Huawei P50 Pro: Master στην φωτογραφία και bachelor στην πολυτέλεια

3 Μαΐου, 202293/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
94%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
95%
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
89%
ΚΑΜΕΡΕΣ
96%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η Huawei δεν φαίνεται να «μάσησε» από κυρώσεις και περιορισμούς και παρουσίασε ένα κινητό που τιμάει την ιστορία της φωτογραφικής σειράς P. Η συσκευή είναι πολυτελέστατη, με μοναδική σχεδίαση, υψηλότατο επίπεδο εξοπλισμού και φυσικά μια από τις καλύτερες κάμερες που μπορείς να αγοράσεις σήμερα.

Δεν πάει πολύς καιρός που η κυκλοφορία των κινητών της σειράς P της Huawei ήταν το tech γεγονός της χρονιάς. Όλοι γνωρίζαμε ότι το P στην γκάμα της Huawei σήμαινε «Photography», και υπήρχε πάντα μια μεγάλη αγωνία να δούμε τι νέο και πρωτοποριακό είχε να μας δείξει η μεγάλη κινεζική εταιρεία. Μάλιστα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η σειρά αυτή κινητών (μαζί με τα Mate φυσικά) άλλαξε δραματικά τον τρόπο που φωτογραφίζουμε με τα κινητά μας και έκανε τον ανταγωνισμό να τρέχει και σχεδόν πάντα να μην προφταίνει.
Έπειτα ακολούθησαν οι γνωστές κυρώσεις των ΗΠΑ στην Huawei και η στέρηση των υπηρεσιών της Google, κάτι που σίγουρα έκανε την προσμονή του κοινού να «ξεθωριάσει» ελαφρώς αλλά η αφοσίωση της κινεζικής εταιρείας στην ποιοτική φωτογραφία όχι απλά δεν μειώθηκε αλλά ακόμη και σήμερα συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα «must have» στις προτεραιότητες της εταιρείας.


Πάρτε για παράδειγμα το νέο HUAWEI P50 Pro. Το κινητό αυτό μπορεί να παρουσιάστηκε επίσημα στην Κινεζική αγορά τον Ιούλιο του 2021, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην κορυφή χάρη στις απίθανες φωτογραφικές του δυνατότητες.

 

Σχεδίαση και Ποιότητα


Το P50 Pro είναι μια στιλιστική όαση μέσα στην έρημο των ίδιων ή παρόμοιων κινητών. Και μιας και η σχεδίαση της κύριας κάμερας είναι αυτή που κάνει τα κινητά να ξεχωρίζουν, εδώ έχουμε την πρωτότυπη επιλογή δύο μεγάλων κύκλων οι οποίοι φιλοξενούν την τετραπλή κάμερα. Έτσι ενώ πασχίζεις να καταλάβεις αν το κινητό που βλέπεις στα χέρια κάποιου στην καφετέρια είναι Xiaomi, Realme, Oppo, OnePlus ή whatever… εδώ η σχεδίαση είναι τόσο μοναδική που είσαι απολύτως σίγουρος όχι απλά ότι βλέπεις κάποιο Huawei, αλλά το Huawei P50 Pro! Όχι ότι είχαμε παράπονο βέβαια από την Huawei μιας και στο παρελθόν μας έχει αποδείξει ότι δεν της αρέσει να αντιγράφει και προτιμάει να την αντιγράφουν.

Στις υπόλοιπες σχεδιαστικές λεπτομέρειες έχουμε όμορφες αρμονικές καμπύλες που δένουν εξαιρετικά με την κυρτή οθόνη στα πλάγια και ιδιαίτερα στιβαρή κατασκευή.
Το κινητό είναι ένα μασίφ κομμάτι από γυαλί και μέταλλο και δεν στρεβλώνει ακόμη και όταν πιέζεται (μην το κάνετε είναι κρίμα)΄. Μάλιστα το P50 Pro είναι το πρώτο κινητό που χρησιμοποιεί τον νέο τύπο γυαλιού «High aluminum lithium glass» το οποίο έχει εξελίξει η BYD Electronics σε συνεργασία με την Huawei. Σύμφωνα με την εταιρεία το γυαλί αυτό κάνει την πλάτη του κινητού πιο ανθεκτική σε κακομεταχείριση, κάτι πάντα καλοδεχούμενο φυσικά.


Έχω γίνει γραφικός, αλλά για άλλη μια φορά πιάνω ένα κινητό της Huawei στο χέρι μου και πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται «Πως γίνεται κανείς άλλος κατασκευαστής να μην μπορεί να πετύχει αυτό το επίπεδο πολυτέλειας και προσοχής στην λεπτομέρεια».
Τέλος παρά την πολυτελή κατασκευή το κινητό περνάει προδιαγραφές IP68 κάτι που σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα είναι απόλυτα προστατευμένο από σκόνη και νερό.

 

Οθόνη


Απλά υπέροχη η οθόνη OLED 6.6 ιντσών που διαθέτει το P50 Pro. Έχει ανάλυση 2700×1228, το pixel density φτάνει τα 450ppi, έχει ρυθμό ανανέωσης 120Hz και 300Hz sampling rate.

Φυσικά υποστηρίζει χρώμα 10bit και δεν λείπει το HDR10+ για να απολαμβάνετε τα multimedia. Με χειροκίνητη ρύθμιση η φωτεινότητα είναι κοντά στα 600nits ενώ στην αυτόματη ρύθμιση ανεβαίνει στα 750nits. Στις δοκιμές μας η οθόνη είναι χρηστικότατη ακόμη και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια. Φυσικά υπάρχουν και οι απαραίτητες ρυθμίσεις και έτσι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε Normal και Vivid με την Normal ρύθμιση να δίνει εξαιρετική ακρίβεια και την Vivid να κάνει την εικόνα πιο εντυπωσιακή για τα περισσότερα μάτια.

Τέλος στην ρύθμιση του ρυθμού ανανέωσης έχουμε Dynamic, High και Standard. Το τελευταίο κλειδώνει την ανανέωση στα 60Hz, το Dynamic κάνει χρήση των 90Hz στα περισσότερα σενάρια αλλά δίνει και 120Hz όταν απαιτείται και το High ανεβαίνει στα 120Hz για όλες τις χρήσεις αλλά κατεβαίνει στα 60Hz στις στατικές εικόνες.

 

Software και Επιδόσεις


Το P50 Pro έρχεται με το EMUI 12 στην Ευρώπη και το Harmony OS 2.0 στην Κίνα. Μην μας ρωτήσετε ποιες είναι οι διαφορές καθώς το interface είναι ίδιο και απαράλλαχτο και απίστευτα οικείο για όποιον έχει χρησιμοποιήσει κινητό της Huawei στο παρελθόν. Φυσικά το λειτουργικό βασίζεται στο Android 11 οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας με εφαρμογές.

Google services δεν υπάρχουν και εδώ, αλλά όπως έχω πει και στο παρελθόν μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα μέσω του Petal Search της Huawei ενώ και το Huawei AppGallery είναι πληρέστατο και ενημερωμένο. Λεπτομέρειες που λατρεύω προσωπικά είναι η δυνατότητα να μεγαλώνεις φακέλους με αγαπημένες εφαρμογές για ευκολότερη πρόσβαση, αλλά και το notification center που κατεβαίνει με ένα swipe από την επάνω δεξιά πλευρά. Μάλιστα εκεί μέσα θα βρείτε και το Device+ (ή αλλιώς Super Device στο Harmony OS) το οποίο βλέπει άμεσα όλες τις συμβατές συσκευές που βρίσκονται κοντά και μπορείς να συνδεθείς με αυτές με ένα απλό πάτημα.


Για τις επιδόσεις εδώ φροντίζει ο Qualcomm Snapdragon 888, ένας επεξεργαστής που συνεχίζει να προσφέρει άριστες επιδόσεις. Το κινητό που έχουμε στα χέρια μας έχει επίσης 8GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εσωτερική μνήμη είναι αναβαθμίσιμη μέσω καρτών NanoMemory.
Στην πράξη σε καθημερινή χρήση βρήκα το P50 Pro σβέλτο με άμεσα ανταπόκριση σε κάθε εντολή των δαχτύλων μου. Βέβαια ο Snapdragon 888 είναι γνωστός για την ατελείωτη όρεξη του για ενέργεια οπότε παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του EMUI η αυτονομία της μπαταρίας είναι χαμηλότερη από αυτή των συσκευών με τον επεξεργαστή Kirin.

Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει και η ταχεία φόρτιση των 66W η οποία σώζει την κατάσταση και μπορεί να γεμίσει την μπαταρία των 4360mAh σε λιγότερα από 40 λεπτά.

 

Ultimate Camera phone


Για τις κάμερες του P50 Pro έχω ακούσει πολλά. Σε κάποια συμφωνώ και σε κάποια άλλα τα οποία διατυπώνουν παράπονα για την απόδοση διαφωνώ κάθετα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Huawei P50 Pro βρισκόταν στην κορυφή της λίστας του DXOMark για πάρα πολύ καιρό και το μοναδικό τηλέφωνο που κατάφερε να το εκθρονίσει είναι το Honor Magic 4 Ultimate στο οποίο παρεμπιπτόντως κάτι μου λέει ότι έχει βάλει και η Huawei το χεράκι της.
Η κύρια κάμερα του P50 Pro είναι απλά κορυφαία, και διαπρέπει σε όλα τα διαφορετικά σενάρια λήψης.
Και εδώ υπάρχει η υπογραφή της Leica η οποία και πάλι όπως φαίνεται κάνει την διαφορά. Η «στρατιά» των αισθητήρων που ενσωματώνει αποτελείται από:
Κύριος αισθητήρας 50MP 1 /1.56’’ με Quad-Bayer φίλτρο πίσω από έναν 23mm φακό με διάφραγμα f /1.8 και OIS, PDAF και Laser AF υποβοήθηση.
Δεύτερος είναι ο υπέρ ευρυγώνιος των 13MP f /2.2 ο οποίος μάλιστα διαθέτει και AF (αυτόματη εστίαση) άρα μπορείς να κάνεις και ιδιαίτερα κοντινές λήψεις.
Επόμενος είναι ένας αισθητήρας μονοχρωματικός με ανάλυση 40MP ο οποίος φροντίζει να περνάει περισσότερο φως στις νυχτερινές λήψεις αλλά και να βελτιώνει την λεπτομέρεια και να μειώνει στο ελάχιστο τις παραμορφώσεις.
Τελευταίος αλλά όχι καταϊδρωμένος έρχεται ο τηλεφακός των 64MP. Ο αισθητήρας αυτός έχει φίλτρο Bayer, είναι αντιστοιχίας 90mm με f /3.5, διαθέτει OIS και περισκοπικό φακό ο οποίος προσφέρει οπτικό zoom 3.5x. Το επίπεδο του zoom μπορεί να ανέβει έως και το 7x χωρίς ορατή πτώση στην ποιότητα της εικόνας. Το οπλοστάσιο της κάμερας συμπληρώνουν το διπλό LED φλας, ένα laser για την υποβοήθηση της εστίασης και ένας αισθητήρας multispectral color temperature ο οποίος φροντίζει για την σωστή αναπαραγωγή των χρωμάτων αλλά και την ισορροπία του λευκού σε όλες τις κάμερες.

Ακόμη και η selfie κάμερα των 13MP διαθέτει αυτόματη εστίαση και phase detection ενώ επιτρέπει την επιλογή λήψης σε 3 modes. Ευρυγώνια λήψη 18mm, 0.8x 21mm και 1x 27mm.

Η εφαρμογή κάμερας της Huawei είναι η γνωστή που έχουμε δει και στα προηγούμενα κινητά της, είναι εύχρηστη και φιλική και διαθέτει όλες εκείνες τις λειτουργίες (φίλτρα Leica, AI κλπ) αλλά και Pro mode για τις φωτογραφίες αλλά και το βίντεο.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια μικρή (ή μεγάλη παρένθεση). Οι γενικές λήψεις είναι η μεγάλη παγίδα μέσα στην οποία πέφτουν όλοι ανεξαρτήτως γνώσεων και εμπειρίας. Σήμερα όλα τα κινητά από τα 350€ και επάνω μπορούν να τραβήξουν εντυπωσιακά καλές φωτογραφίες. Όταν όμως θέλεις να δοκιμάσεις συσκευές των 1000+ ευρώ θα πρέπει να σταθείς στις μικρές λεπτομέρειες. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεθοδολογία και να κάποιες standard διαδικασίες. Απλά με το μάτι δεν κάνεις δουλειά γιατί είναι το πλέον αναξιόπιστο εργαλείο. Εγώ για παράδειγμα μπορεί να έχω μυωπία, εσύ αστιγματισμό ενώ ο άλλος μια μικρής μορφής αχρωματοψία. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι ο καθένας από εμάς θα αντιληφθεί διαφορετικά μια γενική φωτογραφία.
Για την σωστή αξιολόγηση λοιπόν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα σωστά εργαλεία. Ένα καλό καλιμπραρισμένο μόνιτορ, ένα επαγγελματικό λογισμικό και σωστή μεθοδολογία.
Φυσικά μια εικόνα μπορεί να αξιολογηθεί υποκειμενικά και αντικειμενικά. Ο υποκειμενικός τρόπος είναι τα ματάκια μας ο οποίος σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο αλλά δεν είναι πάντα ο σωστός. Για την αντικειμενική αξιολόγηση τώρα θα πρέπει να εμβαθύνουμε στην εικόνα μεταφορικά και κυριολεκτικά. Θα πρέπει με την χρήση software (πχ Photoshop) να ζουμάρουμε την εικόνα σε μεγάλο βαθμό ώστε να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες του αισθητήρα, του φακού και του λογισμικού της κάμερας. Ένα crop 100% αρχίζει να αποκαλύπτει πράγματα που δεν είναι ορατά σε ένα γενικό πλάνο όπως χρωματικές αλλοιώσεις, παραμορφώσεις, θόρυβο ή υπερβολικά επιθετική επεξεργασία από τους αλγόριθμους του κάθε κατασκευαστή.

Αρχής γενομένης από αυτό το review λοιπόν θα ξεκινήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση των καμερών των κινητών. Αυτό είναι κάτι που θα γίνεται στα κορυφαία κινητά τα οποία διακρίνονται για τις φωτογραφικές τους επιδόσεις οπότε μην περιμένετε να δείτε κάποιο αντίστοιχο review σε συσκευές των 100-150 ευρώ.
Στην λίστα με τις υπό αξιολόγηση παραμέτρων θα είναι πάντα τα ακόλουθα:
1 Χρωματική απόδοση
2 Απόδοση υφών και λεπτομέρειας
3 Θόρυβος και Νυχτερινή λήψη
4 Artifacts
5 Zoom
6 Video

Κάποιες από αυτές τις αξιολογήσεις θα γίνονται σε σύγκριση με άλλα ανταγωνιστικά και φυσικά παρόμοιου κόστους κινητά. Σε αυτό το review επιλέξαμε να συγκρίνουμε το Huawei P50 Pro με το κορυφαίο κινητό της Samsung το Galaxy S22 Ultra, ένα κινητό που το έχουμε λατρέψει και είναι ένα πραγματικό αριστούργημα.
Και κάπου εδώ κλείνει η παρένθεση και συνεχίζουμε με το review των καμερών του P50 Pro.

Οι λήψεις από τον κύριο αισθητήρα είναι απλά μαγικές, και το καλύτερο είναι ότι δίνει αυτά τα αποτελέσματα ανεξάρτητα από τα επίπεδα του φωτός.

Στην εικόνα βλέπουμε μια εξαιρετική ομοιομορφία στον φωτισμό και το χρώμα και καμία απολύτως ανάκλαση παρά τον έντονο ήλιο.

Ακόμη και την νύχτα δεν παρατηρείται καθόλου θόρυβος ενώ και το contrast είναι εξαιρετικό.

100% zoom in detail

Μεγάλη ακρίβεια στους τόνους του δέρματος και αξιόλογη λεπτομέρεια (μαλλιά) ακόμη και με 100% zoom στην εικόνα.

Στην επόμενη δοκιμή θελήσαμε να δούμε το πως αποτυπώνονται οι διαφορετικές υφές σε διάφορα σενάρια φωτισμού. Δηλαδή σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους αλλά και με ιδιαίτερα χαμηλό φως. Τα αποτελέσματα και εδώ μας εξέπληξαν.

P50 Pro 100% crop
S22 Ultra 100% crop

Η εικόνα με το κουκουνάρι μας δίνει μια εικόνα για το πόσο διακριτική είναι η επεξεργασία της κάμερας του Huawei σε σύγκριση με αυτή του S22 Ultra. Με zoom 100% βλέπουμε ότι ενώ το P50 Pro καταφέρνει να δείχνει πιο ρεαλιστικά την υφή η επεξεργασία του S22 Ultra δημιουργεί μια υπερβολική οξύτητα.

P50 Pro 200% crop
S22 Ultra 200% crop

Αν μάλιστα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο crop βλέπουμε ακόμη πιο καθαρά την διαφορετική προσέγγιση που έχουν τα δύο κινητά στην επεξεργασία της υφής με το Samsung να επιλέγει μια αρκετά πιο επιθετική και παρεμβατική επεξεργασία.

P50 Pro 100% crop
S22 Ultra 100% crop

Και στο παράδειγμα του φύλλου με τις σταγόνες της βροχής βλέπουμε σημαντικές διαφορές. Το P50 Pro δεν χάνει λεπτομέρεια και είναι χαρακτηριστικό ότι βλέπουμε και τα «νεύρα» του φύλλου. Στην εικόνα του S22 Ultra τα νεύρα αυτά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

P50 Pro
S22 Ultra
Lumix G100

Στην 3η και τελευταία δοκιμή μας βλέπουμε το πως διαχειρίζεται η κάμερα υφές αλλά και άλλα αντικείμενα όπως το σκουριασμένο σύρμα, το λουλούδι κλπ. Σε αυτή την περίπτωση βάλαμε και μια λήψη από μια πολύ καλή mirrorless φωτογραφική μηχανή την Panasonic G100. Και εδώ το P50 Pro τα πήγε απλά εξαιρετικά. Μάλιστα η απόδοση της υφής του σκουριασμένου σύρματος θα λέγαμε ότι πλησιάζει αυτή της mirrorless. Το S22 Ultra για άλλη μια φορά προδόθηκε από την υπερβολική επεξεργασία εικόνας η οποία κατά κάποιο τρόπο «μουτζουρώνει» την λεπτομέρεια της υφής.

Η ευρυγώνια κάμερα είναι άλλο ένα μεγάλο όπλο του P50 Pro. Όπως αναφέραμε ήδη διαθέτει autofocus και μπορεί να τραβήξει εντυπωσιακά καλές φωτογραφίες. Μάλιστα το σύστημα για την αυτόματη διόρθωση των παραμορφώσεων στα άκρα λειτουργεί υποδειγματικά οπότε δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με «περίεργες» λήψεις.

Η περισκοπική κάμερα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχει αισθητήρα 64MP, OIS και προσφέρει 3,5x οπτικό zoom με τις φωτογραφίες να σώζονται στα 16MP. Αυτή η κάμερα όμως μπορεί να δώσει και lossless zoom 7x κάνοντας crop την εικόνα. Φυσικά μαζί με το ψηφιακό το zoom μπορεί να φτάσει στο 100x και όπως θα δείτε και από τις εικόνες το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και το upscale που γίνεται στην ανάλυση δεν είναι τόσο επιθετικό.

Φωτογραφικό κινητό της Huawei χωρίς φανταστικές επιδόσεις στις νυχτερινές λήψεις δεν νοείται. Έτσι και το P50 Pro μπορεί να κάνει θαύματα, και βλέπει πράγματα που ακόμη και τα μάτια σας θα δυσκολευτούν πολύ να δουν.

Οι φωτογραφίες που βλέπετε έχουν τραβηχτεί τον Φεβρουάριο στις 10:20 το βράδυ σε δρόμο όπου δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός. Είναι απορίας άξιο το πως μπορεί η κάμερα του P50 Pro όχι απλά να τραβήξει φωτογραφία αλλά να αποτυπώσει και την υφή στο γρασίδι αλλά και από τα τούβλα της καμινάδας.

Στις δύο συγκριτικές φωτογραφίες βλέπουμε την ίδια λήψη από το P50 Pro και από το S22 Ultra. Και τα δύο κινητά κατάφεραν να αποτυπώσουν όλη την λεπτομέρεια σε χαμηλό φωτισμό ενώ και τα χρώματα παραμένουν σε καλά επίπεδα.
Εντυπωσιακά είναι τα πράγματα και στον τομέα του βίντεο. Το κινητό μπορεί να κάνει λήψη βίντεο σε ανάλυση έως και 4K στα 60 καρέ με την κύρια και την μονοχρωματική κάμερα αλλά και με τον τηλεφακό. Το ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης είναι μόνιμα ενεργοποιημένο και κάνει αρκετά καλή δουλειά.

Στην εικόνα παρατηρούμε ότι υπάρχει αρκετή λεπτομέρεια και ισορροπημένη χρωματική απόδοση. Μια μικρή πτώση στην οξύτητα πιθανότατα οφείλεται στο σύστημα σταθεροποίησης αλλά δεν είναι κάτι που ενοχλεί.

Εντυπωσιακή είναι και η χρήση zoom στο βίντεο. Στο παράδειγμα βλέπουμε έως και 10x zoom με την εικόνα να μην χαλάει δραματικά. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που σίγουρα θα το αξιοποιήσετε αυτό το καλοκαίρι στις διακοπές.

Συνολικά λοιπόν θα λέγαμε ότι οι κάμερες του Huawei P50 Pro το κάνουν ένα από τα καλύτερα camera phones που μπορεί κανείς να αποκτήσει σήμερα, και φυσικά δικαίως βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ειδικών του DXOMark.

 

Συμπέρασμα


Η Huawei δεν φαίνεται να «μάσησε» από κυρώσεις και περιορισμούς και παρουσίασε ένα κινητό που τιμάει την ιστορία της φωτογραφικής σειράς P. Η συσκευή είναι πολυτελέστατη, με μοναδική σχεδίαση, υψηλότατο επίπεδο εξοπλισμού και φυσικά μια από τις καλύτερες κάμερες που μπορείς να αγοράσεις σήμερα. Ναι, δεν έχει Google Services αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να βρεις και να εγκαταστήσεις from day one. Για όλους τους παραπάνω λόγους, το νέο (στην Ελλάδα) Huawei P50 Pro κερδίζει την διάκριση Top Choice με το σπαθί του!