Η Lenovo παρουσιάζει το όραμά της για το μέλλον των laptops στην MWC 2024

28 Φεβρουαρίου, 2024

Οι φορητοί υπολογιστές είναι αρκετά βαρετοί. Ναι είναι χρήσιμοι και λειτουργικοί, αλλά κατά τα άλλα απίστευτα βαρετοί. Ελάτε παραδεχτείτε το, κανείς από εσάς δεν έμεινε άφωνος από το unboxing ενός laptop!

Για αυτό φταίει ότι ο συνολικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου με τα χρόνια, και στον τομέα του design θα λέγαμε οι εταιρείες έχουν πιάσει «ταβάνι». Και όμως, η Lenovo αμφισβητεί αυτό το status quo με την τελευταία της ιδέα. Στο MWC 2024, η εταιρεία παρουσίασε το Lenovo Project Crystal, έναν φορητό υπολογιστή με εντελώς διάφανη οθόνη!

Είχαμε ακούσει για αυτή την συσκευή πριν λίγες εβδομάδες, αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε να την δούμε από κοντά. Τώρα θα ρωτήσετε, ποιο είναι το νόημα ενός διάφανου laptop. Σύμφωνα με την Lenovo λοιπόν, ο υπολογιστής αυτός διαθέτει και μια κάμερα στο πίσω μέρος του και έτσι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Η ίδια η οθόνη είναι κατασκευασμένη με ένα πάνελ microLED ενώ ο ίδιος ο υπολογιστής εγκαταλείπει επίσης το παραδοσιακό φυσικό πληκτρολόγιο για ένα γυάλινο πληκτρολόγιο που βασίζεται στην αφή. Αυτό προσθέτει ακόμη ένα sci fi στοιχείο στην εμφάνιση αλλά είναι αλήθεια ότι δεν είναι και ότι πιο βολικό για την πληκτρολόγηση μεγάλων κειμένων.

Πριν ενθουσιαστείτε, το Project Crystal είναι προς το παρόν ένα proof-of-concept. Δεν υπάρχουν σχέδια για τη μετατροπή του σε πραγματικό προϊόν και στην ουσία δημιουργήθηκε για να επιδείξει τη χρήση των οθονών microLED και την ενσωμάτωση AI. Ίσως μια μέρα να δούμε τέτοιους φορητούς υπολογιστές να βγαίνουν στην αγορά. Προς το παρόν είναι απλά ένα πραγματικά ωραίο κομμάτι τεχνολογίας.