Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί TikTok και Meta για την διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου

20 Οκτωβρίου, 2023

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η ΕΕ ξεκινά έναν νέο πόλεμο, έναν πόλεμο στο διαδίκτυο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει προθεσμία μιας εβδομάδας στις εταιρείες TikTok και Meta για να δώσουν εξηγήσεις και λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό, την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της διάδοσης τρομοκρατικού, βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες τους (μέσω Reuters).
Η Επιτροπή έστειλε το επίσημο αίτημα στις δύο εταιρείες, καθώς ερευνητές επισημαίνουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Εάν οι εταιρείες δεν παράσχουν ικανοποιητικές εξηγήσεις και δεν μπορούν να προβάλουν ένα πειστικό επιχείρημα για το πώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μπορεί να ξεκινήσει έρευνες που μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε πρόστιμα.


Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το TikTok και το Facebook και το Instagram της Meta, καλούνται να κάνουν περισσότερα για να κατεβάσουν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμα που φτάνουν το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για το διαδικτυακό περιεχόμενο, γνωστούς ως Digital Services Act (DSA), που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ.
Η Meta και το TikTok “πρέπει να παράσχουν τις ζητούμενες πληροφορίες στην Επιτροπή έως τις 25 Οκτωβρίου 2023 για τα ερωτήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης και έως τις 8 Νοεμβρίου 2023 για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών”, ανέφερε η Επιτροπή.

REUTERS