Huawei MediaPad M5: High end tablet για εργασία και ψυχαγωγία “on the go”

27 Ιουλίου, 201891/100
ΤΙΜΗ
499€
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
90%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
95%
ΟΘΟΝΗ
92%
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
90%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Το MediaPad M5 είναι ένα tablet που καταφέρνει να κάνει εξαιρετικά όλα όσα υπόσχεται. Είναι κορυφαίο για multimedia χάρη στην οθόνη και τον φανταστικό ήχο από τα ηχεία Harman Kardon, άριστο για εργασία χάρη στην δυνατότητα σύνδεσης με πληκτρολόγιο και βολικό για καθημερινή χρήση χάρη στο σωστό του μέγεθος.

Τα tablet δεν θα λέγαμε ότι διανύουν και τις καλύτερες ημέρες τους τον τελευταίο καιρό, και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Ακούω συχνά ότι η αγορά των tablet χτυπήθηκε από τα κινητά, των οποίων οι οθόνες μεγάλωσαν και ακύρωσαν έτσι το μεγάλο ατού των tablet.
Σίγουρα σε κάποιο βαθμό έπαιξε και αυτό τον ρόλο του, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, αυτό σίγουρα είχε επιπτώσεις σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία, αυτή των 7ιντσων συσκευών. Για τα «μεγάλα» tablet κατά την δική μου γνώμη η κύρια αιτία είναι μια. Το λειτουργικό! Και εξηγούμαι.
Τόσο η Apple όσο και οι κατασκευαστές Android tablet για χρόνια προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές ότι ένα μεγάλο tablet είναι ένα εργαλείο για δουλειά. Το κακό για αυτούς είναι ότι τόσο το Ios όσο και το Android δεν φημίζονται για τις «επαγγελματικές» τους δυνατότητες, και έτσι οι καταναλωτές δεν βλέπουν τον λόγο να έχουν μαζί τους άλλο ένα Android ή IOS κινητό το οποίο απλά έχει μεγαλύτερη οθόνη. Τόσο απλά.

Και όμως, σε μια τόσο αρνητική για τα tablet αγορά, η Huawei έκανε μια ιδιαίτερα τολμηρή κίνηση και παρουσίασε ένα νέο προϊόν το οποίο ανήκει στην premium κατηγορία! Στο στόχαστρό της δεν βάζει την κατηγορία των Android tablets- αυτή άλλωστε έχει εξαφανιστεί-, αλλά το iPad.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ


Δεν χρειάζονται παρά λίγα δευτερόλεπτα για να σε κερδίσει η ποιότητα κατασκευής του M5. Είναι αρκετά λεπτό και ελαφρύ, ενώ η οθόνη καλύπτεται από ένα κυρτό κρύσταλλο 2.5D, κάτι που έχουμε δει σε πολλά κινητά αλλά είναι σπάνιο στην κατηγορία των tablet.
Αυτή η κυρτότητα το κάνει ευχάριστο στο κράτημα, ακόμη και αν χρειαστεί να το κρατήσει κανείς για αρκετή ώρα παίζοντας κάποιο παιχνίδι ή βλέποντας μια ταινία.

Είναι ιδανικό για να το κρατάς σε οριζόντια (landscape), και όπως φαίνεται η Huawei το μελέτησε καλά τοποθετώντας τα ηχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τα καλύπτουν τα χέρια σου. Τα πλήκτρα ενεργοποίησης και αυξομείωσης του ήχου βρίσκονται στην δεξιά πλευρά και δεν ενοχλούν καθόλου όταν το κρατάς για αρκετή ώρα.
Το aspect ratio της οθόνης είναι 16:10, κάτι που δείχνει ότι το M5 έχει έναν πιο «multimedia» προορισμό σε αντίθεση με το 4:3 ενός iPad. Το fingerprint reader βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης και φυσικά λειτουργεί και ως home button ενώ υποστηρίζει και gestures.

 

ΟΘΟΝΗ, ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ


Η οθόνη έχει την απολαυστική διαγώνιο των 10.8 ιντσών, είναι τεχνολογίας IPS και η ανάλυσή της φτάνει τα 2560×1600! Υψηλότερη δηλαδή από ανταγωνιστές όπως τα Samsung Galaxy Tab S3 και Lenovo Tab4 10 Plus. Η ποιότητα απεικόνισης είναι απλά εξαιρετική, ενώ η υψηλή ανάλυση κάνει την διαφορά τόσο σε κείμενο όσο και στην θέαση ταινιών. Η απόκρισή της είναι επίσης άριστη, κυρίως γιατί -σε αντίθεση με το νέο iPad- δεν υπάρχει κενό αέρος ανάμεσα στο IPS panel και την οθόνη αφής. Η οθόνη αυτή έχει πολύ καλή χρωματική απόδοση, το contrast είναι άψογο και είναι και αρκετά φωτεινή. Όχι η φωτεινότερη που έχουμε δει, αλλά στις μετρήσεις μας έδειξε ότι η φωτεινότητά της είναι εξαιρετικά ισορροπημένη σε όλη της επιφάνεια, κάτι που κάνει την εικόνα να έχει μεγάλη ομοιομορφία.

 

Εξαιρετική δουλειά έχει κάνει η Huawei και στον τομέα του ήχου. Υπάρχουν στην ουσία 4 ηχεία τα οποία φέρουν και την υπογραφή της Harman Kardon τα οποία βρίσκονται επάνω και κάτω από την οθόνη – όταν την κρατάτε οριζόντια- με αποτέλεσμα ο ήχος να δημιουργεί την αίσθηση του surround αλλά και αρκετά καλό στερεοφωνικό διαχωρισμό, κάτι απαραίτητο όταν βλέπετε την αγαπημένη σας ταινία ή σειρά. Μην περιμένετε μπάσα που θα κάνουν τα τζάμια να τρίζουν, είναι πολύ μικρές οι μονάδες για κάτι τέτοιο, αλλά θα ακούσετε αξιοπρεπώς ακόμη και μουσική.

«Πραγματικά είχα ξεχάσει πόσο απολαυστικό είναι να βλέπεις ταινίες ή να παίζεις παιχνίδια σε ένα tablet με μεγάλη και υψηλής ευκρίνειας οθόνη. Μάλιστα μπορείς να στριμάρεις υλικό μέσω Chromecast και να ανοίγεις και να κλείνεις εφαρμογές ταχύτατα, κάτι που δείχνει ότι το M5 μπορεί εύκολα να γίνει το κέντρο ψυχαγωγίας στο σπίτι.»

 

PRODUCTIVITY


Στην κάτω πλευρά του M5 υπάρχουν τα pin για την σύνδεση του MediaPad με την θήκη πληκτρολόγιο. Η τοποθέτηση γίνεται εύκολα και το tablet ασφαλίζει στην θέση του με δύο κλιπ. Το πληκτρολόγιο αυτό μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό ενός laptop όπως το MacBook Air, αλλά και πάλι είναι βολικό ενώ δεν λείπει και το απαραίτητο touchpad. Στην αρχή αυτού του άρθρου ανέφερα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των tablets είναι το λειτουργικό το οποίο δεν βοηθάει στο να κάνεις την δουλειά σου σωστά. Η Huawei όμως με το MediaPad M5 έχει ένα κρυφό χαρτί. Αυτό ονομάζεται Desktop Mode!

 

Αυτό το mode λειτουργίας το έχουμε δει και στα κινητά της εταιρίας, και με μια απλή σύνδεση με monitor έχετε στην διάθεσή σας ένα desktop το οποίο θυμίζει αρκετά τα Windows 10. Η λειτουργία desktop σας δίνει και πρόσβαση σε αρκετές εφαρμογές που υπάρχουν στο tablet, αλλά μην περιμένετε να δουλέψουν και όλες απροβλημάτιστα. Παρόλα αυτά, με το Μ5 θα δουλέψετε ευχάριστα σε ένα οικείο περιβάλλον, θα γράψετε τα κείμενα σας, θα έχετε πρόσβαση στα multimedia αρχεία και τις φωτογραφίες ενώ ταυτόχρονα η δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα 4G εγγυάται ότι θα κάνετε την δουλειά σας όπου και αν βρίσκεστε.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ


Στο εσωτερικό του Μ5 βρίσκουμε 4GB RAM, 64GB εσωτερικής μνήμης (αναβαθμίσιμη με microSD) και τον επεξεργαστή Kirin 960 S, μια αναβαθμισμένη έκδοση του απλού 960 η οποία στην ουσία προσθέτει και μια επιπλέον μονάδα επεξεργασίας για ΑΙ, όπως ακριβώς δηλαδή βρίσκουμε και στον κορυφαίο Kirin 970. Σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής εργασίας το σύνολο αυτό αποδίδει εξαιρετικά. Τα πάντα γίνονται απροβλημάτιστα και δεν πρόκειται να παρατηρήσετε κολλήματα ή ενοχλητικές καθυστερήσεις. Τέλος, το MediaPad σύμφωνα με την Huawei είναι συμβατό με την νέα τεχνολογία της εταιρίας GPU Turbo, κάτι που φυσικά θα αυξήσει τις επιδόσεις του στο gaming κατακόρυφα. Το update αυτό θα είναι σύντομα διαθέσιμο.

 


Δεν πιστεύουμε να αγοράσει κανείς ένα tablet για να βγάζει φωτογραφίες, αλλά παρόλα αυτά η Huawei έχει εξοπλίσει το M5 με μια κύρια κάμερα 13ΜP f / 2.2, και μια κάμερα για βιντεοκλήσεις 8MP f /2.2. Η κύρια κάμερα μας έδωσε πολύ καλές φωτογραφίες όσο ο φωτισμός ήταν αντίστοιχα καλός ενώ η μπροστινή κάμερα είναι επίσης καλή αλλά απαιτεί να κρατάτε το tablet οριζόντια.
Τέλος ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ενός tablet είναι σίγουρα η μπαταρία, και εδώ η Huawei έκανε επίσης πολύ καλή δουλειά. Η μπαταρία του Μ5 έχει χωρητικότητα 7500mAh, ιδανική δηλαδή για 3-4 ημέρες κανονικής χρήσης. Στα τεστ που τρέξαμε το MediaPad μας έδωσε 11 ώρες σε Wi-Fi και 12 ώρες αναπαραγωγή βίντεο ενώ για πλήρη φόρτιση της μπαταρίας χρειαστήκαμε σχεδόν 3 ώρες.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Το κόστος των 499€ μπορεί να ακούγεται τσουχτερό αλλά στην πραγματικότητα είναι άκρως ανταγωνιστικό για την κατηγορία. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι έχουμε ένα high end tablet με premium κατασκευή, οθόνη 2Κ και δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα κινητής.
Το MediaPad M5 είναι ένα tablet που καταφέρνει να κάνει εξαιρετικά όλα όσα υπόσχεται. Είναι κορυφαίο για multimedia χάρη στην οθόνη και τον φανταστικό ήχο από τα ηχεία Harman Kardon, άριστο για εργασία χάρη στην δυνατότητα σύνδεσης με πληκτρολόγιο και βολικό για καθημερινή χρήση χάρη στο σωστό του μέγεθος.