Η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το κλείσιμο του App Store ως απάντηση στις επιθέσεις σε TikTok και WeChat

21 Αυγούστου, 2020

Μπορεί η Google να έχει γίνει αρκετά εχθρική απέναντι στην Κίνα, αλλά εταιρείες όπως η Apple συνεχίζουν να έχουν άριστες σχέσεις. Το θέμα είναι για πόσο θα κρατήσει αυτό…

Η Apple είναι σίγουρο ότι δεν θέλει προβλήματα με την Κίνα μιας και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αγορές της. Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ όμως αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο σοβαρός και η Κίνα αναμένεται να δώσει τις δικές της «απαντήσεις» εφαρμόζοντας μια νομοθεσία την οποία είχε βάλει στον «πάγο» για χάρη της Apple.

Σύμφωνα λοιπόν με την κινεζική νομοθεσία, τα app stores πρέπει να ανήκουν ή να έχουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών κινεζικές εταιρείες. Η Apple με ένα περίεργο τρόπο κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να εξαιρείται από αυτόν τον νόμο.
Η πρόσφατη επίθεση Τραμπ στα TikTok και WeChat τα οποία και πίεσε (με άκρως δημοκρατικό τρόπο) να πουληθούν σε αμερικανικές εταιρείες ή να κλείσουν όπως φαίνεται έκανε την κινεζική κυβέρνηση να σκέφτεται σοβαρά να απαντήσει εφαρμόζοντας τον “παγωμένο” αυτό νόμο.

Τι θα σημαίνει αυτό για την Apple; Μα φυσικά την απόλυτη καταστροφή και την αποχώρησή της από την κινεζική αγορά μιας και είναι σίγουρο ότι δεν έχει καμία διάθεση να πουλήσει το App Store στους κινέζους.
Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει ήδη η Apple και το οποίο ονομάζεται WeChat. Βλέπετε αυτό είναι το δημοφιλέστερο app για επικοινωνία στην Κίνα με περισσότερους από 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες να το χρησιμοποιούν καθημερινά. Η απαγόρευσή του από τις ΗΠΑ σημαίνει ότι εκατομμύρια κινέζοι θα αφήσουν τα iPhone και θα αναγκαστούν να επιλέξουν ένα Android κινητό. Δηλαδή απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων από ακυρώσεις υπηρεσιών και αγορές εφαρμογών στο κατάστημα της Apple.

Δεν γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος Τραμπ έχει μιλήσει με τον Θεό για το συγκεκριμένο θέμα και τι ακριβώς τον έχει συμβουλέψει, αλλά η οργή των κινέζων έρχεται και μπορεί να μην έχει Θεϊκή προέλευση αλλά θα έχει σίγουρα τρομερές οικονομικές συνέπειες για την εταιρεία “καμάρι” των ΗΠΑ.