεν υπάρχει αριστερό και δεξί ακουστικό. Τα ακουστικά είναι πανομοιότυπα, οπότε τα βάζεις σε όποιο αυτί θέλεις και αντίστοιχα σε οποιαδήποτε θέση μέσα στην θήκη.

Στην χρήση προσφέρουν επίσης μια θετική εμπειρία. Τα βγάζεις από την θήκη και συνδέονται ταχύτατα με το κινητό και φυσικά σταματάνε την αναπαραγωγή μουσικής όταν τα βγάζεις από το αυτί σου. Υποστηρίζουν τα γνωστά codecs Bluetooth SBC και AAC αλλά και τον νέο LC3.
Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι επίσης αξιοσέβαστη, με οκτώ ώρες αναπαραγωγής μουσικής με μία μόνο φόρτιση και ένα εντυπωσιακό σύνολο 36 ωρών με τη θήκη φόρτισης. Διαπιστώσαμε ότι αυτά τα στοιχεία που δίνει η Huawei δεν είναι υπέρ αισιόδοξα και τα ακουστικά θα αντέξουν πολύ πολύ καιρό χωρίς να χρειαστούν φόρτιση. Επιπλέον μια δεκάλεπτη φόρτιση προσφέρει τρεις ώρες χρήσης. Πιο συγκεκριμένα μια ώρα μουσικής ακρόασης μου έριξε την μπαταρία μόνο κατά 10%, άρα οι 8 ώρες είναι κάτι παραπάνω από εγγυημένες.

Αυτό που θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση είναι ο χειρισμός με gestures. Βλέπετε για να πάτε στο επόμενο τραγούδι να κάνετε παύση ή να απαντήσετε σε κάποια κλήση θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε διπλά ή τριπλά χτυπήματα στο κέντρο του «δαχτυλιδιού». Η διαδικασία αυτή δεν είναι η πιο απλή και σίγουρα θέλει συνήθεια. Φυσικά δεν υπάρχει ακύρωση θορύβου μιας και μιλάμε για ανοικτά ακουστικά αλλά υπάρχουν διπλά μικρόφωνα με τεχνολογία ακύρωσης θορύβων και ανέμου τα οποία θα προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα στις κλήσεις σας.
Η Huawei έχει προσθέσει και μερικές φανταστικές έξτρα λειτουργίες εδώ. Έτσι μπορείτε να μοιραστείτε τον ήχο με ένα άλλο ζευγάρι ακουστικά Huawei, αρκεί φυσικά να το κάνετε από ένα smartphone ή tablet της εταιρείας. Υπάρχει λειτουργία εύρεσης των ακουστικών μέσα στην εφαρμογή Huawei AI Life αλλά και δυνατότητα να αντιστοιχίσετε δύο συσκευές για να αλλάζετε γρήγορα μεταξύ τους αν χρειαστεί.

Και ο ήχος;

τα Huawei FreeClip προσφέρουν μια ελκυστική και «ευάερη» ηχητική εικόνα αλλά δεν θα πρέπει να περιμένετε επιβλητικά και ισχυρά μπάσα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η ανοικτή σχεδίαση έχει και τους περιορισμούς της. Όχι, δεν λείπουν εντελώς οι χαμηλές συχνότητες, αλλά αυτές ακούγονται πιο «παιχνιδιάρικες» και όχι απειλητικές.
Κρουστά, όργανα και φωνητικά από την άλλη είναι εντυπωσιακά καλά και σίγουρα θα τα απολαύσετε. Σε κανονικές και μέτριες εντάσεις ο συντονισμός είναι εξαιρετικά αρμονικός και χαρακτηρίζεται από μια πολύ καθαρή και απαλή απόδοση ενώ ακόμη και στα ανώτερα όρια έντασης θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν παραμορφώσεις ή «γρέζια» στην αναπαραγωγή του ήχου.
Στις τηλεφωνικές κλήσεις το σύστημα αποκοπής θορύβου λειτουργεί εξαιρετικά, και κατάφερα να μιλήσω άνετα σε χώρους με αρκετό κόσμο και δρόμους με έντονο κυκλοφοριακό. Ο ήχος που ακούει ο συνομιλητής σας βέβαια είναι λίγο «φιμωμένος» αλλά μικρό το κακό μιας και θα καταφέρετε να μιλήσετε άνετα ακόμη και σε δύσκολους χώρους.

Συμπέρασμα


Η Huawei τα κατάφερε για άλλη μια φορά και έκανε την δουλειά μας πιο ενδιαφέρουσα. Βλέπετε όταν δοκιμάζεις gadgets για περισσότερα από 25 χρόνια δύσκολα βρίσκεις κάτι που να σε εντυπωσιάζει και να σε ιντριγκάρει να το ψάξεις.
Τα νέα FreeClip είναι μοναδικά από όπου και αν τα πιάσεις. Έχουν πρωτότυπη σχεδίαση, άριστη ποιότητα κατασκευής. Είναι απίστευτα βολικά και δεν κουράζουν σε πολύωρη χρήση, έχουν ανοικτή σχεδίαση άρα ενδείκνυνται για αθλητικές δραστηριότητες ή οδήγηση ενώ το πιο σημαντικό. Έχουν πολύ καλή απόδοση τόσο σε μουσικές ακροάσεις όσο και σε συνομιλία. Τα νέα Huawei FreeClip λοιπόν κερδίζουν επάξια την διάκριση Top Innovation του Matrix Life!

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R