Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσημα την αφαίρεση των φορτιστών από την συσκευασία των συσκευών

24 Σεπτεμβρίου, 2021

Και όμως, μπορεί να νομίζετε ότι η αφαίρεση των φορτιστών από τις συσκευασίες κινητών τηλεφώνων είναι μια «παραξενιά» των κατασκευαστών, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Βλέπετε με ένα επίσημο δελτίο τύπου, η Ευρωπαική Επιτροπή ενημερώνει ότι μεταξύ άλλων ότι στο μέλλον οι συσκευές δεν θα έχουν φορτιστές μέσα στην αρχική τους συσκευασία. Η λέξη συσκευές περιλαμβάνει κινητά, tablets, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, φορητά ηχεία και φορητές κονσόλες παιχνιδιών.

Thierry Breton

Η Επιτροπή με την νέα νομοθεσία που θέλει να περάσει προτείνει τα εξής:

Μια standard θύρα φόρτισης για όλες τις συσκευές: Πιο συγκεκριμένα θύρα USB-C, κάτι που σίγουρα δεν αρέσει σε κάποιους κατασκευαστές με το δαγκωμένο μήλο στο λογότυπό τους.

Μια εναρμονισμένη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης: Η επιβολή του μέτρου αυτού θα περιορίζει τους κατασκευαστές από το να μειώνουν αδικαιολόγητα την ταχύτητα φόρτισης και θα εξασφαλίζει ότι όλα μας τα gadget θα παραμένουν τον ίδιο περίπου χρόνο στον φορτιστή.

Αφαίρεση του φορτιστή από την συσκευασία: Σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή το κάθε σπίτι έχει κατά μέσο όρο 3 φορτιστές μέσα στο σπίτι οπότε δεν χρειάζεται άλλος ένας.

Σαφής ενημέρωση καταναλωτών: Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να ενημερώνουν αναλυτικά για τις ταχύτητες φόρτισης και για το αν οι συσκευές τους υποστηρίζουν την ταχεία φόρτιση.

Οι παραπάνω αποφάσεις έχουν τα θετικά τους αλλά και τα αρνητικά τους. Βλέπετε είναι αλήθεια ότι τα σπίτια μας έχουν γεμίσει φορτιστές, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η τεράστια πλειοψηφία αυτών είναι παλαιότερης τεχνολογίας. Αν λοιπόν αγοράσουμε ένα κινητό το οποίο υποστηρίζει υπέρ ταχεία φόρτιση (50W, 67W, 100W) τότε οι παλιοί φορτιστές θα είναι κυριολεκτικά άχρηστοι. Αυτό θα επιβαρύνει σημαντικά τον καταναλωτή μιας και οι φορτιστές αυτοί δεν είναι καθόλου φτηνοί. Από την άλλη αυτό θα μειώσει σημαντικά του 11.000 τόνους άχρηστων φορτιστών που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Η επιβολή της standard θύρας φόρτισης όπως αναφέραμε και παραπάνω επηρεάζει κατά κύριο λόγο την Apple η οποία θα πρέπει να κάνει την μετάβαση από την θύρα Lightning σε USB-C.

Οι προτάσεις αυτές της Επιτροπής δεν είναι τελικές, καθώς θα πρέπει πρώτα να πάρουν έγκριση από την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο. Σε περίπτωση έγκρισης οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν μέσα σε 24 μήνες.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ