Η Qualcomm κατηγορείται ότι “φουσκώνει” τα benchmarks στα νέα τσιπ Snapdragon X

25 Απριλίου, 2024

Η Qualcomm βρέθηκε στο στόχαστρο με την κατηγορία ότι είπε ψέματα για τις επιδόσεις των νέων επεξεργαστών Snapdragon X Elite και Snapdragon X Plus οι οποίοι προορίζονται για φορητούς υπολογιστές.

Η ιστορία ξεκίνησε από το Mobile Congress της Βαρκελώνης στο οποίο η Qualcomm παρουσίασε μια διαφάνεια η οποία ισχυριζόταν ότι οι επιδόσεις του επεξεργαστή X Elite ήταν υψηλότερες από αυτές των προτάσεων των Apple, AMD και Intel. Τα benchmarks που δημοσίευσε μάλιστα έγιναν από ένα «μαύρο κουτί» στο οποίο οι άνθρωποι του τύπου δεν είχαν καμία πρόσβαση. Τότε η εταιρεία είχε ισχυριστεί ότι μετά την επίσημη παρουσίαση τα μέσα ενημέρωσης θα είχαν την ευκαιρία να επαληθεύσουν τα στοιχεία αυτά των επιδόσεων.

Fast Forward στο σήμερα, οι κατασκευαστές που έλαβαν τα πρώτα δείγματα των τσιπ διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις είναι έως και 50% χαμηλότερες από τους ισχυρισμούς της Qualcomm. Μάλιστα μιας και οι πρώτοι υπολογιστές που θα φοράνε τα νέα τσιπ αναμένονται τον Ιούνιο, κανείς δημοσιογράφος ακόμη δεν έχει πρόσβαση σε κάποιο μηχάνημα για να αξιολογήσει τις επιδόσεις.

Εντάξει…δεν είναι δα και η πρώτη φορά που μια εταιρεία χρησιμοποιεί πλάγιους τρόπους για να πάρει υψηλότερα αποτελέσματα σε benchmarks. Οι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται ένα ανάλογο σκάνδαλο με την HTC το 2014 ενώ και η Samsung με το Galaxy Note 3 είχε κάνει μια αντίστοιχη «σκανδαλιά».

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R