Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει γιατρούς στην ακριβή αξιολόγηση των οφθαλμικών προβλημάτων

20 Απριλίου, 2024

Το GPT-4 της OpenAI κατάφερε μια σημαντική νίκη απέναντι στους…οφθαλμίατρους! Ναι καλά διαβάσατε, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε σε μια δοκιμή να δώσει ακριβέστερες εκτιμήσεις και να νικήσει μη εξειδικευμένους γιατρούς αλλά και εκπαιδευόμενους! Μάλιστα οι διαγνώσεις ήταν τόσο ακριβείς που μπορούσαν να συγκριθούν άμεσα με αυτές που έδωσαν ειδικοί οφθαλμίατροι.

Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Digital Health, απέδειξε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στον ιατρικό τομέα. Μιλώντας για τα αποτελέσματα, ο Arun Thirunavukarasu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε,
“Αυτό που δείχνει αυτή η εργασία είναι ότι η γνώση και η ικανότητα συλλογισμού αυτών των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων σε ένα πλαίσιο υγείας των ματιών είναι πλέον δυσδιάκριτη από τους εμπειρογνώμονες. Βλέπουμε την ικανότητα να απαντούν σε αρκετά περίπλοκες ερωτήσεις”.

Αναφερόταν στην ικανότητα του GPT-4 να απαντά σε MCQs (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής) σχετικά με την οφθαλμολογία. Συνολικά, η μελέτη φέρεται να έθεσε στο GPT-4 87 ερωτήσεις multiple choice. Πέντε ειδικοί οφθαλμίατροι, τρεις εκπαιδευόμενοι οφθαλμίατροι και δύο μη εξειδικευμένοι νέοι γιατροί απάντησαν στις ίδιες ερωτήσεις.
Η μελέτη σχεδίασε ένα ερωτηματολόγιο βασισμένη σε ένα εγχειρίδιο για τον έλεγχο των εκπαιδευομένων για τα πάντα, από την ευαισθησία στο φως μέχρι τις βλάβες. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο του εγχειριδίου δεν είναι ευρέως διαθέσιμο.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές έδωσαν στο ChatGPT, εξοπλισμένο με GPT-4 ή GPT-3.5, τρεις προσπάθειες να απαντήσει οριστικά. Εάν αποτύγχανε, οι ερευνητές σημείωναν την απάντηση ως “μηδενική”.


Από τα 87 διαφορετικά σενάρια ασθενών το GPT-4 φέρεται να ξεπέρασε τους νεότερους και πέτυχε παρόμοια αποτελέσματα με τους περισσότερους ειδικούς. Συγκεκριμένα, το GPT-4 βρήκε σωστά τις 60 από τις 87 ερωτήσεις. Οι νέοι γιατροί από την άλλη κατάφεραν να πάρουν κατά μέσο όρο 37 σωστές απαντήσεις. Οι εκπαιδευόμενοι στον τομέα της οφθαλμολογίας έφτασαν αρκετά κοντά με μέσο όρο των 59,7 σωστών απαντήσεων. Εκτός από έναν ειδικό, ο οποίος απάντησε σωστά σε 56 ερωτήσεις, οι υπόλοιποι ειδικοί είχαν κατά μέσο όρο 66,4 σωστές απαντήσεις.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη διεξήχθη στα μέσα του 2023. Με άλλα λόγια, τα LLM έχουν πιθανότατα γίνει πολύ καλύτερα στην κατανόηση και την απάντηση σύνθετων ερωτημάτων.
Ο κλάδος της υγείας θα επωφεληθεί αναμφίβολα από τις πλατφόρμες ChatGPT, Gemini και τις υπόλοιπες πλατφόρμες Gen AI στο μέλλον, αρκεί φυσικά η εξέλιξη τους να γίνει με σταθερά βήματα και συνεχή αξιολόγηση των δεδομένων που δίνουν.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R