Η Ινδία θέλει να κατασκευάσει το δικό της διαστημικό σταθμό και να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2040

21 Οκτωβρίου, 2023

Η χώρα σχεδιάζει την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή το 2025, αρκετό καιρό πριν δηλαδή εστιάσει στους πιο φιλόδοξους στόχους της.

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό έως το 2035 και να πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι πέντε χρόνια αργότερα. Η χώρα έχει ενισχύσει το διαστημικό της πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, καθώς έγινε η πρώτη στον κόσμο που προσγείωσε με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο, εκτόξευσε ένα σκάφος για τη μελέτη του ήλιου. Όμως, οι επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Η επερχόμενη αποστολή Gaganyaan θα είναι η πρώτη φορά που η Ινδία θα στείλει αστροναύτες στο διάστημα χρησιμοποιώντας τις δικές της δυνατότητες, και τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δοκιμές των οχημάτων που θα υποστηρίξουν ένα ανθρώπινο πλήρωμα.

Σε μια συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, η διαστημική υπηρεσία της χώρας παρουσίασε ένα σχέδιο για την επίτευξη της πρώτης επανδρωμένης εκτόξευσης το 2025, πριν από την ενδεχόμενη αποστολή της στη Σελήνη. Προς το παρόν έχει οριστεί μια πτήση επίδειξης του δοκιμαστικού οχήματος του συστήματος διαφυγής πληρώματος για τις 21 Οκτωβρίου και αργότερα θα στείλει το όχημα εκτόξευσης σε τρεις δοκιμαστικές αποστολές χωρίς ανθρώπους στο σκάφος. Συνολικά, η Ινδία σχεδιάζει περίπου 20 δοκιμές πριν από την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα.

Η χώρα λέει ότι κατασκευάζει μια νέα εξέδρα εκτόξευσης και ένα όχημα εκτόξευσης επόμενης γενιάς για να καταστήσει εφικτούς τους ομολογουμένως “φιλόδοξους” στόχους της. Εκτός από τη δημιουργία του Bharatiya Antariksha Station – ή του Ινδικού Διαστημικού Σταθμού – έως το 2035 και την εκτόξευση επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι έως το 2040, η Ινδία έχει επίσης στο στόχαστρό της διαπλανητικές αποστολές. Ο Μόντι εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη ενός τροχιοδρόμου στην Αφροδίτη και μιας προσεδάφισης στον Άρη, επίσης.