Η Qualcomm ανακοίνωσε το modem 5G δεύτερης γενιάς Snapdragon X55

20 Φεβρουαρίου, 2019

Πριν καλά καλά οι μεγάλοι κατασκευαστές ανακοινώσουν τα πρώτα τους κινητά τηλέφωνα 5G στο Mobile Congress, η Qualcomm προχωρά στην κατασκευή modem δεύτερη γενιάς. Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τα τσιπ και τα κυκλώματα στα περισσότερα smartphone, έχει έτοιμο στα σκαριά το νέο μόντεμ Snapdragon X55 5G που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο μοντέλο Χ50 5G. Η Qualcomm θα έχει το νέο μόντεμ διαθέσιμο στους συνεργάτες της τους επόμενους μήνες και οι πρώτες συσκευές που θα εξοπλίζονται με αυτό αναμένεται να κυκλοφορήσουν πριν από το τέλος του έτους.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Snapdragon X55 είναι η μέγιστη ταχύτητα download των 7 gigabits ανά δευτερόλεπτο, σε σύγκριση με τα 5 gigabits του X50. Αν και μιλάμε για μία βελτίωση της τάξης του 40%, η ταχύτητα επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως ο συνδυασμός γεωγραφίας, παρεμβολών, και ραδιοφάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να δούμε τα θεωρητικά νούμερα σε πραγματική χρήση.

Ευτυχώς, το X55 περιέχει πολλά άλλα πλεονεκτήματα που δεν σχετίζονται ειδικά με την ταχύτητα. Για παράδειγμα, η υποστήριξη προσαρμοσμένου συντονισμού κεραίας 6GHz 5G καθιστά την ασύρματη επικοινωνία του νέου τσιπ ενεργειακά πιο αποδοτική. Το X55 είναι επίσης συμβατό με τη νέα μικρότερη μονάδα κεραίας mmWave της Qualcomm, μειώνοντας το απαιτούμενο χώρο μέσα στα smartphone που τα χρησιμοποιούν. Οι πρώτες συσκευές 5G είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν από ένα μικρό γιγαντισμό – επειδή χρειάζονται μεγαλύτερες μπαταρίες για να τροφοδοτούν τα πεινασμένα και πιο ογκώδη εξαρτήματα – και το X55 είναι μια εξέλιξη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Τέλος, υπάρχει πλήθος άλλων μικρών αναβαθμίσεων στο νέο τσιπ, που αφορούν περισσότερο τα δίκτυα και τους παρόχους 5G και που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε. Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε είναι ότι με το Χ55 η Qualcomm δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερη εκμετάλλευση των νέων δικτύων, συμβάλλοντας τα μέγιστα στα πρότυπα εκείνα που θα μας φέρουν πιο κοντά στο πλήρες δυναμικό του 5G.