Η MediaTek με τα Dimensity 9300 και 9400 γίνεται πλέον ο σοβαρότερος αντίπαλος της Qualcomm

9 Φεβρουαρίου, 2024

Η MediaTek άλλαξε τα δεδομένα στην βιομηχανία παρουσιάζοντας το Dimensity 9300, ένα chipset με τέσσερις πυρήνες CPU Cortex-X4 Prime και τέσσερις πυρήνες CPU Cortex-A720 Performance. Στην σχεδίαση αυτή δεν υπάρχουν καθόλου πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης ενώ τα γραφικά τα αναλαμβάνει η GPU Arm Immortalis G720.

Σύμφωνα με την Economic Daily (μέσω του Wccftech), χάρη στο Dimensity 9300 η MediaTek αύξησε τα έσοδα της κατά 70%, κάτι που της απέφερε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η ίδια η MediaTek περιμένει διψήφιο ποσοστό αύξησης εσόδων αυτή την χρονιά από το flagship chip ενώ ακόμη και οι γνωστοί αναλυτές της Morgan Stanley Charlie Chan και Daisy Dai λένε ότι το Dimensity 9300 είναι το πιο ισχυρό smartphone SoC που χρησιμοποιείται σήμερα και αναμένουν ότι το μερίδιο της MediaTek στην αγορά θα ανέλθει στο 35% το 2024 από το 20% που είχε πέρυσι. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αποσταλούν 20 εκατομμύρια τσιπ Dimensity 9300 και ότι η MediaTek θα χτυπήσει στα ίσια το αντίπαλο δέος δηλαδή την Qualcomm.

Μάλιστα φέτος, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, η MediaTek αναμένεται να παρουσιάσει το Dimensity 9400, το οποίο ήδη δίνει επικές μάχες με τον αντίπαλό του, το Snapdragon 8 Gen 4, στις δοκιμές Geekbench. Για άλλη μια φορά, η ναυαρχίδα του Dimensity chip θα έχει την νέα σχεδίαση που θα περιλαμβάνει έναν πυρήνα Cortex-X5 Prime CPU, τρεις πυρήνες Cortex-X4 Prime CPU και τέσσερις πυρήνες Cortex-A720 CPU επιδόσεων. Δηλαδή για άλλη μια δεν υπάρχουν Efficiency πυρήνες χαμηλής ισχύος.

Το Dimensity 9400 SoC θα είναι το πρώτο chipset που θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τον κόμβο διεργασίας 3nm της TSMC. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το Dimensity 9400 θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τον κόμβο 3nm δεύτερης γενιάς N3E της TSMC. Ο διευθύνων σύμβουλος της MediaTek, Rick Tsai, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Dimensity 9400 AP θα έχει δυνατότητες AI που θα ανταγωνίζονται άλλα chipsets.

Η MediaTek φαίνεται να είναι σε πλεονεκτική θέση και μπορεί να επωφεληθεί από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών της Qualcomm για το Snapdragon 8 Gen 4, δίνοντας στους πελάτες της που κατασκευάζουν smartphones κίνητρα -μέσω χαμηλότερης τιμής- να επιλέξουν το δικό της flagship chip. Μάλιστα πρόσφατα ακούστηκε ότι η MediaTek έχει προσφέρει στη Samsung ειδικές τιμές για να χρησιμοποιήσει τα τσιπ της Dimensity σε τηλέφωνα Galaxy.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος θα μπορούσε να είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Samsung, ώστε ο κατασκευαστής να χρησιμοποιήσει το flagship chip στα αναδιπλούμενα τηλέφωνα Galaxy S και Galaxy Z αντί για την τελευταία ναυαρχίδα Snapdragon AP.