ComputingREVIEWSHUAWEI MateBook D16: Το μεγάλο laptop μίκρυνε σε διαστάσεις και έγινε τεράστιο σε επιδόσεις

8 Ιουλίου, 202291/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
89%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
93%
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
96%
ΟΘΟΝΗ
89%
ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
91%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Το MateBook D16 είναι σίγουρα ένα από τα πιο ισορροπημένα και ποιοτικά laptop που μπορεί να βρει κανείς και εκτός από επιδόσεις και εξοπλισμό προσφέρει και μια μεγάλη οθόνη 16 ιντσών σε διαστάσεις που συγκρίνονται μόνο με ένα 15άρι φορητό. Μια εξαιρετική επιλογή σε ιδιαίτερα λογικό κόστος!

Η επιλογή ενός laptop είναι μια αρκετά εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν τα προσιτά, τα πανίσχυρα και τα gaming laptops. Η μόνη λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσέξεις είναι το μέγεθος. Είσαι συνεχώς σε κίνηση και θέλεις κάτι φορητό; Τότε θα επιλέξεις κάτι με οθόνη έως 13 ίντσες και ελαφριά κατασκευή. Το θέλεις για το σπίτι ή το γραφείο; Τότε ανεβαίνεις στις 15 ίντσες και το βάρος είναι το τελευταίο πράγμα που θα κοιτάξεις. Μετρημένα κουκιά οι επιλογές σου λοιπόν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα που η HUAWEI αποφάσισε να βάλει μια μικρή φωτιά στην κατηγορία με το νέο MateBook D16.
Το νέο αυτό φορητό λοιπόν συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία όλων των κατηγοριών και όπως φαίνεται έχει όλα τα προσόντα να γίνει μια μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Έτσι έχουμε από την μια λεπτό προφίλ και χαμηλό βάρος και από την άλλη τεράστια οθόνη 16 ιντσών και κορυφαίες επιδόσεις. Μπορούν όμως όλα αυτά να λειτουργήσουν αρμονικά και στην πράξη; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε!

 

 

Σχεδίαση & Ποιότητα


Το νέο MateBook D16 είναι ο ορισμός της απλότητας (με την καλή έννοια πάντα). Όμορφο μεταλλικό σασί, λεπτό προφίλ και ένας διακριτικός χαρακτήρας που το κάνει ιδιαίτερα «εύκολο» στο μάτι. Αυτό προσωπικά μου αρέσει καθώς ουδέποτε συγκινήθηκα με τα «bells and whistles», δηλαδή τις περίεργες γωνίες, τα φωτάκια τα λαμπάκια και τα κουδουνάκια που κρεμάνε κάποιοι κατασκευαστές στους φορητούς υπολογιστές. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά τα gaming laptops των οποίων η «λατερνοποίηση» είναι must.


Το D16 σου φαίνεται μεγάλο με την πρώτη ματιά, αλλά όταν το σηκώσεις στα χέρια σου καταλαβαίνεις ότι μπορεί να μεταφερθεί με άνεση ενώ σίγουρα χωράει στο backpack.
Είναι εντυπωσιακό το πως κατάφερε η HUAWEI να κάνει ένα laptop 16 ιντσών τόσο φορητό, και η απάντηση έρχεται από την ίδια την εταιρεία η οποία μας λέει ότι στην ουσία προσπάθησε να κρατήσει τις διαστάσεις από ένα 15άρι laptop και να χωρέσει μια μεγαλύτερη οθόνη. Το αποτέλεσμα φαίνεται να την δικαιώνει καθώς το MateBook έχει μέγιστο πάχος κάτι παραπάνω από 18 χιλιοστά ενώ και το βάρος είναι μόλις 1,7 κιλά!


Στην φορητότητα αυτή συνεισφέρει τα μέγιστα και ο φορτιστής-τροφοδοτικό των 65W το οποίο είναι μικρότερο από αυτό ενός κινητού!
Φυσικά ανοίγοντας το laptop βλέπεις ένα μεγάλο πληρέστατο και άνετο πληκτρολόγιο και ένα αρκετά μεγάλο touchpad και μπόλικο χώρο για να βολευτούν τα χεράκια σου όταν δουλεύεις.

Μεγάλη προσοχή έχει δώσει η HUAWEI και στο φινίρισμα καθώς το σασί από αλουμίνιο δείχνει ιδιαίτερα στιβαρό ενώ και οι ακμές του έχουν την σωστή επεξεργασία ώστε να μην κόβουν και να ενοχλούν τα χέρια.

 

Οθόνη, Εξοπλισμός & Επιδόσεις


Το νέο MateBook είναι εξοπλισμένο με μια πολύ καλή οθόνη LCD ανάλυσης 1080p. Σίγουρα η Huawei θα μπορούσε να βάλει μια οθόνη υψηλότερης ανάλυσης, αλλά τότε θα μιλούσαμε για ένα εντελώς διαφορετικό κόστος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η σειρά MateBook D έχει γίνει γνωστή για την εξαιρετική αναλογία τιμής / εξοπλισμού και επιδόσεων που πάντα προσφέρει.
Η οθόνη έχει aspect ratio 16:10, μια αναλογία η οποία τείνει να γίνει το standard καθώς βολεύει ιδιαίτερα στην πλοήγηση στο internet αλλά και την χρήση εφαρμογών. Τα πλαίσια της οθόνης είναι ιδιαίτερα μικρά και διακριτικά ενώ η φωτεινότητα των 300 nits είναι μια χαρά για τα περισσότερα σενάρια χρήσης.

Προσωπικά μου άρεσε η επίστρωση της οθόνης η οποία μειώνει τις ανακλάσεις του ήλιου και στις δοκιμές μου με βοήθησε να δουλέψω ακόμη και κάτω από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. Η οθόνη έχει ιδιαίτερα καλή απόδοση τόσο σε σενάρια εργασίας όσο και σε multimedia, τα χρώματά της είναι ζωντανά και ρεαλιστικά ενώ άριστη είναι και η ομοιομορφία των χρωμάτων σε όλο το panel.

Στην κορυφή της οθόνης υπάρχει και η απαραίτητη webcam η οποία έχει ανάλυση 1080p η οποία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις απαιτήσεις διαδικτυακών συναντήσεων που έχει επιβάλλει η εποχή μας. Η AI κάμερα λοιπόν μπορεί και προσαρμόζει την γωνία θέασης καθώς κινείστε ώστε να βρίσκεστε πάντα μέσα στο κάδρο. Ιδανικό δηλαδή για σενάρια που θέλετε να κάνετε κάποια παρουσίαση. Στις βιντεοκλήσεις σας θα βρείτε σύμμαχο και τα 4 συνολικά μικρόφωνα που ενσωματώνει το D16 τα οποία φιλτράρουν τους εξωτερικούς θορύβους και φροντίζουν να πιάνουν την φωνή σας ακόμη και σε απόσταση 5 μέτρων.

Κανένα παράπονο και στον τομέα της συνδεσιμότητας καθώς στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε δύο θύρες USB-C μια εκ των οποίων είναι και Display Port, μια θύρα HDMI και την έξοδο 3,5mm για τα ακουστικά.


Στην δεξιά πλευρά τώρα έχουμε δύο USB Type A κανονικού μεγέθους για την σύνδεση των περιφερειακών μας. Μοναδική έλλειψη αυτή ενός card reader αλλά προσωπικά λίγο με ενόχλησε αυτό μιας και το συγκεκριμένο φορητό δεν απευθύνεται σε δημιουργούς περιεχομένου που μεταφέρουν συνεχώς αρχεία από κάμερες.


Και μιας και μιλάω για μεταφορά αρχείων…και εδώ αν έχετε κινητό της HUAWEI αρκεί απλά να το ακουμπήσετε επάνω στο laptop και ευθύς θα έχετε τον έλεγχο του κινητού μέσα από το laptop. Εδώ η μεταφορά αρχείων γίνεται με απλό drag n drop και με μεγάλη ταχύτητα. Φυσικά δεν λείπει και η γνωστή συνδεσιμότητα Super Device της HUAWEI με την οποία μπορούμε να συνδέουμε ασύρματα περιφερειακά απίστευτα εύκολα και γρήγορα.

Στον τομέα των επιδόσεων τώρα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Στο εσωτερικό της συσκευής που έχω στα χέρια μου υπάρχει ένας Intel Core i7 12ης γενιάς (12700H) στα 45 Watt και 16GB μνήμης RAM. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το MateBook D16 σε καμία δοκιμή δεν ζεστάθηκε υπερβολικά και είχε πάντα ελάχιστο θόρυβο.

Ο σκληρός δίσκος είναι ένας NVMe 512GB ο οποίος προσφέρει ταχύτητα ανάγνωσης περίπου 3GB/sec και εγγραφής 2,3GB/sec.
Τέλος το υποσύστημα γραφικών είναι το Iris Xe (G7) το οποίο θα σας δώσει την δυνατότητα ακόμη και να παίξετε και κάποια παιχνίδια φτάνει φυσικά να μην ξεχάσετε ότι το D16 δεν είναι ένα gaming laptop.

 

Συμπέρασμα


Δοκίμασα το MateBook D16 για αρκετές ημέρες και σε διάφορα σενάρια χρήσης και μπορώ να πω ότι αυτό το laptop δεν θα πει όχι σε τίποτα. Μπορείς να κάνεις άνετα δουλειά γραφείου και να δουλεύεις ότι ημέρες με μεγάλα αρχεία Excel και παρουσιάσεις. Από την άλλη είναι τόσο ισχυρό που μπορείς να κάνεις με ευκολία επεξεργασία βίντεο και εικόνας σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, έχοντας πάντα υπόψιν σου ότι η οθόνη δεν έχει τα υψηλά standards που απαιτεί ένας επαγγελματίας φωτογράφος.
Το MateBook D16 είναι σίγουρα ένα από τα πιο ισορροπημένα και ποιοτικά laptop που μπορεί να βρει κανείς και εκτός από επιδόσεις και εξοπλισμό προσφέρει και μια μεγάλη οθόνη 16 ιντσών σε διαστάσεις που συγκρίνονται μόνο με ένα 15άρι φορητό.
Μια εξαιρετική επιλογή σε ιδιαίτερα λογικό κόστος!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *