Η SMIC αποθηκεύει τσιπ εν μέσω απειλών για αυστηρότερες αμερικανικές κυρώσεις

4 Οκτωβρίου, 2023

Το λανσάρισμα του Mate 60 Pro της Huawei, με το Kirin 9000S chipset των 7nm με δυνατότητα 5G, σίγουρα σήμανε συναγερμό στην Αμερική, δεδομένου ότι μόλις πέρυσι, η κινεζική SMIC ήταν έτη φωτός πίσω από τον ανταγωνισμό.

Τώρα, σε μια πρόσφατη εξέλιξη, η SMIC φέρεται (μέσω του Phone Arena) να έχει κάνει μεγάλες παραγγελίες για τις πρώτες ύλες του τσιπ Kirin 9000S ενδεχομένως εν αναμονή αυστηρότερων αμερικανικών κυρώσεων.

 

Η ουσία του ζητήματος
Αφού οι ΗΠΑ εφάρμοσαν για πρώτη φορά εμπορικές κυρώσεις κατά της Huawei, η εταιρεία έχασε τη δυνατότητά της να αγοράζει τσιπ από άλλες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της TSMC, η οποία τυγχάνει να είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip για smartphone. Παρόλο που οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Qualcomm να πουλήσει τα τσιπ Snapdragon 8+ Gen 1 στη Huawei χωρίς όμως την συνδεσιμότητα 5G, η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσει εγχώρια τσιπ με την SMIC, η οποία χρησιμοποιούσε τότε τον ξεπερασμένο process node των 14nm. Ωστόσο, μια σημαντική αλλαγή συνέβη με την κυκλοφορία του Huawei Mate 60 Pro, καθώς το τσιπ που τροφοδοτεί τη συσκευή, δηλαδή το Kirin 9000S, όχι μόνο έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες 5G, αλλά και φαίνεται να έχει τις επιδόσεις ενός chip των 7nm.

Παρά το γεγονός ότι η Huawei εξακολουθεί να βρίσκεται δύο γενιές πίσω στο πρωτοποριακό τσιπ 3nm A17 Pro που τροφοδοτεί τα τελευταία iPhone, η κινεζική εταιρεία δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος και αναμένεται σύντομα να είναι ανταγωνιστική. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει αυτή την πρόσφατη εξέλιξη με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πιθανοί λόγοι πίσω από τη συσσώρευση πρώτων υλών της SMIC
Ενώ ορισμένοι στον κλάδο πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο έναντι πιθανών νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, άλλοι υποστηρίζουν ότι η SMIC απλά προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της Huawei. Βλέπετε η Huawei πιστεύει ότι θα καταφέρει να πουλήσει έως και 20 εκατομμύρια μονάδες του Mate 60 Pro και με δεδομένο ότι οι πωλήσεις της συσκευής θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, η επάρκεια σε υλικά είναι ιδιαίτερα σημαντική.