Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των fake news!

19 Σεπτεμβρίου, 2018

Νέες τεχνικές, εντυπωσιακά νέα εργαλεία, τα πάντα σήμερα είναι με το μέρος των fake news makers. Καθημερινά ακούμε για παραποιημένα βίντεο ή φωτογραφίες που σπέρνουν πανικό ή αμαυρώνουν υπολήψεις.
Και μπορεί στο τέλος η ίδια τεχνολογία που έκανε την δημιουργία των υλικών αυτών εφικτή να αποκαλύπτει την αλήθεια, αλλά η ζημιά έχει γίνει.

Είναι κάτι σαν την λάσπη που εξαπολύουν οι πολιτικοί ο ένας εναντίον του άλλου. Αν ρίξεις αρκετή στο τέλος κάποιος θα λερωθεί ακόμη και αν δεν φταίει σε τίποτα.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon λοιπόν πρόσφατα δημιούργησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί αυτόματα να μεταφέρει περιεχόμενο από ένα βίντεο σε κάποιο άλλο. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να πάρει μια συγκεκριμένη ομιλία κάποιου πολιτικού και να μεταφέρει τα λεγόμενα στο πρόσωπο κάποιου άλλου.

Η ερευνητική ομάδα έχει ονομάσει το σύστημά της Recycle-GAN, και για να αποδείξει το πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς την αλήθεια από την πραγματικότητα πήρε το βίντεο μιας ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα και το πέρασε στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο άλλο παράδειγμα βλέπουμε έναν μονόλογο του Τζον Όλιβερ να τον επαναλαμβάνει ο γνωστός σατιρικός παρουσιαστής Στέφεν Κόλμπερτ.

Το Recycle-GAN δεν περιορίζεται σε ανθρώπινα πρόσωπα καθώς κατάφερε να πάρει τον τρόπο που ανθίζει ένας νάρκισσος και να τον μεταφέρει στην εικόνα ενός Ιβίσκου αλλά και να μάθει ένα origami να πετάει όπως ένα πραγματικό πουλί!

Θα έχετε ήδη προσέξει ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τέλεια, καθώς υπάρχουν διάφορα artifacts γύρω από την εικόνα που προδίδουν ότι έχει υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία, αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν εντυπωσιακά και με λίγη ακόμη εξέλιξη θα μιλάμε για ένα φανταστικό σύστημα.

Ένας από τους δημιουργούς του Recycle-GAN ο Aayush Bansal δήλωσε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την τεχνολογία αυτή ήταν ότι θα ήθελε να επαναφέρει στην ζωή προσωπικότητες που χάθηκαν εδώ και καιρό.

«Ένας από τους προσωπικούς μου στόχους είναι να φέρω πίσω στην ζωή τον Τσάρλι Τσάπλιν και να τον δούμε σε νέες ταινίες.»

Συνέχισε λέγοντας ότι το σύστημα αυτό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες, ενώ συμφώνησε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει και χάος η λάθος χρήση του.

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κανείς τους λάθος τρόπους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Recycle-GAN. Από ψευδείς δηλώσεις οι οποίες αποδίδονται σε λάθος ανθρώπους, κακόγουστα αστεία έως και χρήση από εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από την άλλη…μην μας πείτε ότι δεν θα θέλατε να δείτε τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες που δεν βρίσκονται πια εν ζωή σε μια ακόμη συναυλία ή κάποιο κινηματογραφική ταινία!