Η Apple ετοιμάζει τους δικούς της επεξεργαστές με 32 πυρήνες και φέρνει απίστευτες επιδόσεις!

8 Δεκεμβρίου, 2020

Η παρουσίαση των νέων Mac με το «σπιτικό» Μ1 chip της Apple ήταν μόνο η αρχή. Για το μέλλον σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη πιο εντυπωσιακές κινήσεις από την εταιρεία, και κάποια chip τα οποία θα αλλάξουν δραματικά την κατηγορία των personal computers.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Apple ήδη δοκιμάζει τους επεξεργαστές επόμενης γενιάς οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τον Μ1. Μάλιστα δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε και πολύ για να τους δούμε, μιας και αυτοί ίσως κάνουν την εμφάνισή τους το Φθινόπωρο του 2021.

Για τα MacBook Pro και iMac η Apple ετοιμάζει ένα chip με 16 πυρήνες υψηλής απόδοσης και 4 πυρήνες με χαμηλές απαιτήσεις σε ενέργεια. Αν λάβουμε υπόψιν μας την απόδοση του Μ1 σε σύγκριση με τις επιδόσεις των αντίστοιχων Intel καταλαβαίνουμε ότι το νέο αυτό chip τουλάχιστον από πλευράς επιδόσεων αναμένεται να «σκοτώνει».
Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα πρώτα να δούμε chip με 8 ή και 12 πυρήνες υψηλής απόδοσης, γιατί ως γνωστόν το εμπόριο απαιτεί μικρά βήματα εξέλιξης για μέγιστο κέρδος.

Η πιο εντυπωσιακή πληροφορία του Bloomberg πάντως είναι αυτή που μιλάει για SoC με 32 πυρήνες υψηλής απόδοσης! Αυτό το επίπεδο επιδόσεων θα φέρει σίγουρα δραματικές αλλαγές στην κατηγορία των desktop PC’s, και σίγουρα θα κάνει την Intel να κοιμάται ανήσυχα τα βράδια.
Το ίδιο εντυπωσιακά θα είναι τα πράγματα και στον τομέα των γραφικών. Ο Μ1 είναι διαθέσιμος σε εκδόσεις με 7πύρηνες και 8πύρηνες κάρτες γραφικών αλλά ήδη ακούγεται ότι η επόμενη γενιά θα 16 και 32 πυρήνες.
Για το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022 η Apple σχεδιάζει να παρουσιάσει επεξεργαστές με 64 και 128 πυρήνες γραφικών, κάτι που επίσης θα φέρει τεράστιες αλλαγές στα workstations τα οποία χρησιμοποιούνται για απαιτητικές εργασίες.

Η Apple πήρε ένα μεγάλο ρίσκο να απαρνηθεί τα προϊόντα της Intel, αλλά η απόφασή της αυτή μέρα με την ημέρα μοιάζει ολοένα και πιο λογική.