Η Xiaomi δοκιμάζει μπαταρίες στερεάς κατάστασης στα κινητά της

8 Μαρτίου, 2023

Ακούμε χρόνια ιστορίες για νέου τύπου μπαταρίες για τα κινητά. Μπαταρίες οι οποίες θα διαρκούν περισσότερο, θα είναι πιο ασφαλείς και δεν θα μειώνεται η αντοχή τους με τις συνεχόμενες φορτίσεις. Δυστυχώς οι μόνες βελτιώσεις που έχουμε δει είναι στους χρόνους φόρτισης.

Αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, επειδή για πρώτη φορά, η Xiaomi κατάφερε να τοποθετήσει μια μπαταρία στερεάς κατάστασης (solid state) 6.000mAh μέσα σε ένα πρωτότυπο του smartphone Xiaomi 13.
Το μεγάλο προσόν των μπαταριών αυτών είναι οι μικρότερες διαστάσεις τους. Έτσι μια μπαταρία 6000mAh έχει το ίδιο μέγεθος με μια μπαταρία 4500mAh, πράγμα που σημαίνει ότι το κινητό μπορεί να γίνει μικρότερο και πιο ελαφρύ. Ταυτόχρονα οι μπαταρίες αυτές έχουν αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Xiaomi, το πρωτότυπο προσφέρει 33% αύξηση της χωρητικότητας σε σχέση με τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου ενώ είναι ταυτόχρονα και ασφαλέστερες, καθώς δεν υπάρχουν κίνδυνοι για βραχυκυκλώματα ή πυρκαγιές που σχετίζονται με διάτρηση. Θυμάστε τις περιπέτειες της Samsung με το Galaxy Note 7; Τέλος η Xiaomi σημειώνει επίσης ότι οι μπαταρίες solid state παρέχουν έως και 20% περισσότερη ισχύ από μια μπαταρία ιόντων λιθίου σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Φυσικά έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι να αποκτήσουμε το πρώτο μας κινητό με solid state μπαταρία, αλλά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε κατασκευαστές να εξελίσσουν την τεχνολογία του μέλλοντος.

ΠΗΓΗ