Η MediaTek ετοιμάζει το Pentonic 2000 SoC και μπαίνει δυναμικά στον χώρο των flagship 8K TV’s!

22 Νοεμβρίου, 2021

Η MediaTek σκαρφαλώνει συνεχώς στην κορυφή των επιδόσεων στα κινητά, και τώρα φαίνεται να ρίχνει το βλέμμα της και σε άλλα «μαγαζιά».

Είναι αλήθεια ότι μέσα σε λίγα χρόνια η MediaTek κατάφερε να γίνει από εναλλακτική φτηνή πρόταση ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές mobile επεξεργαστών.
Μάλιστα πρόσφατα παρουσίασε το SoC Dimensity 9000 το οποίο έχει αφήσει πολλές υποσχέσεις με τα πρώτα benchmarks που διέρρευσαν, και κάτι μας λέει ότι στο πολύ κοντινό μέλλον θα δούμε την μεγάλη αντίπαλο Qualcomm να τρέχει και να μην φτάνει. Όπως έγινε δηλαδή με τις Intel και AMD στον κόσμο των PC.

Και όμως, η κατηγορία των κινητών φαίνεται ότι είναι πολύ «λίγη» για την MediaTek, καθώς ήδη ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Pentonic 2000 SoC, ενός επεξεργαστή για έξυπνες τηλεοράσεις επόμενης γενιάς!

Το νέο όλα σε ένα chip αναμένεται να υποστηρίζει ανάλυση εικόνας 8K και ρυθμό ανανέωσης 120Hz ενώ θα διαθέτει και dedicated MEMC engine για κωδικοποίηση σε H.266. Επίσης σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι δυνατό το Picture in Picture σε ανάλυση 8K, κάτι που δείχνει το πόσο μεγάλα και δύσκολα αρχεία μπορεί να διαχειριστεί το νέο αυτό chip.

Η MediaTek δεν ανακοίνωσε ποιες τηλεοράσεις θα είναι οι πρώτες που θα το χρησιμοποιήσουν και απλά αρκέστηκε στο «flagship τηλεοράσεις 8K». Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίσημη παρουσίαση του θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2022.

Η δική μου προσωπική σκέψη είναι ότι είμαι περίεργος να δω τις αντιδράσεις των μεγάλων κατασκευαστών (Samsung, LG, Sony κλπ) μιας και είναι γνωστό ότι κάθε ένας από αυτούς εξελίσσει τα δικά της SoC τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των τηλεοράσεων τους. Αυτοί θα είναι σίγουρα οι δύσκολοι πελάτες που θα πρέπει να πείσει η MediaTek.