Η Xiaomi κατηγορεί τις αρχές της Ινδίας για παράνομες συλλήψεις και απειλές χρήσης σωματικής βίας

10 Μαΐου, 2022

Αν νομίζετε ότι ένταση υπάρχει μόνο ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και ΝΑΤΟ κάνετε μεγάλο λάθος. Υπάρχει ένας ακόμη «πόλεμος» που μαίνεται αρκετά πιο μακριά, αυτός της Ινδίας εναντίον της Κίνας.

Δεν θα αναλύσουμε το ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο πολυπληθέστερα κράτη του πλανήτη σε αυτό το άρθρο, αλλά όσοι ενημερώνονται τακτικά για τα θέματα της τεχνολογίας γνωρίζουν ότι η Ινδία εδώ και καιρό μποϋκοτάρει συστηματικά τα κινεζικά προϊόντα ενώ έχει απαγορεύσει και αρκετά εφαρμογές κινεζικής προέλευσης από τα Play Store και App Store. Αυτή την φορά στο στόχαστρο της Κυβέρνησης της Ινδίας μπήκε η Xiaomi, η οποία σημειωτέων κυριαρχεί ολοκληρωτικά σε πωλήσεις κινητών στην χώρα με την σειρά Redmi Note. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η απήχηση των συσκευών της Xiaomi στην μεγαλύτερη αγορά κινητών στον κόσμο που έχει σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση, μπροστά από Samsung και Realme.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν οι Ινδικές αρχές ( Directorate of Enforcement) δέσμευσαν 725 εκατομμύρια δολάρια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Xiaomi. Σύμφωνα με τις αρχές τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται από την Xiaomi για την αποστολή παράνομων εμβασμάτων σε ύποπτα νομικά πρόσωπα.
Η Xiaomi από την άλλη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, αρνούμενη φυσικά τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι αρχές. Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή αδειών σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούν τα κινητά που πωλούνται στην αγορά της Ινδίας.

Ένα νέο δημοσίευμα του Reuters όμως το οποίο βασίζεται σε καταθέσεις στελεχών της Xiaomi ρίχνει λάδι στην φωτιά καθώς κατηγορεί τις αρχές για εκφοβισμό και φυσική βία κατά την διάρκεια των ανακρίσεων που έγιναν τον Απρίλιο.


Πιο συγκεκριμένα ο Manu Kamar Jain (Global VP) και ο B.S Rao (Xiaomi India CFO) κατηγορούν τις αρχές της Ινδίας ότι κατά την διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας απείλησαν τόσο αυτούς όσο και τις οικογένειες τους στην περίπτωση που δεν επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες των αρχών κατά της Xiaomi.

Φυσικά οι Ινδικές αρχές αρνούνται τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι οι καταθέσεις έγιναν με τις ιδανικές συνθήκες και χωρίς βία ή απειλές. Το περιστατικό αυτό όπως καταλαβαίνετε επιβάρυνε αρκετά τις ήδη άσχημες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πανίσχυρες (και πυρηνικές) χώρες, και περιμένουμε να δούμε τις επόμενες κινήσεις και από τις δύο πλευρές.

ΠΗΓΗ